«Χορωδία Ανέργων» – Ενα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό project στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

12:31 19/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η «Χορωδία Ανέργων» είναι μια προσέγγιση του θέματος της ανεργίας μέσω της τέχνης του θεάτρου, της μουσικής και του κινηματογράφου (live cinema). Οι εμπνευστές αυτού του ιδιαίτερου project, Ελένη Ευθύμιου και Δημήτρης Ζάχος, την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017, δημιουργούν μια performance στην οποία κατατίθενται ως ντοκουμέντο αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Η ερευνητική

περίοδος του project περιλάμβανε τη σύνταξη ενός ερωτηματολόγιου αποτελούμενου από ερωτήσεις που ήθελαν να κάνουν οι δημιουργοί σε άτομα που είναι άνεργοι ή έχουν υπάρξει άνεργοι στο παρελθόν. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε προς απάντηση σε ανθρώπους που είναι χρόνια άνεργοι, σε άτομα που έχουν υπάρξει άστεγοι, σε νέους με πτυχία που δεν βρίσκουν εργασία και σε ανθρώπους της μέσης ηλικίας που απολύθηκαν πρόσφατα. Με βάση το υλικό από την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και μετά από προσωπικές συνεντεύξεις, δημιουργήθηκαν ιστορίες βασισμένες σε πραγματικές μαρτυρίες αλλά και τραγούδια εμπνευσμένα από τις ιστορίες αυτές. Στη συνέχεια κάποιοι από τους ανέργους καλέστηκαν να συμμετάσχουν στη χορωδία και να τραγουδήσουν τα συγκεκριμένα τραγούδια. Δημιουργήθηκε έτσι η “Χορωδία Ανέργων”, αποτελούμενη από ανθρώπους που είχαν την ισχυρή επιθυμία να ενταχθούν σε μία ομαδική εργασία, χωρίς κατά βάση να έχουν προηγούμενη σχέση με το τραγούδι. Σε αυτό το πείραμα, καλλιτέχνες και μη, εργάζονται σε μια συνθήκη που χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και συνεργασία. Στη χορωδία προστίθεται ο θεατρικός λόγος εμπνευσμένος από προσωπικές μαρτυρίες καθώς επίσης εικόνες ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Δημιουργείται, έτσι, μια performance που συνδυάζει διαφορετικά είδη τεχνών, με στόχο την παραγωγή ενός αγαθού υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Παράλληλα επιχειρείται η επίτευξη ενός δύσκολου και απαιτητικού στόχου, αποδεσμευμένου όμως από την οικονομική-εργασιακή σχέση μεταξύ των ανθρώπων.

Σκοπός της εκδήλωσης

Βασικός σκοπός της “Χορωδίας Ανέργων” είναι να αναδείξει την ανάγκη για δημιουργία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η παράσταση φωτίζει τις μύχιες σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις φοβίες ανθρώπων που ζουν σε ένα αβέβαιο παρόν αλλά και μέλλον. Οι άνεργοι σπάνε τα ταμπού της έκθεσης της μειονεκτικής τους κατάστασης και φέρνουν στην επιφάνεια τα όνειρά τους και τις προσπάθειες που κάνουν για να ξεφύγουν από την τωρινή τους θέση. Η παράσταση τους επαναφέρει στο “τώρα” και τους καλεί κοιτάξουν το παρόν μέσα από μια δημιουργική εργασία που βασίζεται στην ομαδικότητα, την ειλικρίνεια και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σε αυτήν την παράσταση – ντοκουμέντο, οι καλλιτέχνες εμπιστεύονται ανθρώπους που βρίσκονται στη σκηνή για πρώτη φορά και καλούνται οι ίδιοι να δημιουργήσουν κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Σκοπός τους είναι να φέρουν την Τέχνη στο σήμερα και να αντεπεξέλθουν στο συγκεκριμένο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στόχος της παράστασης

Η «Χορωδία Ανέργων» έκανε πρεμιέρα στον τρίτο κύκλο του παράλληλου προγράμματος του Θεάτρου Πόρτα «Άλλες Παράλληλες» στις 16/03/2017 και επαναλήφθηκε για 4 παραστάσεις έως και τις 06/04/2017. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο σχεδίασμα ενός project που στοχεύει στο μέλλον να ενώσει πολλούς ακόμα άνεργους ή και εργαζόμενους σε ένα πλαίσιο συν-δημιουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημιουργοί της στοχεύουν να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις, να συνομιλούν με ανέργους, να τους εντάξουν στη Χορωδία, ώστε το συγκεκριμένο project να παίρνει τη δική του μορφή σε κάθε γεωγραφικά διαφορετική κοινωνική συνθήκη.

Συντελεστές έργου:

Σκηνοθεσία, έρευνα, δραματουργία: Ελένη Ευθύμιου, Δημήτρης Ζάχος.

Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Sound design: Οδυσσέας Γκάλλιος

Καλλιτεχνική – κινησιολογική συνεργασία: Βιττόρια Κοτσάλου

Εικαστικά: Ευαγγελία Μαργαρίτη

Πιάνο: Ναυσικά Μακράκη

Βοηθός σκηνοθέτη, video on stage: Δημήτρης Αμπατζής

Φωτογραφίες: Αλέξης Μανικάκης

Σχεδιασμός αφίσας – Artwork: Αχιλλέας Μεσσάικος

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα