La Stampa: Εθνικισμός και κυνήγι ψήφων στο εξωτερικό η στρατηγική Ερντογάν για να κερδίσει το δημοψήφισμα

14:13 13/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό και η προτεραιότητα του ηγέτη του τουρκικού κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι να κερδίσει και με πειστικό τρόπο, το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το οποίο θα μετατρέψει την Τουρκία από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, εξασφαλίζοντας και με τον νόμο υπερβολικές εξουσίες στον πρόεδρο που ήδη βρίσκεται στον θώκο περισσότερα από δύο χρόνια, γράφει αναλυτικά σε άρθρο της η ιταλική La Stampa

αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και τη στρατηγική και τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου.

Η Γερμανία και η Ολλναδία έχουν αντίστοιχα ένα εκατομμύριο και 240 χιλιάδες Τούρκους με δικαίωμα ψήφου. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, στις χώρες αυτές, το ΑΚΡ, το κόμμα του Ερντογάν, έλαβε 59,7% των ψήφων στην πρώτη και 73% στη δεύτερη αντιστοίχως.

Με βάση αυτά τα στοιχεία δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε αυτές τις δύο χώρες για τη συγκέντρωση ψηφοφόρων και την εκφώνηση ομιλιών, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι στο εσωτερικό της χώρας το «όχι» στο δημοψήφισμα έχει ξεκάθαρο προβάδισμα από το «ναι» σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, καθώς εν αγνοία τους αυτές οι δύο χώρες θα μπορούσαν να κάνουν τριπλή χάρη στον Ερντογάν.

Σε όσα σημειώνει η La stampa στο άρθρο της, ανάμεσα στις χάρες αυτές που μπορεί να γίνουν στον Ερντογάν είναι η αδιαμφισβήτητη επίδραση που αυτές οι δύο διπλωματικές κρίσεις, με δύο χώρες που πάντα είναι αρνητικές στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, έχουν στην κοινή γνώμη και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να ωφεληθεί ο αρχηγός του κράτους, ο Ερντογάν, ο οποίος εδώ και μήνες έχει στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στην έξαρση της της εθνικής ταυτότητας.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο, όταν, σύμφωνα με την Άγκυρα, οι Βρυξέλλες είχαν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ο Ερντογάν άρχισε να αναμοχλεύει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα που καιρό υπέβοσκαν στην τουρκική κοινωνία όπου η τιμή και η ιερότητα της εθνικής ταυτότητας έρχονται πριν από οτιδήποτε άλλο, και όπου τα πάντα που μπορεί να εκληφθούν ως προσβολή αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες αντιδράσεις. Ο Ερντογάν, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τους ανθρώπους του, πήρε την μπάλα.

Το δεύτερο πλεονέκτημα του Ερντογάν είναι να του δοθεί πρόσχημα να ακυρώσει την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ, την οποία θα χρησιμοποιήσει ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της ΕΕ.

Και τέλος, σχετικά με την τρίτη χάρη που μπορεί να γίνει στον Τούρκο πρόεδρο η La Stampa αναφέρει πως με τη στάση τους η Γερμανία και οι Ολλανδία έχουν εξοργίσει χιλιάδες Τούρκους που κατοικούν στην επικράτειά τους, έχουν το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, καθώς και στις τουρκικές. Ένα όχι στον Τούρκο πρόεδρο μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο λάθος, σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα αν υπολογίσουμε τη φιλοδοξία του Ερντογάν να αποτελέσει σημείο αναφοράς τω μουσουλμανικών κοινοτήτων στο εξωτερικό , αλλά και τον αυξανόμενο κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα