Nτόναλντ κάτσε καλά… (‘Αρθρο)

14:39 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Νίκου Αγγελίδη

Η κόντρα συνεχίζεται και είναι σκληρότερη από ποτέ. Η ηγεσία του ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπαθεί να επιβάλει τις γραμμές της στο νέο πρόεδρο και ο Donald Trump επιχειρεί να κρατήσει ψηλά το προφίλ του αντιστεκόμενος.

Αυτή η κολόνια δεν είναι φρέσκια, κρατάει καιρό, από την εποχή της έντονης προεκλογικής εκστρατείας. Τότε που τα σκαλοπάτια έμοιαζαν ατελείωτα για τον υποψήφιο πρόεδρο στην προσπάθεια του ν’ ανέβει στον Λευκό Οίκο.

Είναι αλήθεια ότι η σκληροπυρηνική ηγεσία

των Ρεπουμπλικανών δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τον Trump. Δεν είναι δικός τους άνθρωπος, δεν προέρχεται από τις τάξεις των «κόκκινων» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Επώνυμα στελέχη του κόμματος όχι μόνο αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα Trump, αλλά και δεν πανηγύρισαν με την εκλογή του. Και ας κέρδισε την εξουσία το κόμμα τους.

Αλήθεια ποιος είναι ο νικητής; Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ή ο Donald Trump. Είναι ένας γρίφος δισεπίλυτος, τον οποίο οι πολιτικοί αναλυτές θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν στην πορεία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η αγωνία είναι ποιος θα πάρει ουσιαστικά το πάνω χέρι.

Μέχρι σήμερα η μάχη είναι σκληρή… Από την μια ο Trump προσπαθεί να περάσει εαυτόν ως την ηγετική πολιτική μορφή, από την άλλη τα γρανάζια του κόμματος θέλουν να ελέγξουν την κατάσταση… «Ντόναλτ κάτσε καλά» φαίνεται σα να του λένε.

H κόντρα κορυφώνεται

Το ζητούμενο στην όλη ιστορία είναι ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την χρονική περίοδο. Είναι αναμφίβολα η κρισιμότερη, η σημαντικότερη.

Η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με αντικείμενο τις διάφορες προτάσεις για την ανάληψη εξουσιών στη νέα κυβέρνηση.

Επιλογή Trump γράφουν τα media για τη μια ή την άλλη πρόταση. Είναι όμως έτσι; Μπορούμε να ξέρουμε τι αλήθεια γίνεται στο παρασκήνιο, τι παιχνίδια παίζονται κάτω από το τραπέζι;

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος

Οι επιλογές της τριπλέτας Jeff Sessions, Mike Pompeo και Michael Flynn φέρουν αναμφίβολα την σφραγίδα του Trump. Είναι επιλογές που επικρίθηκαν για τον άλφα ή βήτα λόγω από την πλειοψηφία των αμερικανικών media.

To CBS μίλησε για απότομη στροφή προς τα δεξιά, ενώ οι New York Times έγραψαν για την επιλογή του Flynn «επέλεξε τον πιο άσχημο…»

Όλοι σχεδόν μιλούν για ξεπλήρωμα του χρέους από την πλευρά του νεοεκλεγμένου προέδρου προς εκείνους που τον στήριξαν με κάθε τρόπο.

Και η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τι κάνει για όλα αυτά; Μη νομίζετε ότι στέκεται απαθής. Έχει και το μαχαίρι έχει και το καρπούζι. Και τα δυο σώματα του Κογκρέσου απολαμβάνουν τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος. Στην Βουλή με ιδιαίτερη άνεση, και στη Γερουσία με επίσης καλή για τα δεδομένα πλειοψηφία.

Επίδειξη ισχύος με τις πρώτες επιλογές

Ο Trump στα πρώτα βήματα επίδειξης ισχύος, επέλεξε τους εξής συνεργάτες:

1) Τον Reince Priebus, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, ως επικεφαλής του Λευκού Οίκου, το δεξί του χέρι δηλαδή. Ο 44χρονος πολιτικός από το Wisconsin, στήριξε θερμά τον Trump και επιβραβεύτηκε με αυτό τον τρόπο, γεγονός που δεν πολυάρεσε στην ηγεσία του κόμματος.

2) Τον Steve Bannon, ως επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού και κορυφαίο σύμβουλο του. Πρόκειται για 62χρονο ακροδεξιό, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και από τους βασικούς σχεδιαστές της προεκλογικής εκστρατείας του Trump από τον Αύγουστο. Ήδη η εβραϊκή κοινότητα και το Δημοκρατικό κόμμα ζήτησαν την απόσυρση της επιλογής αυτής.

3) Τον Γερουσιαστή Jeff Sessions, ως Γενικό Εισαγγελέα. Ο Γερουσιαστής της Alabama ήταν ο πρώτος που βγήκε ανοικτά υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Trump στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία. Η συγκεκριμένη επιλογή ίσως βρει νομικά κωλύματα γιατί την εποχή που ο Sessions ήταν Εισαγγελέας της Alabama είχε κατηγορηθεί για σκάνδαλα.

4) Τον Michael Flynn, ως Υπεύθυνος Εθνικής Ασφάλειας. Διαβάστε εδώ άρθρο, για την συγκεκριμένη επιλογή και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ότι αφορά στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

5) Tον Mike Pompeo, ως Διευθυντή της CIA. Εδώ υπάρχει διφορούμενη άποψη σε ότι αφορά στην πρωτοβουλία της επιλογής αυτής… Άλλοι λένε ότι ήταν του Donald Trump, άλλοι ότι ήρθε συστημένος από το κόμμα. Δεν υπήρξε ποτέ στενός συνεργάτης του Trump.

Ta μόνα διαπιστευτήρια του μέλους του Κογκρέσου από το Kansas, είναι οι ευθείες επιθέσεις που εξαπέλυσε στην προεκλογική περίοδο στην Hillary Clinton για τους χειρισμούς της στην Λιβύη, τα περιβόητα emails και μια σειρά άλλων θεμάτων που διαχειρίστηκε η πρώην πρώτη κυρία ως ηγέτιδα του State Department

Αυτές οι επιλογές είναι η αρχή μιας νέας και σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσας σελίδας στην αμερικανική πολιτική… Η συνέχεια θα αποτελέσει το δεύτερο μέρος μιας σκληρής μάχης… Ονόματα όπως αυτό του ακροδεξιού Newt Gingrich και του επίσης σκληροπυρηνικού Mitt Romney, σίγουρα δεν είναι επιλογές του Trump.

Η μάχη αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Μην ξεχνάτε πως το κόμμα, έχει τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής κατάστασης. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια άτυπη συναίνεση. Λέτε να είναι αυτό που βλέπουμε ήδη; Ή θα ζήσουμε στιγμές πρωτόγνωρες με την κόντρα εξουσίας σε ένα κόμμα που κρατάει τα κλειδιά της εξουσίας στα χέρια του και ουσιαστικά δεν απειλείται παρά μόνο από την εσωτερική του ενότητα;

Keywords
Τυχαία Θέματα