Eurogroup: Συζητάμε για την εμβέλεια του ελληνικού δημοσιονομικού χώρου και την αξιοποίησή του

01:36 6/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ζήτημα της αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και της υλοποίησης των άλλων θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο αποψινό Eurogroup ωστόσο τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφεραν πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται προκειμένου να εκτιμηθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος και πως αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί.

«Δεν συζητήσαμε για την

Ελλάδα σήμερα. Όμως συνεχίζεται η συζήτηση με τις ελληνικές αρχές επί του προϋπολογισμού προκειμένου να εκτιμηθεί επακριβώς πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι πάνω από 3,5% το 2019 και αυτός ο στόχος δεν είναι η υπό συζήτηση. Αυτό που εξετάζουμε σε σχέση με την τελική εκδοχή του προϋπολογισμού είναι τι θα συμβεί με αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο και εάν θα χρησιμοποιηθεί για τα κάποια μέτρα.» είπε ο Μάριο Σεντένο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες στις οποίες ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την Κομισιόν για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και αυτή τη στιγμή εξετάζεται το πώς θα χρησιμοποιηθεί το υπερπλεόνασμα. Ο Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε «συγκεκριμένες παρατηρήσεις» για τον ελληνικό Προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί «καλό σημάδι», δεδομένου ότι αυτό η Ελλάδα το επιτυγχάνει για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία από την εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας του εξαμήνου, στο πλαίσιο των Κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).

«Θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος φαίνεται ότι υπάρχει» και ότι αυτό που εξετάζεται και είναι υπό συζήτηση είναι η εμβέλεια του και πώς θα χρησιμοποιηθεί.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε και εκείνος τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς το ΣΣΑ έπειτα από πολλά χρόνια, καθώς τη δέσμευση για τον στόχο πλεονάσματος της τάξης του 3,5% που επίσης δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως «οι προηγούμενες δεσμεύσεις θα πρέπει να τηρούνται, ή να συζητώνται με τους θεσμούς». «Σε αυτή τη διαδικασία είμαστε αυτή τη στιγμή», είπε.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα