Κιβωτός του Κόσμου: Για το ίδιο πρόσωπο οι τρεις καταγγελίες – Οι νέες πληροφορίες για την υπόθεση

12:51 18/11/2022 - Πηγή: Enikos

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος παιδιών που διέμεναν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σε Αθήνα και περιφέρεια.

Η υπόθεση μπήκε στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έπειτα από την καταγγελία ενός 18χρονου σήμερα αγοριού, που υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως το 2022.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη

καταγγελία που βλέπει το «φως». Συνολικά, στο φάκελο του «Συνηγόρου του Πολίτη», που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια στο τμήμα ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, περιλαμβάνονται τρεις καταγγελίες και όλες, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αφορούν στο ίδιο πρόσωπο, κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου. Όλες οι καταγγελίες αφορούν σε ασέλγεια.

Εκτός από τον 18χρονο, οι άλλες δύο καταγγελίες είναι ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, που ήταν φιλοξενούμενοι στην δομή στην Αθήνα. Οι πληροφορίες του enikos.gr όμως αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη δομή στην Πωγωνιανή.

Η έρευνα, που έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής  γίνεται πάντως συνολικά για έξι δομές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα κληθούν για κατάθεση υπεύθυνοι της ΜΚΟ, εργαζόμενοι αλλά και παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού.

«Μας κλείδωναν για μήνες και δεν μας τάιζαν» – Απαγορεύονταν τα κινητά

Στο μεταξύ, νέες μαρτυρίες κάνουν λόγο για ξύλο, πολύμηνες τιμωρίες, παρενόχληση, εκμετάλλευση και απομόνωση. Τρεις νέοι άνθρωποι καταγγέλλουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» τα όσα βίωσαν οι ίδιοι μεγαλώνοντας στην «Κιβωτό του Κόσμου», παραθέτοντας τις εμπειρίες τους.

Ένας 27χρονος, ότι ένας παιδαγωγός του είχε ρίξει γροθιά επειδή αντιμίλησε. Όταν ήταν στο σπίτι της Λ. Αλεξάνδρας όπως λέει, ένας υψηλά ιστάμενος εργαζόμενος πήγε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν σε απομόνωση.

«Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι. Του είπα «τι κάνεις». Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε θα σου αρέσει. Του έριξα χαστούκι κι έφυγε» ανέφερε στην «Καθημερινή».

Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Ο ίδιος λέει πως είναι ευγνώμων στην Κιβωτό γιατί του έμαθαν γράμματα αλλά τονίζει ότι τον απέτρεψαν από το να πάει λύκειο. Είναι ένα παιδί που πήγε στην Κιβωτό λόγω κακοποίησης, η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ τον έστελναν να ζητιανεύει στα φανάρια.

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».

Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!

Μια νέα γυναίκα που έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια.

«Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», περιέγραψε.

Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί κι εκείνη πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Τα κινητά απαγορεύονταν στις δομές και έτσι η επικοινωνία με συγγενείς ήταν δύσκολη. Ο 27χρονος καταγγέλλει όταν όταν βγήκε από την Κιβωτό του Κόσμου, η μητέρα και η αδερφή του, του είπαν πως όσες φορές είχαν προσπαθήσει να του μιλήσουν, από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν πει είτε ότι ήταν διακοπές είτε ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.

Η 20χρονη Σοφία καταγγέλλει ότι ακόμη δεν την αφήνουν να μιλήσει με τον αδελφό της, ο οποίος παραμένει σε δομή της ΜΚΟ στην Ήπειρο. Όπως καταγγέλλει, δεν την αφήνουν να του μιλήσει γιατί την θεωρούν κακή επιρροή.

Η ίδια, επίσης, όπως και ο 27χρονος, καταγγέλλουν πως αν και από την Κιβωτό του Κόσμου τους είχαν υποσχεθεί ότι αφού ενηλικιωθούν, θα τους βοηθούσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν. Αλλά η Σοφία λέει ότι δεν της έδωσαν τίποτα και την απέλυσαν (δούλευε στη δομή ως καθαρίστρια με σύμβαση) και δεν τη βοήθησαν ούτε όταν έμεινε άστεγη.

Οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του αθλητή και πρώην συνεργάτη του μη κυβερνητικού οργανισμού, Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της «Κιβωτού» στον Βόλο, τον Αύγουστο του 2022 και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων από στέλεχος του φορέα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα gegonotanews, o Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου  διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν ευσταθεί η καταγγελία και αν τελέστηκε το αδίκημα της σωματικής βλάβης κατά αδύναμων προσώπων σε βαθμό πλημμελήματος. Η έρευνα είχε ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και αναμένεται να κληθούν για κατάθεση ο Χρόνης Χλίτσιος, υπάλληλοι του φορέα, αλλά και ανήλικοι που φέρονται να κακοποιήθηκαν. Αποτέλεσμα της έρευνας που διατάχθηκε στις 22 Αυγούστου δεν έχει υπάρξει ακόμα.

Ο κ. Χλίτσιος κατήγγειλε ότι στις 3 Αυγούστου καταγράφηκε περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου που εργάζεται στην Αθήνα, σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στον Βόλο. Σε επίσημη καταγγελία στην Ασφάλεια προχώρησε στις 19 Αυγούστου και ανέφερε πως μέσα σε 8 μήνες εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, γι΄ αυτό και πήρε την απόφαση να το καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου: 

«Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ό οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν. Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».

Η πρώτη αντίδραση του πατέρα Αντώνιου μετά τις καταγγελίες

Την ώρα που δημοσιεύονται και νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση, ενδιαφέρον έχει η θέση του Πατρός Αντώνιου που είναι ο ιδρυτής της δομής.

«Είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί εμείς ξέρετε έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 ολόκληρα χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» δήλωσε αρχικά ο Πατήρ Αντώνιος στον Alpha.

Όπως σημείωσε ο πατήρ Αντώνιος, δεν γνωρίζει το όνομα του παιδιού που έκανε την καταγγελία ούτε και μπορεί να σκεφτεί ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται.

«Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω», είπε. «Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε στοιχεία και δεν έχουμε στοιχεία». Σε άλλο σημείο της συζήτησης ωστόσο υποστήριξε ότι υποψιάζεται ποιο μπορεί να είναι το παιδί που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.

Εν συνεχεία, ο Πατήρ Αντώνιος αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της “Κιβωτού του Κόσμου”.

«Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε… από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή» υποστήριξε.

«Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους» ανέφερε ο Πατήρ Αντώνιος.

Keywords
ιδιο, υποθεση, κιβωτος, πληροφοριες, το φως, αθηνα, φως, enikos, μκο, νέα, καλοκαιρι, επιρροή, alpha, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, λιτσα πατερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, τονια αντωνιου, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, enikos.gr, βγαινουν, αστυνομια, γυναικα, θαλασσα, καθημερινη, κινητα, μητερα, μκο, ξυλο, πλαισιο, τηλεφωνο, ψεματα, ψυγεια, ωρα, alpha, ανθρωπος, απωλεια, ατομο, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γονεις, γροθια, δευτερο, διαστημα, διοικηση, δομη, ευρω, ειπαν, ειπε, εκμεταλλευση, εκτιμηση, εξι, επικοινωνια, επιρροή, επωνυμο, ερευνα, ετικετες, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ηλικια, λαθος, λυκειο, λογο, μηνες, ξερετε, παντα, ονομα, ορια, παιδι, παιδια, πρωι, ραφηνα, συνεχεια, συντομα, σοφια, σπιτι, τιμωρια, τμημα, ασφαλεια, δουλειες, δωματιο, ηπειρο, χωρα, κοπελα, κρεβατι, οργανα, βοηθος
Τυχαία Θέματα
Κιβωτός, Κόσμου,kivotos, kosmou