Ο Ομπάμα «φρενάρει» τους πυραύλους για τη Συρία – τουλάχιστον για την ώρα

11:59 29/8/2013 - Πηγή: Aixmi

Η κόπωση της αμερικανικής κοινής γνώμης, οι 133 βουλευτές που ζητούν να συζητηθεί στο Κονγκρέσο η επέμβαση στη Συρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ που συστήνει αυτοσυγκράτηση μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα χημικά, καθώς και οι απειλές του Ιράν ότι θα πλήξουν το Ισραήλ, φαινεται ότι κάνουν τον Μπαράκ Ομπάμα να σκέφτεται ξανά τον χρόνο έναρξης της στρατιωτικής επιχείρησης.

«Δεν έχω πάρει καμιά απόφαση ακόμη», είπε, αντιλαμβανόμενος ότι έχει κερδίσει έδαφος διεθνώς η θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν

ότι δεν υπάρχουν -τουλάχιστον ακόμα- αδιάσειστα στοιχεία, που να βεβαιώνουν την ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ για τη χρήση των χημικών και ότι είναι αναγκαία η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ.

Άλλωστε, και στη Βρετανία και στη Γερμανία υπάρχει διχασμός -τόσο της κοινής γνώμης όσο και των πολιτικών δυνάμεων.

Οι Εργατικοί αναμένεται να καταθέσουν σήμερα χωριστή πρόταση στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, με την οποία θα ζητούν να μη μετάσχουν βρετανικές δυνάμεις στους βομβαρδισμούς, αν δεν προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, ενώ και η Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική βλέποντας τον κίνδυνο να αλλάξει η προεκλογική ατζέντα και να χάσει το μομέντουμ.

Με δεδομένο, τέλος, ότι και στη Γαλλία η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα, φαίνεται να μειώνονται οι πιθανότητες για έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τα επόμενα 24ωρα.

Κοντός ψαλμός…

Keywords
Τυχαία Θέματα