Εφαρμογές που αξιολογούν την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό

17:03 31/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Megan Ranney, συν-διευθύντρια στο Κέντρο Ψηφιακής Υγείας Brown-Lifespan στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ και η Elizabeth Goldberg, ανέπτυξαν το MyCOVIDRisk, μια απλή, διαδικτυακή εφαρμογή που προειδοποιεί τους χρήστες για πιθανό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό, βάσει της προγραμματισμένης δραστηριότητάς τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή περίσταση.

Πρόκειται για μία από τις πολλές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί

με αυτό τον σκοπό. Τέτοια εργαλεία συμπληρώνουν σημαντικά κενά στα μηνύματα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η άνιση αντιμετώπιση της πανδημίας έχει επιδεινώσει τη σοβαρότητά της. «Αυτός ο τύπος εφαρμογής είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί στην αρχή της πανδημίας από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ή από άλλο εθνικό οργανισμό», εξηγεί η Ranney στο περιοδικό «Nature» η Ράνει. «Δυστυχώς όμως, αυτό δεν έγινε».

Μεμονωμένες ερευνητικές ομάδες έχουν προσεγγίσει την αξιολόγηση κινδύνου από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το πιο απλό εργαλείο, είναι το COVID-19 Event Risk Assessment Planning Tool που ανέπτυξαν επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας στην Ατλάντα. Ο ιστότοπος αξιολογεί τις πιθανότητες να συναντήσει ένα άτομο κάποιον με COVID-19 σε μια συγκέντρωση, βάσει του μεγέθους της ομάδας και του χώρου όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Η εφαρμογή 19 and Me που ανέπτυξε η Mathematica, βασίζεται σε δημογραφικές και υγειονομικές πληροφορίες, καθώς και στις καθημερινές συμπεριφορές χρηστών όπως είναι το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, για την αξιολόγηση του κινδύνου έκθεσης, μόλυνσης και νόσησης.

Τον Δεκέμβριο, μια ομάδα με επικεφαλής τον βιοστατιστικό επιστήμονα Nilanjan Chatterjee στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, κυκλοφόρησε το COVID-19 Mortality Risk Calculator, το οποίο εκτιμά τον σχετικό κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από την COVID-19 με βάση τον τόπο διαμονής του, υποκείμενα νοσήματα και γενική κατάσταση υγείας.

Το MyCOVIDRisk ακολουθεί μια πιο περιστασιακή προσέγγιση, εκτιμώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με συγκεκριμένες εργασίες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στην τοποθεσία, τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης και στον αριθμό των ατόμων που φορούν προστατευτική μάσκα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να αποφύγουν δραστηριότητες και χώρους όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης.

Για να μπορέσουν να κάνουν προβλέψεις, αυτά τα εργαλεία χρειάζονται τα πιο πρόσφατα δεδομένα, καθώς και μοντέλα που καταγράφουν με ακρίβεια τα τρέχοντα επίπεδα μόλυνσης και την πιθανότητα μετάδοσης ανάλογα με διαφορετικά σενάρια. Οι New York Times έχουν μια βάση δεδομένων για τον κορονοϊό την οποία συμβουλεύονται και οι παραπάνω εφαρμογές. Οι υπολογιστές αυτοί επικεντρώνονται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και το MyCOVIDRisk θα καλύπτει σύντομα και 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επιστήμονες του 19 and Me βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η ομάδα του MyCOVIDRisk χρησιμοποιεί ένα μοντέλο εκτίμησης μετάδοσης αερολύματος που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το οποίο προσομοιώνει την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα ιικά σωματίδια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η ποσοτικοποίηση και η χαρτογράφηση του κινδύνου μόλυνσης από την COVID-19 αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους  επιστήμονες και τους γιατρούς, οι οποίοι ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν το περίπλοκο φάσμα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ασθένεια. Οι διαδικτυακές έρευνες μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Ως μέλος της κοινοπραξίας Coronavirus Pandemic Epidemiology (COPE), ο Andrew Chan, επιδημιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και οι συνάδελφοί του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησαν τη μελέτη COVID Symptom Study στην οποία αρχικά συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές.

Παράλληλα, μια ομάδα με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Eran Segal στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot του Ισραήλ, έχει αναπτύξει το δικό του διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Ωστόσο, τέτοιες έρευνες εξαρτώνται από την προθυμία των ατόμων να συμμετάσχουν αλλά και από την πρόσβαση που έχουν στο Διαδίκτυο. Για να ενισχύσει τη συμμετοχή του κόσμου, η ομάδα του Segal πραγματοποίησε τηλεφωνικά γκάλοπ στις πόλεις του Ισραήλ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Τα δεδομένα αποκάλυψαν πολύτιμες πληροφορίες που βοήθησαν τους επιστήμονες να μπορούν να ξεχωρίσουν τον κορονοϊό από ένα απλό κρυολόγημα και άλλες κοινές ασθένειες. Σύμφωνα με τον Segal, τα αρχικά δεδομένα έδειξαν ότι υπήρχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 στο Ισραήλ. Τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να εντοπίσουν σε πραγματικό χρόνο τις νέες εστίες, δίνοντας στις αρχές δημόσιας υγείας ένα προβάδισμα.

ΠΗΓΗ: Nature

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα