Έως τον Ιούλιο έτοιμο το τέμενος στον Βοτανικό

17:00 12/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Έως τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέγερσης του τεμένους, στην περιοχή του Βοτανικού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84. Η καθυστέρηση οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός ότι, η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε αργά και αφετέρου, στο ότι, η κατασκευάστρια εταιρία κλήθηκε να συμπεριλάβει επιπλέον εργασίες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση.

Το χρονικό

Στις 04 Αυγούστου 2016,

η Ολομέλεια της Βουλής είχε κάνει δεκτή -με ευρύτατη πλειοψηφία- διάταξη στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που προέβλεπε την επίσπευση της κατασκευής του τεμένους στο Βοτανικό. Τότε, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης είχε χαιρετίσει την υπερψήφιση της διάταξης κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη». Σε σχετική δήλωσή του ανέφερε ότι, «αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στο πεδίο των Δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα στο αυτονόητο δικαίωμα άσκησης της θρησκευτικής λατρείας σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας των πιστών, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και τις Διεθνείς Συνθήκες».

Η σύμβαση υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου 2016 και οι εργασίες –στη 17 στρεμμάτων έκταση που παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό- ξεκίνησαν μετά την απομάκρυνση των καταληψιών, στις 04 Νοεμβρίου 2016. Το οικόπεδο χωρίστηκε και χαράχθηκε δρόμος, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί στην κατοχή του ένα τμήμα του.

Με την έναρξη των εργασιών κατεδαφίστηκαν τα δύο από τα οκτώ κτίρια που υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο. Αρχές Φεβρουαρίου του 2017, ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση θεμελίωσης της εδαφόπλακας του Τεμένους, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του μεταλλικού σκελετού. Παράλληλα, εκτελέστηκαν όλες οι απαραίτητες εσωτερικές οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Σε εξέλιξη, αυτό το διάστημα, βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης βιομηχανικών δαπέδων, κουφωμάτων, εγκαταστάσεων ύδρευσης – αποχέτευσης – θέρμανσης – πυρόσβεσης, εγκαταστάσεις ισχυρών – ασθενών ρευμάτων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την τοποθέτηση των ειδών υγιεινής και τις απαραίτητες δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Στο οικόπεδο θα υπάρχουν δύο λατρευτικοί χώροι, ένας για άνδρες, χωρητικότητας 300 ατόμων και ένας για γυναίκες, χωρητικότητας 50 ατόμων. Το κτίριο θα φιλοξενεί τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, τουαλέτες), τα γραφεία του Ιμάμη και του Μουεζίνη και θα διαθέτει κρήνη, όπως επιβάλλει η μουσουλμανική παράδοση. Σημειώνεται ότι, το τέμενος δεν θα διαθέτει μιναρέ.

Δίπλα στο Τέμενος θα ανεγερθεί βοηθητικό κτίσμα για τις μονάδες θέρμανσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης, ενώ το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 887.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, η ολοκλήρωση του πρώτου Τεμένους στη σύγχρονη Αθήνα δίνει τέλος σε μια πολυετή περιπέτεια. Η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια χωροθέτησης είχε γίνει το 2000 (ν.2833) και αφορούσε στην ίδρυση ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου σε έκταση 33,4 στρ. στην περιοχή Χούσμουζα Παιανίας με έξοδα της Σαουδικής Αραβίας. Η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε εξαιτίας των αντιδράσεων, που είχαν εκφράσει τοπικοί φορείς και Εκκλησία.

Τελικώς, η χωροθέτηση Τεμένους στον Ελαιώνα εγκρίθηκε το 2006 (ν.3512) με νέους όρους: αποφασίστηκε να κατασκευαστεί αποκλειστικά με εθνικούς πόρους και να τελεί υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους (ο Ιμάμης θα ορίζεται από την ελληνική Πολιτεία, η οποία θα έχει και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του τεμένους). Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, αλλά το ΣτΕ απέρριψε όλες τις προσφυγές που ασκήθηκαν.

Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε 4 φορές άγονος. Τελικά κατακυρώθηκε την 5η φορά ύστερα από παρέμβαση της πολιτείας και τον «συνασπισμό» των μεγάλων τεχνικών εταιρειών σε κοινό σχήμα.

Μέχρι όμως να υπογραφεί η σύμβαση, χρειάστηκαν ακόμα δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, το 2015 και το 2016, προκειμένου να κλείσουν επιμέρους ζητήματα.

Πηγή: athina984.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα