Να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος ο Σαμαράς

02:36 30/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ερμηνεύσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους, ως «μεγάλη ήττα της Μέρκελ απο τον Μόντι», μετά και τη μεγάλη νίκη της Ιταλίας 2-1 επί των Γερμανών στο EURO.

Φαίνεται πως στην Σύνοδο κέρδισε στα σημεία ο Μόντι και ο Ραχόϊ, μακροπρόθεσμα πρέπει να δούμε αν και σε αυτή την περίπτωση θα αποδειχτεί ότι οι Γερμανοί επικρατούν. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως δρομολογούνται εξελίξεις που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσουν προηγούμενο

στη διαπραγμάτευση και για τη χώρα μας. Εμείς τώρα, ως χώρα, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις εξελίξεις, ώστε να παραμείνουμε παρόντες στο παιχνίδι.

Είναι σίγουρο, πάντως, πως δεν θα πρέπει στην περιβόητη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας να βάλουμε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μας. Η διαπραγμάτευση για τις τροποποιήσεις στο Μνημόνιο θα είναι μακράς διάρκειας. Θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών και διαβουλεύσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο ηγετών και το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα κριθεί, κυρίως, από δύο παράγοντες:

Α) Από την αξιοπιστία της χώρας ως συνομιλητή που θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, αλλά και θα προχωρήσει σύντομα, σε πρωτοβουλίες (όπως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων). Γι αυτό, δεσμεύτηκε, και μάλιστα σε προσωπικό τόνο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή του στους «26». Ανεξάρτητα από τις αναταράξεις που ενδεχομένως να προκαλέσει στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός οφείλει να συγκρουστεί με τα συνδικάτα και τα συμφέροντα και να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Β) Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτεί ο Πρωθυπουργός τις διεθνείς εξελίξεις, ώστε να χτίσει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου, με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να μας στηρίξουν. Στον σχεδιασμό της στρατηγικής μας είναι λογικό να αξιοποιήσουμε ό,τι διαπραγματευτικό κεφάλαιο έχουμε, όπως αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κ.α..

Σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχει σίγουρα μια λογική συμβιβασμού, ένα παζάρι που αργά η γρήγορα θα ξεκινήσει. Οι συνθήκες στο εξωτερικό μας ευνοούν. Το πρόβλημα που πρέπει πρώτιστος να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι εδώ! Στην Ελλάδα. Γιατί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Οικονομικών ξέρουν καλά, πως θα καταφέρουμε να πάρουμε όσα μπορούμε στη διαπραγμάτευση, εάν αποδειχτούμε αξιόπιστοι συνομιλητές που πετυχαίνουμε μεταρρυθμίσεις και αν, βεβαίως, έχουμε σοβαρές προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα.

Το ζήτημα, όχι μόνο για τον κ. Σαμαρά αλλά και για τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, είναι αν θα καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη που θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες, με τους συνδικαλιστές και κομματικά συμφέροντα, όταν θα αρχίσει η διαδικασία για τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

*Ο Φάνης Παπαθανασίου είναι διπλωματικός συντάκτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ.

Follow on twit

Keywords
Τυχαία Θέματα