Χίος: 2ο Φεστιβάλ Χορού στο Νησί της Μαστίχας, 10 συγκροτήματα- 250 χορευτές

11:52 7/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Διήμερο παράδοσης και πολιτισμού θα προσφέρουν 10 χορευτικά συγκροτήματα και 250 χορευτές που συμμετέχουν στο 2ο Φεστιβάλ Χορού στο Νησί της Μαστίχας.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται 7 και 8 Σεπτεμβρίου στη Χίο από το Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χίοι εν Χορώ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακής Ενότητας Χίου και Δήμου Χίου.

Η είσοδος είναι με εθελοντική συνεισφορά και τα έσοδα θα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεκριμένα αυτά της πρώτης μέρας θα αποδοθούν στο Γηροκομείο Χίου και της δεύτερης στο παράρτημα

Χίου της Κιβωτού του Κόσμου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πρωτότυπες δραστηριότητες και παράλληλες δράσεις για τους συμμετέχοντες, όπως ποδηλασία (στον Κάμπο της Χίου), εκδρομές στα μαστιχοχώρια, σεμινάρια, οινογευσία και φυσικά χορό!

Ψυχή της διοργάνωσης οι πολυάριθμοι εθελοντές που θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Χίου να απολαύσουν το διήμερο Φεστιβάλ, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για το νησί!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. θα γίνει η έναρξη παρέλασης των χορευτικών ομάδων από το λιμάνι προς την Πλατεία Βουνακίου της Χίου, ενώ και οι δύο μέρες η παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων θα γίνει στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στον Καστρομηνά, στις 9.00 μ.μ..

Το απόγευμα της Πέμπτης, 8/9 στι 6.00 μμ. θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Ιστορία, λαογραφία και παραδοσιακοί χοροί της Χίου με εισηγήτρια τη χοροδιδάσκαλο των «Χίων εν Χορώ» Αννα Μιμίδη.

Τη 2η μέρα, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο αποχαιρετισμός των ομάδων θα γίνει με γλέντι στο χώρο του ξενοδοχείου ΧΑΝΔΡΗΣ όπου κυρίως θα καταλύσουν οι αποστολές, με την ορχήστρα του φεστιβάλ.

Ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χίοι Εν Χορώ’’ δημιουργήθηκε to 2013 με σκοπό τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της Χίου αλλά και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

«Η επιθυμία μας για την αναβίωση παλαιών εθίμων, που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν, και η ανάγκη μας να δραστηριοποιηθούμε για να προάγουμε τον πολιτισμό και την παράδοση του νησιού μας καθώς και ολόκληρης της Ελλάδος, μας οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών χορών του Συλλόγου. Μέσα από αυτά τα μουσικά και χορευτικά μονοπάτια οι νέοι διδάσκονται και οι παλαιότεροι θυμούνται», σημειώνεται στο εισαγωγικό του συλλόγου που σήμερα έχει 6 χορευτικά τμήματα καθώς και τμήμα χορωδίας.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα