Αλ. Τσίπρας: Θεσμός η Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

12:37 2/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, τα πράγματα στα Βαλκάνια και στην περιοχή δεν ήταν τόσο αισιόδοξα. Σήμερα παραμένουν οι δυσκολίες όμως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και των κοινών δηλώσεων των τεσσάρων πρωθυπουργών.

Μιλώντας για τη Σύνοδο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θεσμό. Αυτή τη φορά συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό συνομιλητή και φίλο. Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε η Συμφωνία των Πρεσπών ιστορικό γεγονός, το οποίο δίνει νέα προοπτική για όλη την περιοχή, με πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και τη συνανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα σημαντικό περιφερειακό κόμβο.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας σήμερα θα υπογράψει με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων.

Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας, που, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα αποτελούν ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, αφορά και τη δημιουργία δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, επί τάπητος τέθηκαν και οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, και χαρακτήρισε τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και τη τη δυνατότητα «ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο -που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη-, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα».

Η πρωτοβουλία της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας έχει γίνει πλέον ένας θεσμός, ο οποίος διαμορφώνει δυναμική, κινητοποιεί δυνάμεις, αναδεικνύει έναν κοινό τρόπο σκέψης διαβαλκανικής συνεργασίας και συνεισφέρει σημαντικά στις εξελίξεις στην περιοχή μας. pic.twitter.com/AZBOkq5Yjt

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 2, 2018

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της πέμπτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όπως είπε, συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται, και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Επίσης, καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει διάδρομος Ανάπτυξης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης», δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Όπως επεσήμανε, «η Ελλάδα είναι ένας παλιός εταίρος της Ρουμανίας, θέλουμε περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας. Οι απόψεις μας με τον Αλέξη Τσίπρα στα θέματα της περιφερειακής συνεργασίας συμπίπτουν».

Στα κράτη σας υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που προστάτεψαν Εβραίους στο Ολοκαύτωμα, σας ευχαριστούμε πολύ, όπως και για τη θέση που παίρνετε όλοι κατά του Αντισημιτισμού, είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Το μέλλον θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες να κάνουμε πράγματα μαζί, στον τομέα της τεχνολογίας», σημείωσε ο Μπ. Νετανιάχου, προσθέτοντας πως «συζητήσαμε για έργα στον τομέα της ενέργειας. Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed θα είναι ο μεγαλύτερος που θα περάσει από το Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο τρίτος τομέας συνεργασίας είναι η ασφάλεια, «ελπίζω ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα πετύχουν το στόχο τους».

Σχετική είδηση: Βάρνα: Ο Αλ. Τσίπρας στην τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα