Χανιά: Φάρμακο το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Ο καθηγητής Α. Θρασυβούλου στην ΕΡΤ Χανίων (audio)

15:20 10/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

“Το μέλι της Κρήτης είναι ένα χρυσάφι, με μετρήσιμα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα, προκειμένου ένα προϊόν να πείσει και να καταξιωθεί στην αγορά”. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του σήμερα Πέμπτη, στην ΕΡΤ Χανίων ο ομότιμος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του εργαστηρίου μελισσοκομίας, Ανδρέας Θρασυβούλου. Ο κ. Θρασυβούλου είναι επικεφαλής

της ομάδας του Α.Π.Θ., που προετοίμασε, έφερε προς κατάθεση και υποστήριξε σ’ όλα τα στάδια της διαδικασίας την καταχώρηση του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης.
Επίσης ο κ. Θρασυβούλου ήταν ομιλητής στην διημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν από 5 ημέρες στο Ρέθυμνο, όπου έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μελισσοκόμοι για να αναδείξουν τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης και να το φέρουν στα ράφια της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων «Η Μέλισσα», πραγματοποιεί την πρώτη του γενική συνέλευση, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με κυριότερο θέμα: Ενημέρωση και καθοδήγηση για το πώς θα μπορέσει οποιοσδήποτε μελισσοκόμος, και με ποια βήματα , να πιστοποιεί στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το πευκοθυμαρόμελό του ως Π.Ο.Π Κρήτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, όπως εξήγησε ο κ. Θρασυβούλου, το μέλι της Κρήτης περιέχει τα λεγόμενα τερπενοειδή σε πολλαπλάσιες ποσότητες από όλα τα μέλια στον κόσμο. Τα τερπενοειδή παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία μας, καθώς έχουν αντιμικροβιακές, αντικαρκινές και πολλές άλλες ιδιότητες, τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να πουλιέται και στα φαρμακεία!
Η καταγραφή του Πευκοθυμαρόμελου της Κρήτης ως Π.Ο.Π. επιτεύχθηκε μετά από αθόρυβη, συστηματική επιστημονική δουλειά, 10 και πλέον χρόνων, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι για να έχεις σήμα Π.Ο.Π., πρέπει να έχεις ένα προϊόν με μετρήσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία να οφείλονται στο περιβάλλον. Κι αυτό, όπως είπε, το έχουν όλα τα μέλια της Κρήτης.
Ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης γύρω από το θέμα στην Κρήτη και διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φακέλου Π.Ο.Π., ο κάθε μελισσοκομικός φορέας που έχει υπογράψει το φάκελο, πρέπει να καταγράψει με λεπτομέρεια τα μέλη του και να τους εξηγήσει για το σύστημα ιχνηλασιμότητας που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απόκτηση του σήματος γεωγραφικής προέλευσης.
Το σύστημα ιχνηλασιμότητας, κυρίως, προστατεύει το προϊόν από τη νοθεία. Διαφορετικά, σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, ο καθένας θα μπορούσε να πουλάει μέλι Τουρκίας ή Χαλκιδικής, ως Κρητικό. «Αν δεν πιστοποιήσεις αυτό το μέλι, το αφήνεις ακάλυπτο και τότε σ’ όλο τον κόσμο θα πουλιέται Κρητικό μέλι, το οποίο θα παράγεται σε άλλες περιοχές. Η καλύτερη προστασία είναι η γεωγραφική ένδειξη», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στους μελισσοκομικούς φορείς του νησιού, που με αφορμή την ενημερωτική διημερίδα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο, έκαναν λόγο για «ενορχηστρωμένη προσπάθεια διχασμού του μελισσοκομικού κόσμου και προώθησης συγκεκριμένων μελισσοκομικών φορέων», ο κ. Θρασυβούλου επεσήμανε ότι τον καταναλωτή δεν τον ενδιαφέρουν οι αντιπαραθέσεις των συνδικαλιστών της Κρήτης. Τον ενδιαφέρει το προϊόν και αυτή η αντιπαλότητα κάνει τελικά κακό στο προϊόν. Η δουλειά του Πανεπιστημίου ολοκληρώθηκε με την απόκτηση της πιστοποίησης, τόνισε ο καθηγητής, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι στη διάθεση των μελισσοκόμων της Κρήτης για να τους ενημερώσει, όποτε το θελήσουν, παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί λεκτικές επιθέσεις, ακόμα και απειλές από ορισμένους, όπως αποκάλυψε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διαχείριση του Π.Ο.Π. δεν μπορεί να γίνει από τους συνδικαλιστές. Πρέπει να γίνει από νέους ανθρώπους, με γνώσεις και όρεξη, που θα τρέξουν το μέλλον, κατέληξε.

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο μελισσοκόμος από το Πολεμάρχι Χανίων, Αντώνης Παπαγιαννάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του υγιούς αγροτικού συνδικαλισμού, ως μέσου για την προστασία των μελισσοκόμων σε δύσκολους καιρούς, χαρακτήρισε, ωστόσο, ασθενή τοπικισμό την άποψη πέντε μελισσοκομικών συλλόγων του νησιού ότι «το Πευκοθυμαρόμελο ΠΟΠ Κρήτης είναι εσωτερική υπόθεση και ότι η κρητική μελισσοκομία δεν έχει ανάγκη από έξωθεν διαχειριστές». Αυτές οι λογικές δεν βοηθούν κανένα, τόνισε ο κ. Παπαγιαννάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει μαζικά και με συμμετοχή των παραγωγών να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση ομάδας προώθησης του πευκοθυμαρόμελου που θα συμπορευτεί με τους μελισσοκομικούς συλλόγους.
Ακούστε τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην ΕΡΤ Χανίων οι κύριοι Θρασυβούλου και Παπαγιαννάκης:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα