Εκδήλωση του ΣΙΜΕΑ με ομιλητή τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη

12:04 24/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), με αφορμή την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, που γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη στις 9 Μαΐου, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητή τον δρ. Ιστορίας κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη και θέμα:«Μικρασιάτες πρόσφυγες: Η «ατμομηχανή» του εαμικού αντιστασιακού κινήματος σε Αθήνα και Πειραιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου,

στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο Κορδάτος (παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου) και τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην ομιλία θα παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της εγκατάστασης των μικρασιατών προσφύγων, με επίκεντρο τη μεσοπολεμική Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα του ιστορικού, τα προβλήματα επιβίωσης, ο κατοχικός λιμός ως αφετηρία της Αντίστασης στην Αθήνα, η χωροταξία της Αντίστασης και οι προσφυγικές συνοικίες-προπύργια του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά. Επίσης, θα αναλυθεί η κοινωνική σύνθεση της εαμικής αντίστασης και θα γίνει αναφορά στους λόγους ένταξης των προσφύγων (νεολαίας, γυναικών) στο ΕΑΜ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σχετικό φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και δημοσιεύθηκε το 2012 με τον τίτλο «Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα». Δύο χρόνια μετά δημοσιεύθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας». Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και έχει διοργανώσει τέσσερα συνέδρια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Από το 2013 πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Με τους συναδέλφους του Πολυμέρη Βόγλη και Χάρη Αθανασιάδη, σχεδίασε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι εμπνευστής, διοργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», δράσεις που κατάφεραν να καθιερώσουν τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτελούν τη μεγαλύτερη εκδήλωση Δημόσιας Ιστορίας στην Ελλάδα (www.freeathens44.org).

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα