H ΑΡΣΙΣ Βόλου στο Γυμνάσιο Βελεστίνου

13:18 13/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΑΡΣΙΣ Βόλου πραγματοποίησε βιωματικό εργαστήριο στο Γυμνάσιο Βελεστίνου μέσω του εγχειριδίου εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα COMPASS.

Το Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης COMPASS εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2002 και αποτελεί μέρος του έργου «Δράσεις ευαισθητοποίησης Νέων στα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσω των εκπαιδευτικών εγχειριδίων Compass και Compasito» το οποίο υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με την επιχορήγηση από Πρόγραμμα Επιχορήγησης ΜΚΟ στην Ελλάδα «Είμαστε πολίτες», που εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου, Περιόδου Χώρου, 2009- 2014. Διαχειριστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει εθελοντικά τη δράση αυτή.

Το βιωματικό εργαστήριο στόχευε οι μαθητές να κατανοήσουν το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην υγεία. Το δικαίωμα στην υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν διάφορες υπηρεσίες, εγκαταστάσεις, αγαθά καθώς επίσης και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, απαραίτητες για να μπορούν να παραμείνουν όσο το δυνατόν υγιής. Το δικαίωμα στην υγεία δεν μπορεί να σημαίνει ότι το δικαίωμα είναι να είναι κανείς υγιής, είναι αδύνατο να δοθεί προστασία από κάθε πιθανή αιτία προβλήματος υγείας. Ουσιαστικά, αποτελείται από τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τις συνθήκες που καθορίζουν την υγεία, όπως η πρόσβαση σε υγιές πόσιμο νερό, πρόσβαση σε ποιοτικά φάρμακα, οι επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, η επαρκής στέγαση, η επαρκής τροφή, οι υγιεινές συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος, καθώς και η πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε πληροφορίες που αφορούν στην υγεία.

Το εργαστήριο αποτέλεσε έναυσμα να συζητηθούν το δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία αλλά και οι επιπτώσεις του καπνίσματος, της παχυσαρκίας του αλκοόλ, των ναρκωτικών και των τρόπων που οδηγούν σε ανθυγιεινή συμπεριφορά.

Το Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα COMPASS, μέσα από τη μέθοδο της βιωματικής εκπαίδευσης και της αλληλεπίδρασης που προωθεί, αποσκοπεί στη προσέγγιση, κατανόηση και εμπέδωση από τους νέους της σπουδαιότητας της αξίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μέθοδος, αυτή, αποτελεί για τους νέους πηγή γνώσης, έμπνευσης, κινητοποίησης, ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Γίνεται η προσπάθεια για την ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας οικουμενικής κουλτούρας όπου οι στάσεις και οι αντιλήψεις της ζωής θα διακατέχονται από σεβασμό και όχι από καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα