Moody’s: Η μείωση των καταθέσεων συνδέεται με την αξιολόγηση

12:56 6/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο του 2017 οφείλεται κυρίως στη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και συνιστά αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών τραπεζών τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ήταν επωφελής για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει, προσθέτοντας ότι η επανεκκίνηση

των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς συνιστά θετική εξέλιξη.

Η Moody’s παρατηρεί ότι η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου αποτελεί χαμηλό 15ετίας και δυσκολεύει την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Η χρηματοδότηση των τραπεζών απο την ΕΚΤ και τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) αντιπροσώπευε το 22% του συνολικού ενεργητικού τους, π.χ. δάνεια, στο τέλος του 2016 εκ των οποίων το 14% σχετιζόταν με τον ELA.

O ξένος οίκος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και στη κερδοφορία τους ενώ θα υπονόμευε την βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα