Δίνεις σάλιο, σώζεις ζωές. Εκδήλωση στη Λάρισα για τους δότες μυελού οστών

11:50 17/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια…μπατονέτα μπορεί να σώσει ζωές. Το δείγμα σάλιου που συλλέγεται απλώς με μια μπατονέτα μπορεί να αποκαλύψει αν ο δότης είναι συμβατός με κάποιον ασθενή που για να σωθεί πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν το Σάββατο 20 Ιανουρίου στην πλατεία Ταχυδρομείου από τις 11.00 ως τις 15.00.

Εκεί θα βρίσκεται ενημερωτικό stand του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» που διατηρεί στην Αθήνα, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ.Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», Τράπεζα

Εθελοντών Μυελού των Οστών.

Όποιος θέλει μπορεί να δώσει δείγμα σάλιου, να εγγραφεί ως εθελοντής δότης και να ανακαλύψει αν μπορεί να σώσει μια ζωή.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο αν.καθηγητής Στέλιος Γραφάκος, παιδίατρος, αιματολόγος και επιστημονικός δ/ντης της Τράπεζας εθελοντών δοτών, από τη στιγμή που κάποιος εθελοντής βρεθεί συμβατός μπορεί με μια πολύ απλή και απόλυτα ασφαλή διαδικασία να δώσει αίμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταμόσχευση ενός ασθενή που το έχει ανάγκη: «Ας μην συγχέει ο κόσμος αυτή τη διαδικασία με τις μεταμοσχεύσεις νωτιαίου μυελού όπου εκεί γίνεται αφαίρεση με βελόνα ιστού από τη λεκάνη. Εδώ μιλάμε για μυελό των οστών, δηλαδή για μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Ο δότης θα δώσει αίμα , όπως σε μια απλή αιμοδοσία, με τη μόνη διαφορά ότι θα χρειαστεί να καθίσει στην καρέκλα 2 με 3 ώρες. Από το αίμα του αφαιρούνται με ειδικό μηχάνημα τα κύτταρα που χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο επιστρέφει στον δότη. Η πλήρης αναπλήρωση των κυττάρων στον οργανισμό του επέρχεται σε 2 με 3 μέρες. Είναι απόλυτα ασφαλές και μπορεί να σώσει ζωές.»

Στη χώρα μας κάθε χρόνο υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού τοων οστών/αιμοποιητικών κυττάρων 200 ασθενείς. Από αυτούς οι 50 είναι παιδιά. Οι δότες σε ποσοστό 25% είναι αδέρφια των ασθενών. Οι υπόλοιποι βρίσκουν συμβατό δότη σε άλλες χώρες.
Εφεξής, εφόσον αυξηθούν οι εθελοντές στην Ελλάδα, θα βρίσκουν και από τη χώρα μας.
Οι δότες του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας φτάνουν σήμερα τις 90.000.
Σοβαρή αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας.
Δότης μπορεί να γίνει όποιος δεν αντιμετωπίζει κάποια καρδιοπάθεια, καρκίνο ή σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα και είναι ηλικίας 18-45 ετών.
Αν βρεθεί συμβατός μπορεί να σώσει κάποιον ή κάποιους σε οποιοδήποτε σημείο του πλαντήτη, εφόσον γίνει μέσω των εξειδικευμένων κέντρων.

Στη Λάρισα, εκτός από το σημείο ενημέρωσης στην πλατεία Ταχυδρομείου το Σάββατο το πρωί, μπορεί κανείς να ενημερωθεί, να δώσει δείγμα σάλιου και να εγγραφεί εθελοντής στα δυο νοσοκομεία της πόλης και στο Ιασώ Θεσσαλίας.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας σε Λάρισα και Βόλο γίνονται με την στήριξη της Περιφέρειας θεσσαλίας, την Παρασκευή 19 Ιανουρίου στις 14.00 στο Ιασώ Θεσσαλίας με ομιλίες επιστημόνων, το Σάββατο στις 11.30 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και την Κυριακή στις 11.00 στο Μουσείο Τσαλαπάτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα