«Ακλόνητη η Ελλάδα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» διεμήνυσε ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξη του σε σερβική εφημερίδα

14:51 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Σερβία κατέχει ρόλο κλειδί στα Βαλκάνια και πρέπει να καταστεί πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου ενόψει της αυριανής επίσκεψης του στην Σερβία. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα

συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες – Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ – ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και εργάζεται ενεργά για την ειρήνη και την συνεργασία, αλλά, παραμένει ακλόνητη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, στη βάση του διεθνούς δικαίου». Επισήμανε δε ότι υγιείς διμερείς σχέσεις μπορούν να οικοδομηθούν μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και συμπλήρωσε «Η αναβίωση του εθνικισμού υπονομεύει τις χρόνια διαρθρωτικές προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Για το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα σήκωσε και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και τόνισε ότι παρά την έλλειψη αλληλεγγύης, από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ανθρωπιστικά κριτήρια. «Τίποτα δεν θα αλλάξει τη στάση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα και ο λαός της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, αυτή η στάση θα πρέπει να αποτελεί κανόνα για το σύνολο της Ευρώπης, όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί» επισήμανε στην συνέντευξη του στην ΄΄Πολίτικα΄΄ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα για την αυριανή επίσκεψη του στη Σερβία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις των δύο χωρών επισήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί νέα δυναμική στην συνεργασία και να προσαρμοστεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στα Βαλκάνια, στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στην ΄΄Πολίτικα΄΄ ότι ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητήσει με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα είναι και η σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το Βελιγράδι και κατ επέκταση την κεντρική και δυτική Ευρώπη στο πλαίσιο του κινέζικου σχεδίου ΄΄Μία ζώνη, ένας δρόμος΄΄.

Keywords
Τυχαία Θέματα