5 χρόνια και 27 ημέρες χωρίζουν Δήμο Κομοτηνής και σχολικούς φύλακες

20:37 2/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Από την ώρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα είμαστε συνέχεια σε ένα διαρκή αγώνα κι αυτό είναι οδυνηρό» δηλώνει η Γεωργία Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων του Δήμου Κομοτηνής. Ο αγώνας που δίνουν τώρα είναι για την αναγνώριση των ενσήμων. Ένσημα 5 χρόνων και 27 ημερών.

Σύμφωνα με την Γεωργία Παπαδοπούλου η ιστορία είναι πολύ παλιά. «Είχε προηγηθεί καταγγελία στο ΊΚΑ, την οποία το ΙΚΑ δεν την αποδέχτηκε. Υποβάλαμε ενστάσεις, όλοι οι σχολικοί φύλακες. Τους εκπροσώπησα στο ΙΚΑ

όταν συζητήθηκαν οι ενστάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν και μετά προσφύγαμε στο Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΙΚΑ. Σήμερα ο δήμος καλείται να πληρώσει τα ένσημα, υπέβαλε τριτανακοπή (δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει τρίτος που δεν είχε συμμετάσχει, ούτε είχε προσκληθεί να συμμετάσχει σε ορισμένη δίκη και δεν είχε καταστεί έτσι διάδικος κατά της οριστικής απόφασης) στην Πρωτοβάθμια Απόφαση γιατί ήταν υπέρ μας, όπως και το Εφετείο ήταν υπέρ μας».

«Το ΙΚΑ δεν είναι με τον εργαζόμενο, αλλά με τον εργοδότη»

‘Όπως υποστηρίζει η μαχητική εκπρόσωπος «Ο δήμος υποστηρίζει ότι δεν ήταν παρών όταν συζητήθηκε το θέμα. Εμείς, όμως, προσφύγαμε κατά της απόφασης του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ με τη σειρά του για την απόφαση του Εφετείου μας στέλνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συμπέρασμα, το ΙΚΑ δεν είναι με τον εργαζόμενο, αλλά με τον εργοδότη».

Τονίζει πως ο δήμος είναι ο καθ ύλην αρμόδιος για να καταβάλει το αντίτιμο των ενσήμων γιατί, όπως λέει «εξυπηρετούσαμε σχολεία του Δήμου.» υπενθυμίζοντας παράλληλα πως και για τις εργασιακές διαφορές «όταν υποβάλαμε αγωγές δύο κατά σειρά, το Εφετείο της Αθήνας όρισε το Δήμο να μας πληρώσει. Όχι, τα άλλα Υπουργεία που εμπλέκονταν στο να γίνει το πυλοτικό πρόγραμμα. Τα πλήρωσε τότε. Σήμερα προφασίζεται ότι δεν ήταν παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης και δεν δέχεται να καταβάλει το ποσό αναγνωρίζοντας έτσι τα 5 χρόνια και τις 27 ημέρες.»

Τώρα οι 23 σχολικοί φύλακες είναι σε αντιδικία με το δήμο Κομοτηνής. «Σε όλο το διάστημα της διαθεσιμότητας- απόλυσης ο δήμος ήταν μαζί μας κι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.» σημειώνει εκείνη προσθέτοντας « Μας υποστήριξαν, εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης.» υπενθυμίζει η κα Παπαδοπούλου.

Όσον αφορά στο ποσό που τους έχει φέρει αντιδίκους «Πρόκειται για 480.000 ευρώ, ποσό το οποίο το πληρώνει σιγά –σιγά. Έχει ορίσει εκατό δόσεις και πληρώνει.» Η υπόθεση της τριτανακοπής συζητήθηκε στις 26-4 και τώρα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι περιμένουν τα αποτελέσματα. 23 Σχολικοί Φύλακες που δοεκδικούν τα ένσημα τους για την περίοδο 21-2-2001 έως 30-3-2006 (μετά τις 31-3-2006 έγιναν αορίστου χρόνου.) «Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω της μη αναγνώρισης των ενσήμων δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, άνθρωποι με ανήλικο τέκνο και άρρωστοι.» δηλώνει η κα Παπαδοπούλου και τονίζει και πάλι « Περιμένουμε την απόφαση από το Πρωτοδικείο εκεί κατατέθηκε η τριτανακοπή. Θέλω να πω, όμως, ότι όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα 27-2-2001 αντί για σύμβαση 13 μηνών έγινε πρόγραμμα σε δύο δόσεις , 5 και 8 μήνες, έτσι κύλησε για πέντε χρόνια. Αν έκαναν κρατήσεις και μας κολλούσαν τα ένσημα δεν θα είχαμε τώρα πρόβλημα. Έτσι, θα έπρεπε να ζητήσουν ευθύνη από αυτούς που την έχουν, όχι από εμάς. Ο Νόμος 1846/51 λέει ξεκάθαρα πως αν δεν επικολληθούν στην ώρα τους επιβαρύνουν τον εργοδότη.»

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει και το δικό της μήνυμα προβληματισμένη από όλα όσα βλέπει γύρω της «Να έχει δουλειά όλος ο κόσμος για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Αυτό που γίνεται στη Συρία είναι οδυνηρό. Τέσσερα χρόνια την βομβαρδίζουν. Ποιος άλλος έχει σειρά δεν ξέρουμε. Αντί να βλέπουν τα συμφέροντα τους ας κάνουν κάτι καλύτερο για την κοινωνία.»
Φώτο:Γεωργία Παπαδοπούλου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα