Χουλιαράκης:Το ΔΝΤ απαιτεί τη λήψη μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για το 2019

22:31 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, ότι η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Προϋπολογισμού. Τόνισε επίσης ότι το ΔΝΤ απαιτεί την νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για το 2019 προκειμένου να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Προτεραιότητα

μας είναι η ενίσχυση και η προστασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κλειδί σε αυτή την πορεία είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ταχεία ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που κινούνται πάνω από την Ευρώπη, από θέση ασφάλειας και ισχύος, είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι έχουμε ήδη κλείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των φακέλων της δεύτερης αξιολόγησης όπως τους φακέλους μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην φορολογική διοίκηση.

Μεγάλη εκκρεμότητα, ωστόσο όπως είπε, για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα. Πρόσθεσε δε ότι το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019. Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κ.ο.κ., είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018, κατέληξε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα