In Situ από την Έλενα Αντωνίου

08:28 29/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τις 5 έως τις 13 Ιουνίου 2019 (10 π.μ. – 4 μ.μ.) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, θα παρουσιαστεί η Performance Μακράς Διάρκειας (8 Μέρες, 48 Ώρες) In Situ από την Έλενα Αντωνίου στα πλαίσια των δράσεων ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019.

Με

την περφόρμανς μακράς διάρκειας In Situ, η χορεύτρια και χορογράφος Έλενα Αντωνίου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό έκθεμα στο «εδώ» και το «τώρα» ενός μουσειακού χώρου. Τοποθετώντας το σώμα σ’ ένα βάθρο, η περφόρμερ αναπροσδιορίζει τη σχέση επισκέπτη / θεατή με το έργο τέχνης και τον χρόνο, και δημιουργεί νέες συνθήκες παρατήρησης για τους επισκέπτες του μουσείου, καθώς το πλαίσιο και το περιεχόμενο της δράσης, διαρκώς εξελίσσονται.
Μέσω της παραστασιακής αυτής χειρονομίας, η περφόρμερ επιχειρεί να αναγάγει την ανθρώπινη παρουσία σε αέναο έργο τέχνης.

Μέχρι σήμερα το έργο έχει παρουσιαστεί, συνολικά 81 ώρες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου στη Λευκωσία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, στο Neues Museum στο Βερολίνο και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Σύντομο Βιογραφικό
Η Έλενα Αντωνίου είναι αριστούχος απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και του London Contemporary Dance School “The Place”, ως μέλος της ομάδας Edge. Έχει υπάρξει υπότροφος του ιδρύματος «Κούλα Πράτσικα» και του προγράμματος Danceweb (ImpulsTanz Vienna). Της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Χορογραφίας στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου, για την παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» (ΘΟΚ), ενώ ήταν υποψήφια για το ίδιο βραβείο, για την παράσταση «ΜπέκετX5 (Σόλο για τρεις)».

Το 2016 συμμετείχε στο πρότζεκτ “AS ONE”, μια συνεργασία του Οργανισμού ΝΕΟΝ και του Marina Abramovic Institute. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα την περφόρμανς μακράς διάρκειας «Μια οκτάωρη διαδρομή», σε επιμέλεια των Marina Abramovic, Serge Le Borgne και Paula Garcia.

Μαζί με τον καλλιτέχνη Πόλυ Πεσλίκα, έχουν παρουσιάσει έργα τους στην Αθήνα, το Βερολίνο, το Τελ Αβίβ και την Κύπρο.

Επιπλέον, έχει αναλάβει την επιμέλεια κίνησης και τη χορογραφία σε θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Το πιο πρόσφατο έργο της MAINSTAGE είναι παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 2019.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 στα πλαίσια των δράσεων ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ θα παρουσιάσει το έργο “In Situ”, μια περφόρμανς μακράς διάρκειας, που μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί για 13 μέρες (συνολικά 81 ώρες), στο Κυπριακό Μουσείο, στο Θέατρο Ριάλτο, στο Neues Museum του Βερολίνου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού.

Σημείωμα της Έλενας Αντωνίου για το έργο:
«To In Situ το έζησα για 81 ώρες. Και τώρα έχω άλλες 48.

Κάθε φορά με αυτό το έργο ξαναβρίσκω το κέντρο μου. Είναι κάτι σαν επανεκκίνηση, ανασύνταξη. Είναι μια εσωτερική ανάγκη που με επαναπροσδιορίζει σωματικά, ψυχικά, νοητικά, σε σχέση με τον εαυτό μου, με τους άλλους, με το χώρο, την κοινωνία, τον κόσμο, το σύμπαν.

Λόγω της διάρκειας το έργο δεν είναι κάτι εκτός από μένα, γίνομαι το έργο, είναι κομμάτι της ζωής μου.

Υπάρχει ένα παιχνίδι παρατήρησης και ελευθερία στην θέαση. Ο επισκέπτης/ θεατής δεν χρειάζεται να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδρομή ή αφήγηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι σε όσο χρόνο αποφασίσει να μείνει να καταφέρει να νιώσει το δικό του “εδώ τώρα”. Αν αυτό συμβεί είναι μια στιγμή απελευθέρωσης, αναπνοής και βαθιάς επικοινωνίας όπου όσο διαρκεί τόσο το έργο μένει ζωντανό».

Ο χρόνος θα με βοηθήσει να ενσωματωθώ στο χώρο και να κτίσω οργανικά σχέσεις τόσο με τα εκθέματα όσο και με τους επισκέπτες. Η ανθρώπινη παρουσία είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης που χρειάζεται χρόνο και αφοσίωση στη στιγμή για να αναδειχθεί όπως της αξίζει».

«Οκτώ ώρες πάνω σε μια μαρμάρινη βάση 70cmx 70cmx 54cm. Προσπαθώ να υπολογίσω τώρα κοιτώντας το πάτωμα τι χώρο καταλαμβάνει αυτό το 70 cmx 70cm. Πόση ώρα άραγε μπορεί κάποιος να περιοριστεί σε αυτό το εμβαδόν με ύψος 54cm. Ναι, έξι ώρες να στέκεται ακούγεται κουραστικό. Μα όποιος ψάχνει δράμα δεν θα το βρει, ούτε εξυπνάδες ή τεχνικές εντυπωσιασμού.
Η Αντωνίου σέβεται το χρόνο, τον αφήνει να δράσει φυσικά μέσα στο πλαίσιο του χώρου, μαζί με όλες τις ερμηνείες που προκύπτουν από τη θέαση μιας βάσης που στηρίζει το σώμα της.

O χρόνος άχρονα κυλάει και ο θεατής μπορεί να μπαινοβγαίνει στο χώρο όσες φορές θέλει, μπορεί να πλησιάζει ή να απομακρύνεται. Οι θέσεις-στάσεις της πάνω στη βάση επαναλαμβάνονται και ανασαίνουν. Οι ορολογίες κινησιολογικά μοτίβα ή αυτοσχεδιασμοί δεν έχουν χώρο μέσα σε αυτή τη δουλειά.

Ο χρόνος περνά. Μια πάλη να διατηρηθεί ζωντανή η παρουσία! Μια πάλη που θα μπορούσε να έχει διάφορα ονόματα: διαμαρτυρία για το περιβάλλον, για τους πρόσφυγες, για τη θέση της γυναίκας, αλλά Όχι. Το In Situ δεν κρύβεται πίσω από καμιά αφήγηση. Το σώμα αρχίζει να κουράζεται. Η βαρύτητα είναι μια πραγματικότητα. Μια ενδιαφέρουσα παραστατική γλώσσα εμφανίζεται να μιλήσει για το εδώ και τώρα.

Προσφέρει τον εαυτό της, όχι ως ένα παθητικό έκθεμα που απλά περιμένει. Ανακινεί το χώρο της και αυτό δονείται προς εμάς, γιατί υπάρχει η κατεύθυνση προς εμάς και έτσι αποκτά νόημα η πράξη της.
Γράφει η Έλενα Αγαθοκλέους, διευθύντρια Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ/ σκηνοθέτης, ηθοποιός.

Σύλληψη – Ερμηνεία: Έλενα Αντωνίου
Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά
Επικοινωνία:Μαρία Κωνσταντοπούλου
Συντονισμός παραγωγής: Mαρία Βασαριώτου
Σχεδιασμός – Οργάνωση παραγωγής:
Kωνσταντίνος Σακκάς (Delta Pi)

Info
Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη καταβολή τέλους για είσοδο στον χώρο του Μουσείου.
5 – 13 Ιουνίου 2019
Ώρες 10.00-16.00
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Αίθουσα του Ταφικού Μνημείου της Καλλιθέας
Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς
Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 το Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα