Beresheet: Το διαστημικό σκάφος του Ισραήλ που δεν κατάφερε να «πατήσει» στη Σελήνη

13:17 12/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει τα παραδείγματα των ΗΠΑ, της Ρωσίας (ΕΣΣΔ) και της Κίνας, το Ισραήλ δεν κατάφερε τελικά να γίνει η τέταρτη χώρα στην ιστορία που θα είχε στείλει μια διαστημοσυσκευή στην επιφάνεια του φεγγαριού.

«Αν την πρώτη φορά δεν πετυχαίνεις, ξαναπροσπαθείς. Το Ισραήλ θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος παρακολουθούσε την επιχείρηση από το κέντρο ελέγχου κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η αποτυχία του Beresheet

να φτάσει στη Σελήνη αποδίδεται πιθανόν σε δυσλειτουργία της κύριας μηχανής του (βρετανικής κατασκευής) κατά τη στιγμή της καθόδου στο φεγγάρι. Το αποτέλεσμα ήταν το σκάφος να μην κόψει ταχύτητα.

Από την τελευταία μη κατευθυνόμενη συντριβή σκάφους στη Σελήνη έχουν περάσει 48 χρόνια (1971): Επρόκειτο για το σοβιετικό Luna 18. Ωστόσο είχε μεσολαβήσει μια σκόπιμη συντριβή, του ινδικού σκάφους Indian Moon Inpact Probe, το 2008.

Το μη επανδρωμένο σκάφος Beresheet («Γένεσις»), μεγέθους πλυντηρίου πιάτων, είχε εκτοξευθεί στις 21 Φεβρουαρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Space X του γνωστού πολυεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ.

Το διαστημικό σκάφος, ύψους ενάμισι μέτρου, βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SpaceIL και από την κρατική ισραηλινή αεροδιαστημική εταιρεία Israel Aerospace Industries.

«Είναι το χαμηλότερου προϋπολογισμού διαστημικό σκάφος που έχει ποτέ αναλάβει τέτοια αποστολή. Οι υπερδυνάμεις που κατάφεραν να προσεληνώσουν μια διαστημοσυσκευή στη Σελήνη, ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας ΙΑΙ.

Μετά την αποτυχία της προσελήνωσης του Beresheet πολλοί άρχισαν να ξανασκέφτονται το κατά πόσο είναι πράγματι εφικτό να «πατήσει» κανείς στο φεγγάρι με τόσο χαμηλό κόστος.

Ως απάντηση στο γεγονός της αποτυχημένης αποστολής του ισραηλινού διαστημικού σκάφους, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου – έχοντας λάβει πρώτα την απαραίτητη ενημέρωση από τους ειδικούς- ανέφερε: «Προχωράμε. Ένα ισραηλινό σκάφος θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι. Είναι μια υπόσχεση! Σε δύο έως τρία χρόνια».

Ο Νοτιοαφρικανο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, Μόρις Καν, βασικός υποστηρικτής του εγχειρήματος της αποστολής της διαστημικής συσκευής στη Σελήνη, δήλωσε: «Δεν τα καταφέραμε, αλλά σίγουρα προσπαθήσαμε. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το ότι φθάσαμε ως αυτό το σημείο».

Παρά την αποτυχία να ολοκληρώσει την αποστολή του με επιτυχία, το διαστημικό σκάφος Beresheet έγραψε -ούτως ή άλλως- ιστορία αφού είναι η πρώτη ιδιωτική διαστημοσυσκευή που έφτασε ως το φεγγάρι. Ακόμη, με τη συγκεκριμένη αποστολή, το Ισραήλ έγινε η έβδομη χώρα που έθεσε μια διαστημοσυσκευή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ο Ελληνο-αμερικανός επιχειρηματίας Πίτερ Διαμαντής, ιδρυτής του Ιδρύματος X Prize, ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Space IL θα λάβει το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες της παρά την αποτυχημένη πρώτη αποστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SpaceIL/ Israel Aerospace Industries

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα