Τουρκία: Εκνευρισμός στην Άγκυρα από την αποτυχία της συνάντησης Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

22:24 19/1/2023 - Πηγή: Enikos

Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η αποτυχία της συνάντησης Τσαβούσογλου Μπλίνκεν, αφού ο πρώτος έφυγε με άδεια χέρια από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, ενώ αμερικανικές πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών δέχτηκε ισχυρές συστάσεις για την στάση της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός έφυγε χωρίς την παραμικρή διαβεβαίωση για τα F-16, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και επιτέθηκε στην Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει σε πόλεμο με την Τουρκία, την ώρα που διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι πολλοί πλέον βλέπουν την Τουρκία με επικριτική ματιά.

Τα F-16 και τα F-35

Κι ενώ το πολυπόθητο μήνυμα από τον Μπλίνκεν για τα F-16 δεν ήρθε ποτέ, απεναντίας αυτό που ήρθε ήταν ισχυρές συστάσεις για την στάση της Τουρκίας, σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι «όσον αφορά τις τουρκοελληνικές σχέσεις αν και (οι ΗΠΑ)προσπάθησαν να δείξουν με κάποιες δηλώσεις τους ότι τηρούν τις ισορροπίες, βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία δεν τηρείται». Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή το αποτέλεσμα της συνάντησης Μπλίνκεν Τσαβούσογλου ήταν αναμενόμενο, ωστόσο επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται τα τουρκικά F-16 με τα ελληνικά F-35, τα οποία είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα πάρει. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι τα εξοπλιστικά δεν αποτελούν τριμερές ζήτημα.

«Είμαστε στενοί σύμμαχοι και εταίροι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές. Έχουμε διαφορές, όμως ως εταίροι και σύμμαχοι εργαζόμαστε από κοινού πάνω σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις στην Άγκυρα

Στην Άγκυρα, σήμερα έκανε δηλώσεις ο Αμερικανός πρέσβης. Ο Τζέφρη Φλέικ είπε ότι η πώληση των Φ-16 στην Τουρκία δεν συνδέεται με την στάση της χώρας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία δεν πείθονται εύκολα και θεωρούν ότι τα δύο ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ωστόσο τουρκικές πηγές, στο ερώτημα αν θα έδιναν οι ΗΠΑ τα μαχητικά στην Τουρκία, σε περίπτωση που αυτή έλεγε «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, απαντούν αρνητικά. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν, κατά την Άγκυρα, υπάρχουν κι άλλες απαιτήσεις από την Ουάσινγκτον που πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να ικανοποιήσει, όπως πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, τερματισμός των επιχειρήσεων στην Συρία, μη χρήση των F-16 εναντίον της Ελλάδας.
Πάντως μπορεί αυτή η επίσκεψη Τσαβούσογλου να θεωρείται σημαντική στην Άγκυρα, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να πάει στον Λευκό Οίκο, παρόλο που προσπάθησε πολλές φορές. Η εκτίμηση είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν θέλει να διατηρήσει μια απόσταση από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εκτιμήσεις στην Ουάσινγκτον

Το αποτέλεσμα της συνάντησης Μπλίνκεν Τσαβούσογλου δικαιώνει πλήρως όσους έλεγαν ότι ήταν μία χαμηλών προσδοκιών συνάντηση. Ο Τσαβούσογλου έφυγε από την Ουάσινγκτον με τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές ανοιχτά. Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στον ΑΝΤ1, «συζητήσαμε τα πάντα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σε τίποτα». Βέβαια η αμερικανική πλευρά, μέσω των επίσημων ανακοινώσεων και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσπάθησε να μην ταράξει τα νερά και να μην εκθέσει τις σοβαρές διαφωνίες που έχουν οι δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων είναι και η πώληση των μαχητικών F-16, και τα ελληνοτουρκικά καθώς πρόθεση του αμερικανικού παράγοντα είναι μέχρι τις ελληνικές και τις τουρκικές εκλογές, τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά στην περιοχή και χωρίς απρόοπτα, ενώ μεσολαβεί και το ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, τον επόμενο μήνα σε Αθήνα και Άγκυρα. Ο κ. Μπλίνκεν σε ρόλο ισορροπιστή θα κάνει συζητήσεις για όλα τα επίμαχα ζητήματα και θα ζητήσει μετά τις εκλογές τη συμμετοχή όλων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, για να ξεκινήσει μια μεγάλη διαπραγμάτευση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξεύρεση συμβιβασμών και ειρηνικών λύσεων.

Οι εκτιμήσεις στην Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως «σήμερα κατανοούν όλοι οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα» και επισήμαναν ότι όλοι πλέον βλέπουν με κριτική ματιά τη στάση της γειτονικής χώρας σε μια σειρά θεμάτων, από τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, τη στάση της στη Λιβύη, μέχρι την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα