Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική: Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα

05:22 4/11/2022 - Πηγή: Enikos

Τι προκαλεί την ξηροστομία και πόσο σοβαρή είναι; Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ο έντονος πόνος στην κροταφογναθική περιοχή; Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου και πώς αντιμετωπίζεται; Ερωτήματα που ανακύπτουν συχνά και συνήθως δημιουργούν αμηχανία σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε και σε ποιον ειδικό να απευθυνθούμε.

Στα ανωτέρω ερωτήματα απαντά η όχι τόσο γνωστή ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, η οποία έχει ως αντικείμενο την διάγνωση και

κυρίως την προληπτική, επανορθωτική, αλλά και την επείγουσα χειρουργική φροντίδα των δομών του στόματος, των γνάθων, καθώς επίσης και των περιστοματικών και περιγναθικών ιστών του προσώπου, της κεφαλής και του τραχήλου.

Η γνωριμία με την ειδικότητα, ήταν ο στόχος της Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, με θέμα: «Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, η εξέλιξη και η προσφορά της στην υπερεκατονταετή πορεία της».

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο σε μια συμβολική σύνδεση, με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο αναδείχθηκαν χειρουργικές ανάγκες που οδήγησαν στην δημιουργία και οριοθέτηση της ειδικότητας. Παρουσιάστηκαν επίσης, το ευρύ φάσμα της Ειδικότητας, τα γνωστικά της αντικείμενα, η παρούσα θέση της στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, η συμβολή της στην υγεία του πληθυσμού, η οριοθέτησή της από όμορες ειδικότητες. Αναλύθηκαν επίσης οι σύγχρονες τάσεις στην εξέλιξη και ανάπτυξή της, σε μια εποχή που η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζουν διαρκώς και περισσότερο ένα νέο πλαίσιο άσκησης της χειρουργικής εν γένει.

Iιστορική διαδρομή και εξέλιξη της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ανάδυσης της Ειδικότητας, καθώς και τα ισχύοντα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Δρ Αναστάσιος Μυλωνάς, κάνοντας λόγο για μία ειδικότητα που αναδύθηκε από τις ανάγκες αποκατάστασης των τραυμάτων που δημιούργησαν οι συνθήκες και οι μάχες των χαρακωμάτων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Σε μια γενική αποτίμηση ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι «Αν αναλογιστεί κανείς την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, η οποία ξεκίνησε ως Χειρουργική Στόματος, στη συνέχεια μετεξελίχθηκε και μετονομάσθηκε σε Γναθοχειρουργική, φθάνοντας στην σημερινή ονομασία της ως Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, συνειδητοποιεί τον μεγάλο δυναμισμό της, την ευρύτητα του χειρουργικού της φάσματος, που εκτείνεται από τη χειρουργική αφαίρεση ενός εγκλείστου δοντιού (σωφρονιστήρα κλπ.) μέχρι τη μερική ή και ολική μεταμόσχευση προσώπου, καθώς επίσης και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές της απαιτήσεις, τόσο σε επίπεδο προαπαιτουμένων προπτυχιακών σπουδών, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης σε αυτή τούτη την Ειδικότητα.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι οι Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί αποτελούν έναν άρτια καταρτισμένο επιστημονικό κλάδο με σημαντική συνεισφορά στις θεραπευτικές ανάγκες του πληθυσμού, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό».

Ο Δρ Ηλίας Χρονάς, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας, παρουσίασε από την πλευρά του, την πορεία και εξέλιξη της Ειδικότητας στην Ελλάδα, από την ίδρυση το 1959 στην Αθήνα του Σωματείου με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος» (ΕΕΧΣ), την μετονομασία σε «Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής» το 2005, μέχρι και το 2022 οπότε η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική ορίστηκε πλέον ως ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα που απαιτεί τις γνώσεις της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης (Νόμος 4958/2022, ΦΕΚ Α 142).

Αναφερόμενος μάλιστα στο μέλλον της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και στις ανάγκες περίθαλψης της ελληνικής κοινωνίας, ο κ. Χρονάς μίλησε για τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, τις νέες θεραπευτικές τεχνικές και την υπολογιστικά κατευθυνόμενη αποκατάσταση τραύματος και χειρουργικών ελλειμμάτων, ενώ για τους Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς τόνισε ότι υπηρετούν μια ειδικότητα που εξελίσσεται συνεχώς και επεκτείνεται σε ολοένα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα και με την έννοια αυτή είναι ιδιαιτέρως απαιτητική από επιστημονικής απόψεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα