Ο Πούτιν, οι ολιγάρχες και το παιχνίδι γύρω από τα ρωσικά δισεκατομμύρια

00:31 1/4/2013 - Πηγή: Aixmi

Αν επισκεφτείτε τη Saatchi Gallery, αλλά και άλλους χώρους Τέχνης στο Λονδίνο, θα δείτε ρωσικές εταιρείες πίσω από τη χρηματοδότηση των εκθέσεων. Ο νέος ρωσικός πλούτος, που βρήκε οικονομικό καταφύγιο στο Λονδίνο την τελευταία 20 ετία, αναζητά ακόμη υλικά πειστήρια και βρίσκει τη συμβολική του επιβεβαίωση στην αγορά της Τέχνης. Αλλά αυτή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου: Δισεκατομμύρια σε καταθέσεις, αγορές πολυτελών σπιτιών, ποδοσφαιρικές ομάδες, χρυσός και μετοχές στην Δύση ήταν η κατάληξη ενός αμύθητου πλούτου, που δημιουργήθηκε

μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο ρωσικός δρόμος προς τον Καπιταλισμό ήταν κάπως έτσι: Νέοι επιχειρηματίες, με πρόσβαση στο στενό περιβάλλον του Γέλτσιν, διευκολύνονται με φθηνά δάνεια να εξαγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα είχε τότε – στις αρχές της δεκαετίας του 1990 – ένα αθώο όνομα: “Δάνεια για εξαγορά μετοχών”. Αργότερα θα το ονομάσουν, “η ληστεία του αιώνα”…

Την εποχή εκείνη, άγνωστοι άνθρωποι όπως ο Αμπράμοβιτς ή ο Μπερεζόφσκι, απέκτησαν τον έλεγχο μεγάλων ενεργειακών εταιριών, και με την τιμή του πετρελαίου να εκτινάσσεται, είδαν τις περιουσίες τους να πολλαπλασιάζονται ιλιγγιωδώς. Μέσα σε λίγα χρόνια, ήλεγχαν τη ρωσική οικονομία, τα Μίντια της χώρας αλλά και την πολιτική. Όλα αυτά, μέχρι τον Πούτιν…

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένας πρώην πράκτορας της KGB, έρχεται στην εξουσία, θα στραφεί ενάντια σε όλους τους “ολιγάρχες”. Ο Χοντορκόφσκι θα καταλήξει στη φυλακή, ο Μπερεζόφσκι εξόριστος στο Λονδίνο, ενώ ο Αμπράμοβιτς και άλλοι, θα συμβιβαστούν με το νέο καθεστώς.

Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του ’90, περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια «πέταξαν» από τη Ρωσία, είτε σε βαλίτσες γεμάτες χαρτονομίσματα, είτε σε χρυσό. Ο πλούτος αυτός κατευθύνθηκε κυρίως στην Ελβετία, στο Λονδίνο, και στη Γουόλ Στριτ. Έτσι ξεκίνησε και η ρωσική επενδυτική παρουσία στην Κύπρο, για την οποία τόσος λόγος έγινε τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Ακόμη και τα εναπομείναντα κύτταρα ενός φθαρμένου οργανισμού, αυτού της ρωσικής αντικατασκοπείας που είχε ισχυρή παρουσία στο νησί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν για να διευκολύνουν την είσοδο του ρωσικού χρήματος στον επενδυτικό παράδεισο της Κύπρου.

Το σήμερα είναι, όμως, μια άλλη εποχή, ακόμη και για τους ολιγάρχες: Ο Μπορίς Μπερεζόφσκι, μετά από την αποτυχημένη δικαστική του διαμάχη στο Λονδίνο με τον Αμπράμοβιτς, όπου διεκδικούσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τον άλλοτε συνέταιρό του, βρέθηκε πριν μια εβδομάδα νεκρός σε έναν ακόμη ύποπτο θάνατο. Πριν από μερικά χρόνια είχε λάβει ένα σαφές μήνυμα από τη Μόσχα, όταν ο άνθρωπός του, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, δηλητηριάστηκε με πολώνιο, στην συγκλονιστικότερη υπόθεση δολοφονίας στο δυτικό κόσμο, την τελευταία δεκαετία.

Το επόμενο διάστημα θα μάθουμε, ίσως, κι άλλα για το μυστηριώδη αυτό θάνατο. Αν, πάντως, μια φράση συμπυκνώνει καλύτερα τις διαθέσεις της Μόσχας για τα πρόσφατα γεγονότα, είναι αυτή, του πρώην επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Νικολάι Κοβάλιεφ, που όταν ρωτήθηκε από τη ρωσική τηλεόραση για τη δολοφονία απάντησε ότι «ο Μπερεζόφσκι πήρε αυτό που άξιζε σε εκείνον και στους άλλους προδότες της πατρίδας υπό τον αυστηρό κώδικα της FSB: Έναν κακό θάνατο»…

Keywords
Τυχαία Θέματα