Αισιοδοξία για την αξιοποίηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου

12:34 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κοιμώμενη δύναμη με ιδιαίτερη δυναμική να προσδώσει υπεραξία στην οικονομία της Πελοποννήσου», χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Συμποσίου «Τραίνο, Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη» που διοργανώνεται στη Ζυρίχη.

Το συμπόσιο γίνεται σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και τη συμμετοχή του ΟΣΕ της

ΓΑΙΑΟΣΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, του Πανεπιστημίου της Πάτρας, του Συλλόγου Φίλων του Τραίνου στην Πελοπόννησο και του πρώην Προέδρου του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού τόνισε την άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, τόνισε ότι σκέψη της περιφερειακής αρχής είναι το τραίνο να αποτελέσει μια νέα θεματική σύμπραξη ανάπτυξης του τουριστικού προορισμού.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί ένα διαρκώς ανερχόμενο τουριστικό προορισμό και η πρότασή μας έχει στόχο να αυξήσει το τουριστικό μας προϊόν», συνέχισε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, τονίζοντας ότι «το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην αξιοποίηση της επανεκκίνησης στη λογική τραίνου κρουαζιέρας και τραίνο – σπορ».
Λαμβάνονται αποφάσεις για τη συγκρότηση, ωρίμανση και υποβολή στις Βρυξέλλες του φακέλου της πρότασης για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου.
Εξαιρετική χαρακτήρισε o κ. Τατούλης την πρόταση του Καθηγητή Χωρικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κ. Bernd Scholl, να προετοιμαστεί φάκελος, ο οποίος θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, αξιοποιώντας το παράδειγμα της Ελβετίας με τα τραίνα.

«Για να είναι ωστόσο βιώσιμη η πρόταση που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. θα πρέπει να επιτευχθεί συνύπαρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και φορέων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αντληθούν πόροι από την ιδιωτική πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Σε ότι αφορά την πιστοποίηση της γραμμής από την Ουνέσκο, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι ήδη υπάρχουν σημαντικά μνημεία ήδη πιστοποιημένα στη διαδρομή του σιδηροδρόμου, όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, ο Μυστράς και η Νεμέα, και ότι θα σύντομα θα προστεθούν και άλλα, γεγονός το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για μια τέτοια διεκδίκηση.
Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, να αναλάβει το ρόλο του συντονιστή της ομάδας εργασίας για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, ο πρώην Πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος.

πηγή φωτό: Περ. Πελ/σου

Keywords
Τυχαία Θέματα