Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα διπλωματικά βήματα της Ελλάδας

21:26 2/10/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή. Την ίδια ώρα η Άγκυρα, σαφώς ενοχλημένη από τις τελευταίες εξελίξεις, εμμένει στους προκλητικούς τόνους, απειλώντας την Λευκωσία για τις επερχόμενες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα

μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, όχι μόνο για τα γεωστρατηγικά οφέλη, αλλά και για τα θετικά μηνύματα που εκπέμπονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε στη Real News: «Για τη χώρα μας που τελεί υπό μόνιμη απειλή πολέμου από την Τουρκία εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, η αμυντική στήριξη που έρχεται να μας παράσχει η Γαλλία δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τυχοδιωκτική πολιτική, αλλά ούτε θα δεχθεί ν’ απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στα Παραπολιτικά: «Η ρήτρα συνδρομής σε συνδυασμό με την προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belhara είναι πολύτιμη σε εθνικό επίπεδο διότι θωρακίζει τη χώρα μας έναντι οποιασδήποτε επιβουλής».

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύο προϋποθέσεις για να υπερψηφίσει τη συμφωνία, με το Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει στα Παραπολιτικά: «Το άρθρο 2 προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτειας» αφήνοντας εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπου κυρίως εντοπίζεται η τουρκική επιθετικότητα».

Κι ενώ το Nautical Geo πλησιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί ανυπόστατα Αθήνα και Λευκωσία ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζει πως: «Αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο .Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά τους Μπάιντεν και Πούτιν, σαφές το μήνυμα στήριξης και του Εμμάνουελ Μακρόν προς την Κύπρο, με το Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει πως: «Η Γαλλία παραμένει βαθιά προσηλωμένη και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βρει μια συνολική, μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος εντός του πλαισίου που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη».

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, κινούμενος και πάλι στους γνωστούς προκλητικούς νεοθωμανικούς τόνους, παραχαράσσει την ιστορία του συμβόλου του δικέφαλου αετού.

«Πριν από 1000 χρόνια, στη σημαία του κράτους που έκανε αυτή γη πατρίδα μας υπήρχε ένας αετός με το ένα κεφάλι να κοιτάει προς τη Δύση και το άλλο στην Ανατολή που αγκάλιαζε έτσι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε την ισχύ να αποκόψει τους πνευματικούς δεσμούς της Τουρκίας που στέκεται πάνω σε μια τέτοια κληρονομιά, από την περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

368 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου τα τουρκικά μαχητικά, με τους Τούρκους πιλότους να κινούνται σε πολλές περιπτώσεις σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τα ελληνικά αεροσκάφη, διακινδυνεύοντας αεροπορικό ατύχημα.

Τα βλέμματα στρέφονται για τις επόμενες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ και τις έρευνες που ξεκινά από αύριο έως και τις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σχετική navtex, το Nautical Geo, καθώς όπως είδαμε οι απειλές της Άγκυρας είναι ευθείες και μένει να δούμε αν και ποια θα είναι η έμπρακτη κίνηση των Τούρκων στο πεδίο, εκεί δηλαδή όπου θα κινηθεί το υπό σημαία Μάλτας πλοίο.

Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου εισάγεται προς κύρωση στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η αμυντική συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, σε μια μακρά όπως αναμένεται συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το σώμα για τη συμφωνία, ενώ θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίοι όροι και να υπογραφεί η ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για τα θετικά σχόλια που ήρθαν από την άλλη πλευρά αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, με τον Νίκο Δένδια να υπενθυμίζει ότι η αμερικανική πλευρά ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις.

H ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, η οποία αναμένεται να έχει πενταετή διάρκεια, θα αποτελέσει απόδειξη της ενδυνάμωσης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, αλλά θα ενισχύσει και τη διμερή συνεργασία σε μια σειρά από τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο όπως η ενέργεια, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού- μεταναστευτικού, αλλά και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο σχέδιο νόμου που πλαισιώνει τη συμφωνία θα υπάρχουν διατάξεις για τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα, τη συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα για τα F-35, αλλά και για την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: EΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα διπλωματικά βήματα της Ελλάδας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα