Αντίστροφη μέτρηση για το 7ετές ομόλογο-εφικτό «μαξιλάρι» 35 δισ. ευρώ

12:00 29/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου περιμένει η αγορά αυτή την εβδομάδα ενώ ιδιαίτερα θετικές εμφανίζονται οι εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το ύψος του «μαξιλαριού» ασφαλείας που μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα για να βγεί αυτοδύναμα στις αγορές.

Η γερμανική Handelsblatt αναφέρεται στις προσδοκίες για επιστροφή της χώρας στις αγορές τις επόμενες μέρες με την πώληση 7ετούς ομολόγου μετά την έκδοση του 5ετούς τον περασμένο Ιούλιο.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει

πως θέλει να δημιουργηθεί σημαντικό «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα επιτρέψει την αυτοδύναμη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Σημειώνεται πως η χώρα έβαλε στην άκρη περίπου 1,4 δισ. ευρώ από την πώληση του 5ετούς ομολόγου ενώ κυβερνητικοί παράγοντες προσδοκούν πως θα μπορούσαν να αντληθούν περίπου 3 δισ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη νέα έξοδο στις αγορές.

Σ’αυτό θα πρέπει να προστεθεί το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ που προορίζεται για το «μαξιλάρι» ασφαλείας από την δόση της τρίτης αξιολόγησης. Η χώρα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα βάλλει στην άκρη επιπλέον 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Συνολικά, κάπου 16,4 δισ. ευρώ μπορεί να είναι διαθέσιμα αν όλα πάνε καλά χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπρόσθετα ποσά που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα απο τις δυο νέες εκδόσεις ομολόγων που θέλει να κάνει ως τότε και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Αν η Ελλάδα αντλήσει επιπλέον 6 δισ. ευρώ απο τις δυο εκδόσεις που επιθυμεί να κάνει και επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020, το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα μεγαλώσει κατά 19 δισ. ευρώ περίπου.

Ιδανικά, το μαξιλάρι ασφαλείας θα μπορούσε να φθάσει τα 35 δισ. ευρώ χωρίς μάλιστα να προστεθούν τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα.

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μαξιλάρι ασφαλείας 10,2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 10μηνου μετά το προσδοκώμενο τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εκτιμάται πως ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020 και 20,3 δισ. έως το τέλος του 2019 σύμφωνα με την έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα