Χ. Γιορδαμλής: Ο κορονοϊός μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο

14:56 18/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο κορονοϊός μας δίδαξε πρώτα από όλα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ό,τι σχέδια και να κάνεις στο τέλος υπάρχει πάντοτε και κάτι άλλο που δεν το έχεις προβλέψει» δήλωσε ο κος Χρήστος Γιορδαμλής, πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για τα «μαθήματα» του κορονοϊού.

Ο
κος Χρήστος Γιορδαμλής, πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Όλοι έχουμε βιώσει μια κατάσταση που μέχρι και πριν ένα χρόνο ήταν απίστευτο να συμβεί και σαν επιχειρήσεις έχουμε αναγκαστεί να λειτουργήσουμε διαφορετικά και με πολύ περισσότερες έγνοιες στην καθημερινότητά μας, πράγματα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν».
Ο κος Γιορδαμλής σε ερώτηση μας αν απαιτείται ένα σύγχρονο και πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο; Απάντησε πως «Η έννοια του πλαισίου είναι συνυφασμένη με πράγματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί μεθοδικά και σωστά». Όπως εξήγησε, όταν ζεις «μια καινούργια κατάσταση νομίζω ότι περισσότερο χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν πρώτα από όλα την κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτή την αόρατη απειλή και δεύτερον να εξασφαλίσει ότι θα περιορίσει τις απώλειες μέσω της Πανδημίας, αλλά και θα περιορίσει τις απώλειες μετά την λήξη της Πανδημίας».

Ορατός ο κίνδυνος της οικονομικής συρρίκνωσης και μιας δεύτερης οικονομικής δυσπραγίας

Περιγράφοντας το κλίμα, που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του σημείωσε ότι: «Τώρα όλοι βλέποντας την απειλή μαζευόμαστε, αλλά από την άλλη ειδικά οι επιχειρήσεις αιμορραγούν οικονομικά με απίστευτο τρόπο. Αν αφαιρέσουμε έναν αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες λόγω της Πανδημίας είδαν τις πωλήσεις και το περιθώριο κέρδος τους να αυξάνεται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν βιώσει μια κατάσταση αλλαγής με πολύ περισσότερα έξοδα και απρόσμενες καταστάσεις να αντιμετωπίσουν. Άρα, μιλούμε για απώλεια ταμειακών ροών η οποία εάν δεν αντικατασταθεί, είτε από κερδοφορία, είτε από μέτρα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική συρρίκνωση σε μια δεύτερη οικονομική δυσπραγία σαν κι αυτή που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία».

Όπως εξήγησε τώρα είναι δύσκολο κάποιος να εντοπίσει ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. «Το πρώτο θέμα, που έχει τεθεί έντονα προς την Κυβέρνηση ειδικά προς την μεταποίηση είναι να ληφθούν μέτρα και μέριμνα ει δυνατόν να περιοριστούν οι απώλειες και να αποφύγουμε ειδικά στην δική μας περιοχή ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μείωση επιχειρήσεων. Είναι κάτι το οποίο έρχεται και χωρίς φυσικά γενναία μέτρα που έχουν να κάνουν με ρευστότητα και συνδυασμό για την διαχείριση των πρόσθετων ταμειακών ροών που έχουν προκύψει». Και, όπως είπε, «να μην δημιουργήσουν στο μέλλον μια ακόμη οικονομική συνέπεια στις επιχειρήσεις κι αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό».

Μπροστά μας έχουμε μια πρόσκληση ως κοινωνία και μόνο μαζί θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών αυτό το οποίο είναι απαίτηση προς την κυβέρνηση είναι τα μέτρα να μην είναι παρόμοια με αυτά στο εμπόριο. «Η οικονομία δεν είναι ίδια. Σήμερα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα στην εστίαση και στον τουρισμό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να λειτουργήσουν έχοντας έξοδα για τις επιχειρήσεις τους κι από την άλλη υπάρχει το πρόβλημα της μεταποίησης όπου εργοστάσια τα οποία απασχολούν ένα σημαντικό πυρήνα της τοπικής κοινωνίας αναγκάζονται να δουλεύουν με ζημιές. Ή με τρόπο διαφορετικό κι αυτό χωρίς να έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου, αλλά από την άλλη να ξέρετε ότι η μεταποίηση δουλεύει με ένα πολύ μικρό περιθώριο κέρδους. Οποιαδήποτε οικονομική μεταβολή εύκολα δημιουργεί συνέπειες οι οποίες είναι περίεργες».
Τέλος, δεν παρέλειψε ο πολύ έμπειρος πρόεδρος να στείλει και ένα μήνυμα στους συναδέλφους του αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Μπροστά μας έχουμε μια πρόσκληση ως κοινωνία και μόνο μαζί θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε και να εξασφαλίσουμε καλύτερες μέρες για αύριο περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες που όλοι βιώνουμε είτε σε προσωπικό είτε σε εταιρικό επίπεδο».

Φώτο: Ο κος Χρήστος Γιορδαμλής/ πηγή: διαδίκτυο 

ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιορδαμλής,giordamlis