Έλληνας ένας από τους επτά «Πρωταθλητές Γης» του ΟΗΕ (Video)

19:37 31/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο μοναδικός Ευρωπαίος από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» που βράβευσε φέτος ο ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, είναι Έλληνας. O 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 για τη δράση της Εναλεία και τους ψαράδες που καθαρίζουν τις θάλασσες από τα πλαστικά.

Η Εναλεία είναι πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας που ιδρύθηκε το 2016 με διπλό στόχο. Να διδάξει

τους ψαράδες πώς να εξασκήσουν το επάγγελμά τους με έναν πιο οικολογικό τρόπο καθώς και να τους συμπεριλάβει στην προσπάθεια να καθαριστεί η Μεσόγειος από τα πλαστικά, διατηρώντας τα αποθέματα των ψαριών σε υγιή επίπεδα. 

Η ΕΝΑΛΕΙΑ δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας. Συνεργάζεται με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη σε Ελλάδα και Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή.

Μέσω της δράσης της Εναλείας, χιλιάδες κιλά πλαστικού συλλέγονται από τους ψαράδες και ανακυκλώνονται, ενώ διαφορετικά θα κατέληγαν πίσω στον βυθό της θάλασσας. Υπολογίζεται πως τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέγονται ανέρχονται σε 12 τόνους μηνιαίως! 

Ο 26χρονος ιδρυτής της Εναλείας, Λευτέρης Αραπάκης προέρχεται από οικογένεια πέντε γενεών ψαράδων. Όταν το 2016 ο πατέρας του δεν έβρισκε ψαράδες για να δουλέψουν στην επιχείρησή του, συνέλαβε την ιδέα της σχολής, που μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει 110 άτομα. Μάλιστα είναι η μοναδική σχολή αλιείας στην Ευρώπη που έχει αναπτύξει δράση συλλογής πλαστικών. «Μέχρι να δω πόσο πλαστικό μαζευόταν, δεν είχα συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος. Επειδή δεν υπήρχε σύστημα διαχείρισης οι ψαράδες τα μάζευαν και τα πέταγαν ξανά στη θάλασσα. Σιγά σιγά τους εκπαιδεύσαμε να τα φέρνουν στο λιμάνι» είπε. Η οργάνωση δημιούργησε ειδικές γραμμές ανακύκλωσης, ενώ συνεργάζεται με μια εταιρεία μόδας στη Μαδρίτη που μετατρέπει τα πλαστικά από τη θάλασσα σε παλτό, μπλούζες και σακίδια, ενώ τα παλιά δίχτυα στέλνονται στην Ολλανδία και μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα. Όπως είπε ο κ. Αραπάκης στη Μεσόγειο υπάρχει υπεραλίευση, όμως ο ψαράς που θέλει να ζήσει την οικογένειά του πρέπει να έχει εναλλακτικές πηγές εισοδήματος. Μια από αυτές είναι η αμοιβή για το πλαστικό που βγάζει από τη θάλασσα. Επίσης μέσω του αλιευτικού τουρισμού οι τουρίστες μαθαίνουν την αλιευτική διαδικασία και ο ψαράς έχει την ευκαιρία να αυξήσει το εισόδημά του ψαρεύοντας πολύ λιγότερα ψάρια. «Αναζητούμε λύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να προστατεύουν το περιβάλλον» είπε ο κ. Αραπάκης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει και οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολυεθνικές να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα