Εμφάνιση πράσινου σκουληκιού στη βαμβακοκαλλιέργεια

22:55 28/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

1.Διαπιστώσεις

Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές στο 70-80% της ανθοφορίας και καρπόδεσης των 40%-50% των ανθέων. Σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται σχετική οψιμότητα. Όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι σε ορισμένες μόνο τοποθεσίες παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αύξηση

συλλήψεων στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας.

Με βάση τους επιτόπιους ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) για το πράσινο σκουλήκι πάνω από το όριο επέμβασης σε ορισμένες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας και ειδικότερα στον Αγ. Γεώργιο, στη Γλαύκη, σε ορισμένες περιοχές στο Ομορφοχώρι, στη Νίκαια στο Σταυρό Φαρσάλων στους Αγ. Αναργύρους και στο Κιλελέρ.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι δεν παρατηρείται αυξημένος αριθμός συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων. Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρόδινου σκουληκιού σε περιοχές της Λάρισας και σε περιοχές των Φαρσάλων.

Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Καθώς βρισκόμαστε στην κρισιμότερη περίοδο για τυχόν προσβολές στη βαμβακοκαλλιέργεια, η Υπηρεσία μας συνιστά στους παραγωγούς να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν τα χωράφια τους κάθε 2 ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν έγκαιρα την παρουσία προνυμφών (σκουληκιών). Η επιθεώρηση των χωραφιών συνιστάται να γίνεται το πρωί ή το απόγευμα διασχίζοντας διαγώνια το χωράφι εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Στο παρόν στάδιο καλλιέργειας, το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) κατά μέσο όρο, ανά 100 φυτά.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι στο στάδιο της καρποφορίας είναι αναγκαία η δειγματοληψία 100 καρυδιών 2 εβδομάδων. Εφόσον διαπιστωθεί κατά το άνοιγμά τους προσβολή τουλάχιστον στο 5% τότε και μόνο να γίνεται χημική επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό) διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες είναι πιο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.

Σημαντικό επίσης είναι να μην γίνεται άσκοπη και προληπτική χημική καταπολέμηση (ιδιαίτερα με μη εκλεκτικά εντομοκτόνα), που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων. Η ύπαρξη ωφέλιμων–φυσικών εχθρών σε μια καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική καθώς περιορίζει σημαντικά τους πληθυσμούς του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού αλλά και δευτερεύοντες εχθρούς (αλευρώδης, αφίδες), που μπορούν να προκαλέσουν ποιοτική υποβάθμιση. Όπου κριθεί αναγκαίο συνιστάται η χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται, κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου επειδή τοτέ είναι πιο δραστήρια η προνύμφη και μειώνεται η δραστηριότητα των μελισσών. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ενημέρωσης του κοινού σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν.4036/2012). Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά και η μη χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων, ενώ η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Επίσης, οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου (τηλ. 24210-66525).

Keywords
Τυχαία Θέματα