Θεοχαρόπουλος: Χρειάζονται υπερβάσεις

17:15 24/12/2016 - Πηγή: Aixmi

«Η θέση μας για εθνική συνεννόηση είναι σταθερή», η οποία «για να γίνει πράξη χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bραδυνή της Κυριακής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρει ότι «συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά», ενώ για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση αν στις επερχόμενες εκλογές η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, απαντά «αν ψάχνει κάποιος για μόνιμους και επαγγελματίες κυβερνητικούς εταίρους ας ψάξει αλλού».

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, λέει πως «αυτό που επιδιώκουμε είναι ένας αυτόνομος ισχυρός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας και σε αυτό το πλαίσιο το συνέδριο και η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα δώσουν πνοή στον χώρο».

«Προσωπικά έχω επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι απαιτείται ένα συνέδριο ανοιχτό την άνοιξη του 2017 για την συγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού φορέα και όχι μία διαδικασία κλειστή που δεν αφορά την κοινωνία και μετά την συγκρότηση του φορέα φυσικό είναι να ακολουθήσει η διαδικασία της εκλογής επικεφαλής από τη βάση», προσθέτει. Και σε ερώτηση για το εάν έχει θέση ή όχι ο Γιώργος Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει ότι «απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός δυνάμεων για έναν αυτόνομο ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Στην Κεντροαριστερά έχει φθάσει η ώρα των αποφάσεων, των πράξεων και των δεσμεύσεων».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος εκτιμά, επίσης, ότι οι πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα είναι επιλογή του ίδιου του κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί για επαναλαμβανόμενα λάθη, «λαθεμένη επιλογή προσώπων σε κρίσιμες θέσεις, πολιτική διαπραγμάτευση, φοροκεντρικά μέτρα και ακριβώς τα ίδια αδιέξοδα», που δημιουργούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά, αναφέρει ότι η κοινωνία δεν πείστηκε για την ορθότητα της απόφασης. «Η ΝΔ όμως δεν είχε και δεν έχει την κουλτούρα των ευρύτερων συνεργασιών. Εκείνη την περίοδο ανέπτυξε μία λογική μονοκομματικής ατζέντας σε κρίσιμα θέματα. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ιστορία», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα