Επιστήμονες αναπτύσσουν σύστημα που εντοπίζει τα υπερβακτήρια με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

15:37 23/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Πανεπιστήμιο Monash και το Νοσοκομείο Alfred  στην Αυστραλία αναπτύσσουν ένα νέο σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό τη βελτίωση των τρόπων διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των υπερβακτηρίων. Τα υπερβακτήρια είναι ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων τα οποία έχουν μεταλλαγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα περισσότερα (αν όχι σε όλα) τα γνωστά αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψηφιακής υγείας του Πανεπιστημίου Monash, Christopher Bain, οι μολύνσεις από τα υπερβακτήρια σκοτώνουν 700.000 ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί

με περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των υπερβακτηρίων από το 2050.

Σύμφωνα με τις δυο επιστημονικές ομάδες, το έργο αυτό θα ενσωματώσει τη γονιδιωματική επιστήμη με τα ηλεκτρονικά υγειονομικά δεδομένα και τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, θα αξιοποιήσει δεκάδες χιλιάδες σημεία δεδομένων ανά ασθενή και μολυσματικά παθογόνα για να βοηθήσει στην πρόβλεψη των αντιδράσεων σε μια θεραπεία καθώς και των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Αυτό το έργο θα ερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου μετάδοσης των υπερβακτηρίων σε ένα νοσοκομειακό σύστημα, εξηγεί ο ερευνητής Antony Peleg που ηγείται του έργου.

Εκτός από την πρόωρη ανίχνευση της μικροβιακής αντοχής, οι δύο οργανισμοί ελπίζουν ότι το σύστημα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει εξατομικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς και θα αποτρέψει την έξαρση κρουσμάτων.

ΠΗΓΗ: Zdnet

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα