Χαιρετισμός Δ.Παυλή στην έναρξη του 10ου Περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση

06:50 27/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά την έναρξη των εργασιών του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου ο Δήμαρχος Τρίπολης Δ, Παυλής ανέφερε :

«Σήμερα καλούμαστε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ακριβώς αναφέρει και το πάνελ του συνεδρίου : «το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια, η προστιθέμενη αξία της Πελοποννήσου».

Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, μέσα από αντίστοιχα συνέδρια του παρελθόντος και προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων και θεσμών, είναι σίγουρο πως θα είχε υπάρξει φως

στο τούνελ και σίγουρα οι πολίτες αυτής της περιφέρειας, θα είχαν νιώσει στο πετσί τους αλλά και στην τσέπη τους, μια ανάπτυξη και μια ποιότητα στην καθημερινότητά τους που σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα ήταν πολύ λιγότερα. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί. Τι προτείνεται καινούργιο από το σημερινό συνέδριο; Μήπως το συνέδριο αυτό είναι διαφορετικό; Θα μας δοθούν λύσεις τώρα; Είναι απαραίτητο να γίνει άλλο ένα συνέδριο; Είναι ο κατάλληλος χρόνος; Η απάντηση που πρέπει να δοθεί, νομίζω είναι ξεκάθαρη. Ναι είναι ο κατάλληλος χρόνος και είναι απαραίτητο να γίνει αυτό το συνέδριο.

Με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων που θα έρθουν και θα θέσουν όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν και εφόσον συνδυαστούν και απαντηθούν, θα δώσουν την δυνατότητα στην ίδια την κυβέρνηση, να μάθει για όλα αυτά και να τα εντάξει σε μια αναπτυξιακή προοπτική όπως πρέπει να είναι.

Η συμμετοχή των φορέων αυτών, η μεγάλη διαβούλευση το διήμερο που ακολουθεί, με κυβερνητικά κλιμάκια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσει σε πολλά σοβαρά συμπεράσματα για την αναπτυξιακή περίοδο, που ανοίγεται από εδώ και πέρα μπροστά μας.

Η δε λογική της κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να βοηθήσει θεσμικά, μεθοδολογικά αλλά και χρηματοδοτικά, να υπάρξει συνέργεια όλων των τομέων σε ένα παραγωγικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο και όχι απλά να εξαγγέλλει έργα και δράσεις. Και βέβαια, πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα νοοτροπία συνεργασίας, να το ονομάσουμε παραγωγικό πατριωτισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον και υλοποίηση ενός κοινωνικά βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, σε ένα σωστά δομημένο κοινωνικό και δυναμικό κράτος, που να αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης.

Η πατρίδα, χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και θα ενισχύει την εξωστρέφεια, μειώνοντας την ανεργία και τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Η χώρα σε λίγους μήνες, βγαίνει από μία άνευ προηγουμένου κρίση, που κρατά 8 σχεδόν χρόνια. Είναι η κατάλληλη στιγμή, να αφήσουμε στην άκρη όλες εκείνες τις παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας, όπως η αποσπασματικότητα και αναποτελεσματικότητα, η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφάνεια, η αδιαφορία, η ανεπάρκεια, η διαπλοκή, οι πελατειακές σχέσεις και οι επικίνδυνες ιδεοληψίες, που θεωρούν ότι το διαβατήριο για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, οι ανελαστικές μορφές απασχόλησης αλλά και η απορύθμιση της αγοράς. Ο άκρατος υπερδανεισμός και οι σπατάλες, έφεραν την εσωτερική υποτίμηση, πάνω από 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Τώρα που η χώρα φαίνεται να βγαίνει επιτέλους από το τέλμα, καθώς ανακτήθηκε η δημοσιονομική βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – παράλληλα με την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με αποφασιστική στροφή στην οικονομία τη γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Για να γίνουν όλα αυτά, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πρέπει να σχεδιάζεται και να βασίζεται, στον περιφερειακό και στον τομεακό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας, είναι μεταξύ άλλων ως κορυφαίοι στόχοι, ο παντός είδους τουρισμός, η αναδιάρθρωση του τοπικού παραγωγικού μοντέλου καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη των νέων αγροτών.

Το 10ο Συνέδριο είναι ένα από τα 13 περιφερειακά που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου, να υπάρξει ο διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για να διαμορφώσει το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Εγώ προσωπικά, είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι η πόλη μας η Τρίπολη, φιλοξενεί αυτή την ιδιαίτερα ελπιδοφόρα διαδικασία του αναπτυξιακού συνεδρίου της Πελοποννήσου. Είμαι βέβαιος, για το γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο που θα αναπτυχθεί και την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή που θα υπάρξει αυτές τις 2 μέρες.

Η συγκυρία είναι θετική ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το όραμά μας και το σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Η Τρίπολη είναι μια πόλη με ιστορία, μια πόλη ανοιχτή, τόσο λειτουργικά όσο και γεωγραφικά, έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και αυτό μας οδήγησε σε καθαρή θέση και άποψη, στην στήριξη της εθνικής υπόθεσης της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος

Η Τρίπολη είναι επίσης ανοιχτή σε νέες ιδέες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, ανοιχτή σε επενδύσεις, σε άλλα γεγονότα, καθώς και στην υιοθέτηση των νέων παραγωγικών μοντέλων, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι από αυτά που θα συζητηθούν τις 2 αυτές ημέρες, με την παρουσία τουλάχιστον 30 υπουργών, θα προσεγγίσουν τα σοβαρά ζητήματα, ώστε να χτιστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης της χώρας, διαμέσου της οικοδόμησης σχέσεων ειλικρίνειας και διαλόγου μεταξύ πολιτείας, θεσμών, αρχών, αυτοδιοίκησης, φορέων και κοινωνίας.

Αφού, η κρίση μας έκανε όλους σοφότερους, είναι νομίζω πεποίθηση των περισσοτέρων, πως στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη, όχι μόνο για να βγούμε από την κρίση, αλλά κυρίως να μην επαναλάβουμε τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ένα άκρως αποτυχημένο μοντέλο που χρεοκόπησε τη χώρα

Εδώ λοιπόν από την καρδιά της Πελοποννήσου, την πρωτεύουσα του Μοριά, την Τριπολιτσά, σας καλωσορίζω όλους και σας εύχομαι στο κλείσιμο του συνεδρίου αυτού, να είμαστε όλοι σοφότεροι και περισσότερο αισιόδοξοι».

Δ.Τ.

Keywords
Τυχαία Θέματα