59ο ΦΚΘ: Εγκαίνια έκθεσης «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης»

21:51 5/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι 15 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έγιναν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Η έκθεση είναι διοργάνωση του ΦΚΘ

σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, καθώς και των καταστημάτων ΠΛΑΙΣΙΟ.

Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana, ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Με αυτή την αφορμή, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 15 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Ηλίας Καφούρος, Αναστασία Μηνά, Ιωάννα Ξημέρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νεφέλη Παπαδημούλη, Κώστας Παππάς, Βάλια Παπαστάμου, Άντα Πετρανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης και Νάνα Σαχίνη. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό λέγοντας ότι η φετινή έκθεση αποτελεί και μια συνάντηση ανάμεσα στις τέχνες. Η ίδια μετέδωσε ταυτόχρονα και το αίσθημα μιας ιδιαίτερα δημιουργικής συνεργασίας τόσο με τον επιμελητή κ. Ανδρεαδάκη όσο και με τους καλλιτέχνες. «Μέσα από αυτή την έκθεση, το ΚΣΤΘ επιτελεί ουσιαστικά το ρόλο του που δεν είναι άλλος από την ώσμωση των τεχνών. Οι τέχνες δεν έχουν όρια. Τα εικαστικά συναντούν τον κινηματογράφο και το αποτέλεσμα το χαιρόμαστε όλοι μαζί εδώ σήμερα» συμπλήρωσε.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι σήμερα το κοινό της έκθεσης θα δει μια πολύ παλιά ιστορία που ξεκινά από το 31 μ.Χ., από έναν μάλλον αγνοημένο ιστορικό, τον Βαλέριο Μάξιμο. «Το μπαρόκ συναντά τη Τζούντιθ Μπάτλερ και καταλήγει στο διαγωνιστικό τμήμα του ΦΚΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η Caritas Romana είναι μια ιστορία που μιλά για την ευσπλαχνία, την αλληλεγγύη, την πολιτική απείθεια, τη θέση της γυναίκας, την παρακμή της πατριαρχίας και τόσα άλλα, που μόνος του καλείται να ανακαλύψει ο θεατής», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρεαδάκης δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους τους καλλιτέχνες που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Ο ίδιος ευχαρίστησε φυσικά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για τη συνολική συνεργασία με το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, τη Διευθύντριά του Μαρία Τσαντσάνογλου, το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου και τον Πρόεδρό του Ανδρέα Τάκη, καθώς και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και την Συραγώ Τσιάρα, η οποία μάλιστα φέτος είναι και μέλος διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ. Ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε επίσης θερμά τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και τα καταστήματα Πλαίσιο που παραχώρησαν τις οθόνες για την έκθεση.

«Ακολουθεί μια μικρή μουσική έκπληξη που έχει ετοιμάσει ένα εξαιρετικό συγκρότημα της πόλης, το χορωδιακό εργαστήριο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με μαέστρο την Εριφύλη Δαμιανού» επισήμανε ο κ. Ανδρεαδάκης, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του. Οι κλασικές μελωδίες που τραγούδησε αμέσως μετά η χορωδία υπογράμμισαν την ιδέα της έκθεσης και δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» (παραγωγή & συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος) θα συνεχιστεί ως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ωράριο λειτουργίας:10:00-22:00), ενώ από την Τρίτη 13/11 η έκθεση θα είναι ανοικτή Τρίτη-Τετάρτη, Παρασκευή-Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-22:00 (εισιτήρια: 4€ ολόκληρο, 2€ φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες).

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα