Βίτσας: Το 4ο μνημόνιο είναι στους σχεδιασμούς της ΝΔ

15:25 4/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο 1ο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε τις ευχές του υπουργείου για τη νέα χρονιά:

«Η πρώτη ευχή που αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η ειρήνη. Η δεύτερη ευχή είναι η ακόμα καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά μας πλέον ζητήματα».

Και συμπλήρωσε: «Το πραγματικό ερώτημα είναι,

πότε θα είναι μια καλή χρονιά μέσα στη λαίλαπα που ζούμε από το 2010 και μετά με τα μνημόνια για την Ελλάδα και πως θα φθάσουμε σε αυτή την καλή χρονιά. Εγώ σας λέω πως καλή χρονιά, θα είναι εκείνη η χρονιά, που θα μπορέσει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ότι ολοκληρώθηκαν πλέον οι αξιολογήσεις και υπάρχει μια κανονικότητα στη χώρα. Δηλαδή έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα, έχουμε διαδικασίες παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και ανασυγκρότησης του κράτους και συγκρότηση του κοινωνικού κράτους κατά τα πρότυπα της Αριστεράς. Αυτό θα γίνει στο βαθμό που θα γίνουν δύο πράγματα: το ένα είναι να ακολουθούμε όσα έχουμε υπογράψει και το δεύτερο, συγχρόνως να παίρνουμε μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων«.

Για τα δημοσιονομικά μέτρα σχολίασε: «Τον Μάιο που μας πέρασε ψηφίστηκαν μια σειρά δημοσιονομικά και ασφαλιστικά μέτρα. Η διαδικασία είναι γνωστή, άλλωστε εκείνο τον καιρό έγινε μια οξυμμένη πολιτική συζήτηση, η οποία βεβαίως, τώρα θα δει την εφαρμογή της. Αυτό δεν έχει φανεί ακόμα στο σύνολο του. Είμαστε στην διαδικασία που ο καθένας παίρνει στοιχεία από ‘δω και από ‘κει και τα παρουσιάζει με το δικό του τον τρόπο, για να αποδείξει αυτό που από την αρχή το βάζει σαν επιχείρημα. Για αυτό και ο κόσμος είναι αρκετά μπερδεμένος σε σχέση με το τι θα δει το Γενάρη«.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο τετάρτου μνημονίου: «Το τέταρτο μνημόνιο είναι στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι στους δικούς μας. Εμάς ο σχεδιασμός μας είναι το καλοκαίρι του 2018 να έχει ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, να υπάρξει μια κανονικότητα στη χώρα, να μπορούμε από τις διεθνείς αγορές να ανατροφοδοτούμε το χρέος μας και να πληρώνουμε συγχρόνως από δικά μας αλλά και άλλα έσοδα τους τόκους αλλά και να χρηματοδοτούμε με πραγματικούς όρους και μέσω και του τραπεζικού συστήματος και του προγράμματος δημοσίων έργων, την πραγματική οικονομία. Αυτό θα φανεί σε αυτό που λέμε ποσοστά ανάπτυξης. Δεν είναι το μόνο, γιατί θα πρέπει να φανεί και στα ποσοστά μείωσης της ανεργίας, που ήδη έχει μειωθεί κατά 4% . Θα φανεί συγχρόνως και στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού«.

«Ο ορισμός της ανεργίας όπως τον μετράει η Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκεί και η Ελλάδα, δεν είναι σωστός. Δηλαδή αν κάποιος δουλεύει μια ώρα τη βδομάδα και παίρνει ό,τι παίρνει θεωρείται ότι είναι εργαζόμενος. Η ανεργία έχει άμεση σχέση και με το κατά πόσο διαθέτεις τα προς το ζειν. Πρέπει να δούμε και πως θα δυναμώσουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, γιατί υπάρχουν άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, οι οποίοι δουλεύουν 8ωρα και πληρώνονται για 4ωρα και πάει λέγοντας. Αυτά είναι γνωστά πράγματα που πρέπει να τα ελέγξουμε και σαν κυβέρνηση και σαν πολιτεία και σαν κοινωνία«.

«Το τέταρτο μνημόνιο πρέπει να το απεύχεται όλος ο κόσμος, για εμάς, αν φτάσουμε εκεί, που δεν θα φθάσουμε, θα είναι μια αποτυχία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το κεντρικό ζήτημα, μέσα σε αυτή τη διαδικασία, είναι να βρεθεί τρόπος και τεχνικός και ουσιαστικός τρόπος, για αυτό παλεύουμε αυτή τη στιγμή και το παλεύουμε και για καιρό, ώστε η διαχείριση του χρέους να είναι βιώσιμη. Γιατί τα πάντα εξαρτώνται από το τι γίνεται με αυτό το μαγικό αριθμό, που δεν είναι ποσοστό αλλά είναι πραγματικός αριθμός, γύρω στα 320 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει μια πορεία η οποία έχει να κάνει πρώτον με την Ελλάδα, δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα σαν οικονομία, στο επίπεδο της μακροοικονομίας να ζούμε με αυτά που παράγουμε, εισάγουμε και εξάγουμε, και δεύτερο έχει να κάνει με την Ευρώπη. Εγώ επισημαίνω πολλές φορές ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, αυτή της άκαμπτης κοινωνικής λιτότητας, δεν είναι μόνο πολιτικά και κοινωνικά λάθος, είναι και οικονομικά λάθος. Αυτό φαίνεται πάρα πολύ καθαρά όταν από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ λίγες είναι οι χώρες που μέσα σε αυτή τη διαδικασία έχουν πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, ενώ οι περισσότερες χώρες και ιδιαίτερα οι μεσογειακές έχουν πάρα πολλά προβλήματα«.

Για το Κυπριακό: «Υπάρχει μια γραμμή την οποία κρατάει η κυβέρνηση της Ελλάδας. Αυτή η γραμμή λέει ότι το κράτος της Κύπρου πρέπει να είναι αδιαίρετο, δεν χρειάζεται ούτε εγγυήσεις ούτε ξένα στρατεύματα. Κεντρικό ζήτημα είναι να λυθεί το θέμα της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων και βεβαίως να λυθεί το περιουσιακό, το πολιτικό κλπ. Αυτή είναι η γενική μας λογική που είναι και με βάση και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Πολλές φορές στο Κυπριακό, τα τελευταία χρόνια, φάνηκε ότι φθάνουμε κοντά σε μια συνεννόηση. Έχει μεγάλη σημασία το πόσο απεξαρτημένη από την Τουρκία θα φανεί η πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Εμείς είμαστε σε πάρα πολύ καλή συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και πάντοτε συνεννοούμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στη λογική, αποφασίζει η Κύπρος και εμείς ακολουθούμε. Έχουμε μια άποψη για τον τρόπο που θα διαμορφωθεί η σταθερότητα σε όλη την περιοχή. Αυτή τη στιγμή η άποψη είναι κοινή. Δεν υπάρχει λόγος να βρούμε αντιθέσεις, δεν υπάρχουν. Άρα με αυτό τον τρόπο θα πάμε. Την επόμενη βδομάδα θα γίνουν τα πράγματα, κατά τη γνώμη μου, ευκρινή. Το συμφέρον όλων είναι να βρεθεί λύση. Μη ξεχνάτε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Κύπρο με δημοψήφισμα«.

Ενώ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο σημείωσε: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τον αποτρεπτικό τους ρόλο και είναι σε εγρήγορση, αντιδρούν με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα και με αποφασιστικότητα και έτσι θα παραμείνουμε. Αν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους προωθείται από διάφορα κέντρα εντός της Τουρκίας μια ρητορική έντασης, αυτό είναι λάθος που αφορά όχι μόνο εμάς αλλά και την ίδια την Τουρκία και το εσωτερικό της. Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι αλλού, δεν είναι στα ανατολικά της παράλια. Εμείς αυτό που δεν επιτρέπουμε με τίποτα είναι να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα«.

Keywords
Τυχαία Θέματα