Άρχισε η συζήτηση του ν/σ με προαπαιτούμενα για β’ αξιολόγηση

18:17 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με την έγκριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον χαρακτήρα του επείγοντος, άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Με τον χαρακτήρα του επείγοντος

Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση να διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων, ολοκληρώθηκε

η συζήτηση σε επίπεδο εισηγητών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, επιφυλάχθηκαν.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε λόγο για αναγκαίο νομοσχέδιο, ώστε να δημιουργηθεί θετικό επενδυτικό κλίμα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελληνική οικονομία, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικής, καταλογίζοντάς της μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο απαλείφονται χρόνια προβλήματα αδιαφάνειας, διαπλοκής και γραφειοκρατίας, με σκοπό, όπως τόνισε, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι ένα εγχείρημα που η χώρα χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ώστε να δημιουργηθεί επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να έρθουν επενδύσεις, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ήταν δαπανηρό, με δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ δεν διαπνεόταν από συγκεκριμένη στρατηγική που να μπορεί να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε η κα Τζάκρη.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βρίσκεται σε απόλυτη τρικυμία κρανίου χωρίς ίχνος προγραμματισμού» και ότι φέρνει στη Βουλή με καθυστέρηση δύο ετών, ένα νομοσχέδιο οπισθοδρομικό, σε σχέση με το νόμο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, 4262/2014 που αποτέλεσε, όπως είπε, τομή στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Η κα Μπακογιάννη έκανε λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα, ασαφή κριτήρια και θολές διαδικασίες που χρήζουν αποσαφηνίσεων, όπως αυτές που αφορούν τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους, ιδιαίτερα για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής.

Για ένα νομοσχέδιο που «δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, δεν δημιουργεί σαφείς προϋποθέσεις για έναν νέο επιχειρηματία και σύντομα θα χρειαστεί να αλλάξει, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του κόμματός του.

Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αθανάσιος Βαρδαλής, υποστηρίζοντας ότι «εντάσσεται και αυτό στο συνολικό μπαράζ κατά των λαϊκών στρωμάτων και με μεγάλες προσφορές προς το κεφάλαιο».

Ο Γιώργος Αμυράς, εκπρόσωπος του Ποταμιού, μίλησε για «ένα νομοσχέδιο που είναι γεμάτο γενικότητες και ασάφειες» και πρόσθεσε ότι, «αντί να απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να είναι ευέλικτο, ενισχύει την σύγχυση στην αγορά και εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι επισημάνσεις του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, που μίλησε για «ευέλικτα εργαλεία για την επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων κάτω από την ομπρέλα της δημόσιας διοίκησης».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ολοκληρωμένο σύστημα πληροφοριών, με τη δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων και τόνισε ότι εδραιώνεται πλέον κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων καταλόγισε στην κυβέρνηση «τεράστια κωλυσιεργία λόγω ιδεοληψιών», υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει αρκετές θετικές προτάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενώ σημείωσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτονόητες και δεν θα έπρεπε να είναι στα προαπαιτούμενα των θεσμών, αλλά μόνοι μας να τις είχαμε προχωρήσει.

Τον λόγο πήραν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς και Ηλίας Καματερός για να ζητήσουν από την κυβέρνηση βελτιωτικές αλλαγές.

Ο κ. Δημαράς πρότεινε αυστηροποίηση του άρθρου για τη χρήση μουσικής σε επιχειρήσεις διασκέδασης, ενώ ο κ. Καματερός ζήτησε κατά την έκδοση κανονιστικών ή υπουργικών πράξεων που θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιών.

Αύριο Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα