Παρακολουθήσεις: Κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου 15+1 συνταγματολόγοι – «Ουδέποτε υπέγραψα» λέει ο καθηγητής Σπυρόπουλος
Κατά της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σχετικά με τις παρακολουθήσεις, τάχθηκαν με κοινή δήλωσή τους, 16 κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, οι οποίο ξεκαθαρίζουν ότι «κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την δυνατότητα της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους».
«Η έκδοση της ανωτέρω γνωμοδότησης ήταν άτοπη. Η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ, απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα
«Οι υπογραφόμενοι ομότιμοι καθηγητές, εν ενεργεία καθηγητές και λοιποί διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο στις δύο παλαιότερες νομικές σχολές και τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, εκφράζουμε τη ζωηρή μας ανησυχία για την υπ’ αριθμ. 1/2023 γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε ερώτημα τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Και τούτο διότι η γνωμοδότηση αυτή υποπίπτει σε μια σειρά σοβαρών ατοπημάτων:
1. Ο κ. εισαγγελέας συγχέει αβασάνιστα το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων με την ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ. Το μεν πρώτο, μπορεί πράγματι να ρυθμιστεί από τον νομοθέτη, όπως έγινε πρόσφατα με τον ν. 5002/2022. Η ρύθμιση του τελευταίου και ειδικά η προβλεπόμενη τριετία, είναι προβληματική. Εν τούτοις, μέχρις ότου κριθεί αντισυνταγματική ή και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ισχύει.
2. Τουναντίον, η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ, απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και η έκτασή της δεν μπορεί να περιοριστεί ουδ’ επ’ ελάχιστο από τον νομοθέτη. Αρμόδια κατά το Σύνταγμα να διασφαλίζει το απόρρητο, η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και τούτο ανά πάσα στιγμή, αυτεπαγγέλτως, ή κατόπιν καταγγελίας και χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί οποιοδήποτε απόρρητο, ακόμη και για λόγους εθνικής ασφαλείας. Είναι άλλο η ενημέρωση του θιγομένου, ύστερα από αίτησή του, και άλλο ο έλεγχος της ΑΔΑΕ, ο οποίος αποβλέπει στην τήρηση της αντικειμενικής νομιμότητας. Αυτό θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης και η περί του αντιθέτου άποψη του κ. εισαγγελέα, ότι δηλαδή ο εκάστοτε νομοθέτης μπορεί να καθορίζει κατά το δοκούν την έκταση της ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ, δεν έχει το παραμικρό έρεισμα.
3. Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της εκκρεμούς δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων, η έκδοση της ανωτέρω γνωμοδότησης ήταν άτοπη, διότι, όπως έχει αποφανθεί παλαιότερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, γνωμοδοτήσεις δεν εκδίδονται για υποθέσεις “επί των οποίων επελήφθησαν ήδη ή πρόκειται να επιληφθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές”. Και τούτο, “προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους”. (ΓνωμΕισΑΠ 10/2018, 15/2021 και 3/2022). Για το ζήτημα άλλωστε του αθέμιτου επηρεασμού εκκρεμών δικών έχουν αποφανθεί από μακρού οι Ολομέλειες τόσο του Αρείου Πάγου όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάθε φορά που η κυβερνώσα πλειοψηφία θέλησε να παρακάμψει την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης [ΑΠ(Ολ.)40/1988, ΣτΕ(Ολ.) 542/1999, 677/2010].
4. Μια φράση, τέλος, όσον αφορά την αναφορά του κ. εισαγγελέα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον, μεταξύ άλλων, και μελών της ΑΔΑΕ, ακόμη και για κατασκοπεία (άρθρο 148 ΠΚ). Επισημαίνουμε ότι η δύσκολα αποκρυπτόμενη αυτή απειλή δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο προσήκων τρόπος για την υπέρβαση των διαφωνιών δύο άμεσων οργάνων του κράτους».
Την επιστολή υπογράφουν οι: Νίκος Αλιβιζάτος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευάγγελος Βενιζέλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Γιώργος Δελλής (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Δρόσος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ακρίτας Καϊδατζής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ιφιγένεια Καμτσίδου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Αλέξανδρος Κεσσόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ξενοφών Κοντιάδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Χαράλαμπος Κουρουνδής (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), Παναγιώτης Μαντζούφας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Λίνα Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Νίκος Παπασπύρου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Φίλιππος Σπυρόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιώργος Σωτηρέλης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Τασόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασιλική Χρήστου (Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Αλιβιζάτος: Ο κ. Ντογιάκος ουσιαστικά καταργεί το Σύνταγμα«Συγχέοντας αυτά τα δύο, την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου και την διεξαγωγή του ελέγχουν ο κ. Ντογιάκος ουσιαστικά καταργεί το Σύνταγμα. Ο κ. Ντογιάκος είναι μία εκρηκτική προσωπικότητα. Πολλές φορές ο λόγος του δεν συνάδει ακριβώς με την θέση του» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Αλιβιζάτος.
«Ουδέποτε υπέγραψα την δήλωση»Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της επιστολής, ένας εκ των 16 συνταγματολόγων δήλωσε πως δεν υπέγραψε την δήλωση και δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό της. «Ουδέποτε υπέγραψα την δημοσιευθείσα δήλωση. Σημειώνω δε ότι η άποψή μου για το ζήτημα είναι τελείως αντίθετη προς την δήλωση των συναδέλφων καθηγητών» ανέφερε με επιστολή του στην «Καθημερινή» ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος.
Οικονόμου: Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της της Δικαιοσύνης και των ανεξαρτήτων Αρχών«Η Κυβέρνηση δεν αντιδικεί με την επιστημονική κοινότητα. Παρακολουθεί το διάλογο που γίνεται. Όπως σας είπα και προηγουμένως, η Κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις, τον ρόλο, την τακτική ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε των ανεξαρτήτων Αρχών. Σέβεται την ανεξαρτησία τους. Η Κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να υπερασπίζεται τους νόμους της» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για την επιστολή των 16 συνταγματολόγων.
ΔΣΑ: Αντίθετος στη γνωμοδότηση του Ντογιάκου για την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕΤα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με αφορμή τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σχετικά με την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ, αποφάνθηκαν πλειοψηφία (16 έναντι 8) ότι «οι αντισυνταγματικοί νόμοι δεν τυγχάνουν εφαρμογής και δεν δύνανται να θεραπευτούν με εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις» και επισημαίνουν ότι ο νόμος 5002 του 2022 για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι αντισυνταγματικός και κινείται πέραν των ορίων του Συντάγματος που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών. Παράλληλα, κρίθηκε μη νόμιμη η δυνατότητα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτεί μετά από αίτημα ιδιώτη, όπως στην προκειμένη περίπτωση, από αίτημα τηλεπικοινωνιακού παρόχου, και για τον πρόσθετο λόγο, ότι ο πάροχος είναι και ελεγχόμενος.
Αναλυτικότερα, ο ΔΣΑ έλαβε την ακόλουθη απόφαση:
«1. Το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του τόσο για την έκδοση όσο και για το περιεχόμενο της Αρ. 1/2023 Γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
2.Το απόρρητο των επικοινωνιών, όπως κατοχυρώνεται στα άρθρα 19 του Συντάγματος και 8 της ΕΣΔΑ, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, άμεσα συνδεδεμένο και με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι’ αυτό και, σε αντίθεση με άλλα ατομικά δικαιώματα, το Σύνταγμα το κατοχυρώνει ως «απόλυτα απαραβίαστο» και δεν αναφέρεται σε περιορισμούς ή εξαιρέσεις, παρά μόνο σε «εγγυήσεις» για την άρση του από τη «δικαστική αρχή» και αυτό μόνο«για λόγους εθνικής ασφάλειας» ή «για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».
Για το λόγο αυτό η προστασία του αποτελεί ύψιστη υποχρέωση της πολιτείας και δεσμεύει όλες τις κρατικές λειτουργίες.
3.Το δικηγορικό σώμα, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία θέσπισης του νεοπαγούς ν. 5002/2022, είχε επισημάνει ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ανταποκρίνεται ούτε στις απαιτήσεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, ούτε στις εύλογες προσδοκίες των δημοκρατικών πολιτών, καθώς απέβλεψε σχεδόν αποκλειστικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, χωρίς να αναβαθμίζει λυσιτελώς την παρεχόμενη έννομη προστασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι:α) η υπό προϋποθέσεις ενημέρωση του θιγόμενου πολίτη μετά από τριετία δεν πληροί τις εγγυήσεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι θα έχει προηγηθεί η καταστροφή του σχετικού υλικού (κατά κανόνα σε έξι μήνες μετά την παύση ισχύος της σχετικής εισαγγελικής διάταξης)• β) είναι δυνατή στην πράξη η επ’ αόριστον άρση του απορρήτου με την επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας• γ) αντί να ενισχύονται οι εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, δημιουργείται έρεισμα αμφισβήτησής τους.
4.Η ρητή συνταγματική κατοχύρωση της ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής (άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος) με αποστολή τη διασφάλιση του «απολύτως απαραβίαστου» δικαιώματος απορρήτου των επικοινωνιών, έχει ως αυτόθροη κανονιστική συνέπεια, κατά σύμφωνη με το Σύνταγμα ερμηνεία των διατάξεων του νόμου – και όχι κατά σύμφωνη με τον νόμο ερμηνεία του Συντάγματος, όπως το επιχείρησε απροκάλυπτα ο γνωμοδοτών Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου – ότι: α) καμία κρατική αρχή δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της με βάση τις διατάξεις του εκτελεστικού του Συντάγματος ν. 3115/2003, που περιλαμβάνουν και την ελεγκτική αρμοδιότητα της Αρχής επί τηλεπικοινωνιακών παρόχων• β) ο κοινός νομοθέτης (όπως είναι ο νομοθέτης του ν. 5002/2022) δεν μπορεί να απαγορεύσει από την Αρχή να ασκεί τη συνταγματική αρμοδιότητά της, ούτε μπορεί να αφαιρέσει ουσιώδεις αρμοδιότητες που της έχουν ήδη απονεμηθεί, γ) κανένα όργανο, μηδέ των δικαστικών εξαιρουμένων, δεν νομιμοποιείται να υπεισέρχεται στο έργο της ΑΔΑΕ και να την υποκαθιστά κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της• δ) κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκεί επ’ αυτής οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας, καθώς η Αρχή υπόκειται αποκλειστικά και μόνο στον δικαστικό έλεγχο από τον αρμόδιο, κατά τους δικονομικούς κανόνες, δικαστικό σχηματισμό.
5. Η κατά το άρθρο 29 ν. 4938/2022 γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τελεί υπό διττό περιορισμό: α) τα σχετικά νομικά ζητήματα «δεν [πρέπει να] έχουν εισαχθεί στα δικαστήρια» και β) το ζήτημα πρέπει να είναι «γενικότερο», επομένως, εξ ορισμού, να μην αφορά ατομικές περιπτώσεις. ‘Αλλωστε, μέχρι σήμερα, παγίως γινόταν δεκτό ότι η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνίσταται στη διατύπωση της γνώμης του γενικώς και αφηρημένως ως προς την αμφιλεγόμενη έννοια διατάξεων νόμων επί ζητημάτων γενικότερου ενδιαφέροντος και πάντως όχι επί υποθέσεων επί των οποίων επελήφθησαν οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές ή επί των θεμάτων που πρόκειται να απασχολήσουν τα δικαστήρια ή τα δικαστικά συμβούλια προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους ενόψει μάλιστα των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων» [βλ. Γνωμοδοτήσεις Εισαγγελέα ΑΠ 7/2022 (Αρ. Χριστόπουλος), 5/2022 (Αν . Δημητριάδου), 3/2022 (Δ. Παπαγεωργίου), 22/2021 (Αν. Δημητριάδου), 20/2021 (Λ. Σοφουλάκης), 15/2021 (Δ. Παπαδημητρίου ), 12/2020 (Λ. Σοφουλάκης ), 10/2018 (Δ. Παπαδημητρίου), 4/2014 (Χ. Βουρλιώτης)].
Πάγια επίσης θέση μέχρι σήμερα ήταν επίσης ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν γνωμοδοτεί επί ερωτημάτων που θέτουν ιδιώτες, και δη διάδικοι ή εν δυνάμει διάδικοι ή με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι σε συναφή δικαστική διαδικασία [βλ. ενδεικτικά Γνωμοδότηση Εισαγγελέα ΑΠ 3/2022 ( Δ. Παπαδημητρίου) για εκκρεμή ποινική υπόθεση και 22/2021 (Αν. Δημητριάδου) για υπόθεση δεκτική ακυρωτικού ελέγχου ενώπιον του ΣτΕ].
6. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την Αρ. 1/2023 γνωμοδότησή του: α) Παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα (κατά παράβαση των άρθρων 19 και 101Α Συντ.) στην άσκηση της συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένης ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ καθώς γνωμοδοτεί ότι η Αρχή όχι μόνο αδυνατεί να αποφανθεί επί ατομικού αιτήματος ενημέρωσης του θιγομένου προ της παρέλευσης τριετίας από την επιβολή της άρσης, αλλά και να πραγματοποιήσει έλεγχο με σκοπό τη διαπίστωση παραβιάσεων της νομοθεσίας που καθιστούν επιβεβλημένη την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, την ενημέρωση της Βουλής, αλλά και τη γνωστοποίηση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. β) Επισημαίνει απειλητικά στα μέλη της ΑΔΑΕ τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις. γ) Λαμβάνει θέση, κατά παράβαση του ν. 4938/2022, επί ατομικών περιπτώσεων, καθώς εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και της ΑΑΔΕ καταγγελίες συγκεκριμένων προσώπων για παραβίαση των δικαιωμάτων τους, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο γνωμοδοτών εσφαλμένα καθ’ ημάς αποδέχεται ότι οι διατάξεις του ν. 5022/2022 έχουν αναδρομική ισχύ και καταλαμβάνουν και τις άρσεις απορρήτου προ της 9.12.2022• δ) Τοποθετείται επί ερωτήματος ιδιώτη, και δη ελεγχόμενου τηλεπικοινωνικού παρόχου, που πιθανώς καταστεί επ’ αφορμή του συγκεκριμένου ελέγχου διάδικος στο μέλλον• ε) Παραβιάζειτη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δικαστικής προστασίας των πολιτών (Συντ. 20 παρ. 1) και της δικαστικής ανεξαρτησίας (Συντ. 87), η οποία καταλαμβάνει και τους εισαγγελικούς λειτουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (άρθρο 28 παρ. 4 ν. 4938/2022), καθώς έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές θιγομένων από την άρση του απορρήτου προσώπων, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ποινικής προδικασίας, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί αντιδικία, υπαγόμενη στα διοικητικά δικαστήρια, μεταξύ της ΑΔΑΕ και του τηλεπικοινωνικού παρόχου, σε περίπτωση που η Αρχή επιβάλλει κυρώσεις σε αυτόν.
7. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει νομική και ηθική υποχρέωση να συμβάλλει εκ της θέσεώς του στην πλήρη και ταχεία διερεύνηση όλων των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί για παράνομες επισυνδέσεις πολιτών και για τη λειτουργία παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών.
8. Οι αντισυνταγματικοί νόμοι δεν τυγχάνουν εφαρμογής και δεν δύνανται να θεραπευτούν με εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις.
Ο ΔΣΑ ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών ιδεωδών και υπερασπιστής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών θα αντισταθεί αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια φαλκίδευσής τους.
Σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί αλλά υπάρχει υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής δικαιϊκής τάξης.
Η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο έχει βαθιές ρίζες και οι δικηγόροι έχουν ταχθεί να την υπηρετούν διαχρονικά και αταλάντευτα».
Να επισημανθεί ότι όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σε κοινή συνεδρίαση του με την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων και Ατομικών Ελευθεριών του ΔΣΑ (Χριστόφορος Αργυρόπουλος πρόεδρος, Νικόλαος Αλιβιζάτος, ‘Αγγελος Βρεττός, Θεόδωρος Σχινάς, Χάρης Τσιλιώτης και ο Βασίλειος Χειρδάρης), και αφού έλαβε υπόψη του τη δήλωση των 16 καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου, με την οποία συμφωνεί απολύτως, έλαβε την εν λόγω απόφαση για την υπ΄ αριθμ.1/2023 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί ο ουρανός είναι ανοιχτός – Η ώρα της προσευχής
- Κουκουβάουνες: Ποια είναι η περιοχή της Αττικής που βρέθηκε στο επίκεντρο της κόντρας Κούγια-Λέων
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Πόσα καιρό θα μείνει ακόμα στη φυλακή
- Η πολύτιμη προσευχή για την γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι
- «Αντάλλαξες την Ferrari με ένα Twingo»: Τα «καρφιά» της Σακίρα σε Πικέ και Κλάρα Κία – Η αντίδρασή τους – ΒΙΝΤΕΟ
- Ο γλείφτης κι ο Βελουχιώτης...
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Προφυλακίστηκε και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
- Σε απόγνωση ο Κοσμήτορας του ΕΜΠ- Τι είπε στο esos
- Δεν ήταν το πρώτο «θερμό επεισόδιο»...
- Διευθυντές Σχολείων: Ο αριθμός αιτήσεων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enikos
- Κουκουβάουνες: Ποια είναι η περιοχή της Αττικής που βρέθηκε στο επίκεντρο της κόντρας Κούγια-Λέων
- «Αντάλλαξες την Ferrari με ένα Twingo»: Τα «καρφιά» της Σακίρα σε Πικέ και Κλάρα Κία – Η αντίδρασή τους – ΒΙΝΤΕΟ
- Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ.: Η απάντηση στα δημοσιεύματα περί εμπλοκής αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς
- Βόλος: Άνεργος αγρότης εξαπατήθηκε από την… Amber Heard – Του έστειλε μήνυμα στο Facebook και η Σαρλίζ Θερόν
- Qatar Gate: Ο Ταραμπέλα παραιτήθηκε από την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες του Κόλπου
- Λυκουρέζος για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Θα έπρεπε να κηδευτεί με τις δέουσες τιμές
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Φαρμακονήσι: Να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών
- ΔΣΑ: Αντίθετος στη γνωμοδότηση του Ντογιάκου για την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ
- Παρακολουθήσεις: Κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου 15+1 συνταγματολόγοι – «Ουδέποτε υπέγραψα» λέει ο καθηγητής Σπυρόπουλος
- Έρευνα για το Καλάθι του νοικοκυριού: «Με μέση μείωση τιμών έως 6,5% “έσβησε” αυξήσεις 5 μηνών»
- Τελευταία Νέα Enikos
- Παρακολουθήσεις: Κατά της γνωμοδότησης Ντογιάκου 15+1 συνταγματολόγοι – «Ουδέποτε υπέγραψα» λέει ο καθηγητής Σπυρόπουλος
- Λυκουρέζος για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Θα έπρεπε να κηδευτεί με τις δέουσες τιμές
- Επίθεση με μολότοφ σε ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στου Ζωγράφου – Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός
- Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ.: Η απάντηση στα δημοσιεύματα περί εμπλοκής αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Φαρμακονήσι: Να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών
- Βόλος: Άνεργος αγρότης εξαπατήθηκε από την… Amber Heard – Του έστειλε μήνυμα στο Facebook και η Σαρλίζ Θερόν
- «Αντάλλαξες την Ferrari με ένα Twingo»: Τα «καρφιά» της Σακίρα σε Πικέ και Κλάρα Κία – Η αντίδρασή τους – ΒΙΝΤΕΟ
- Έρευνα για το Καλάθι του νοικοκυριού: «Με μέση μείωση τιμών τον Νοέμβριο έως 6,5% “έσβησε” αυξήσεις 5 μηνών»
- ΔΣΑ: Αντίθετος στη γνωμοδότηση του Ντογιάκου για την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Η αχειροποίητη δυνατή προσευχή στον Αρχάγγελο Μιχαήλ
- Το είπε ο Κοσμήτορας του ΕΜΠ στο esos, μετά τη επίθεση που δέχθηκε στη Σχολή του
- Προσευχή Αγίου Όρους: Να τη λέτε κάθε πρωί και τίποτα κακό δεν θα σας αγγίξει
- Υποψιάζομαι ότι μου έχουν κάνει μάγια – Ποια τα συμπτώματα; Τι να κάνω;
- Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί ο ουρανός είναι ανοιχτός – Η ώρα της προσευχής
- Αυτά τα λόγια είναι ό,τι χειρότερο για τον διάβολο – Να τα λέτε όλοι
- Η πολύτιμη προσευχή για την γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι
- Να τι να λέμε όταν θυμιάζουμε στο σπίτι μας
- Όποιος θέλει να επιτύχει ευκολότερα το αίτημα της προσευχής του, πρέπει να διαβάσει αυτές τις προϋποθέσεις
- Σε απόγνωση ο Κοσμήτορας του ΕΜΠ- Τι είπε στο esos