Εμβόλιο Valneva: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία

18:57 4/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την αποτυχία του Ινστιτούτου Παστέρ και την καθυστέρηση της Sanofi να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, η Γαλλία εναποθέτει τις ελπίδες της στο γαλλο-αυστριακό εργαστήριο Valneva που έχει την έδρα του στη Νάντη.

Οι ερευνητές του εργαστηρίου αυτού, αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που δεν βασίζεται στην τεχνολογία messenger RNA σε αντίθεση με εκείνη των Pfizer

/ BioNTech και Moderna, και επομένως μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα απλό ψυγείο. Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών, αλλά εάν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του, οι πρώτες δόσεις θα μπορούσαν να παραδοθούν το φθινόπωρο. Ωστόσο, αυτές οι δόσεις δεν θα δοθούν πρώτα στη Γαλλία, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στηρίζει οικονομικά όλη τη διαδικασία έρευνας κι ανάπτυξης. Συνολικά, η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την Valneva και 90 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις που θα παραδοθούν μεταξύ 2023 και 2025. Η Γαλλία, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

«Όταν ανακοινώσαμε την έναρξη της ανάπτυξης του εμβολίου κατά της Covid-19 τον Απρίλιο του 2020, επικοινωνήσαμε με διάφορα ιδρύματα και κυβερνήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο που μας απάντησε και έτσι τον Ιούλιο υπογράψαμε μια προ-συμφωνία», δήλωσε ο Franck Grimaud, γενικός διευθυντής της Valneva στο BFMTV. Η Βρετανική κυβέρνηση χρηματοδότησε όλες τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου καθώς και την επέκταση ενός εργοστασίου στη Σκωτία. Οι δοκιμές της Φάσης 1 ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη συμμετοχή 150 ατόμων και θα ακολουθήσει η Φάση 2 με 4.000 ασθενείς.

Μια αποτυχία για τη Γαλλία

Το ότι η νεοσύστατη εταιρεία αναγκάστηκε να στραφεί στο εξωτερικό για να βρει χρηματοδότηση, είναι ένδειξη της έλλειψης επενδύσεων σε μικρότερες εταιρείες. Παρόλα αυτά, η Valneva είναι η μόνη γαλλική εταιρεία, μαζί με τη Sanofi, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εμβολίων. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλός της στο BFMTV, η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη εμβολίων κατά νόσων για τις οποίες δεν υπάρχει θεραπεία. Το εργαστήριο έχει αναπτύξει ήδη δύο εμβόλια: ένα κατά της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και το άλλο κατά της διάρροιας των ταξιδιωτών. Παράλληλα αναπτύσσουν εμβόλια κατά της νόσου του Lyme (Φάση 2) ​​και κατά της Chikungunya (Φάση 3).

Covid-19: Τι πάει στραβά με τον εμβολιασμό στη Γαλλία;

Την 1η Φεβρουαρίου στη Γαλλία, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 ενώ 67,993 άτομα είχαν λάβει και τις δύο, από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, στις 27 Δεκεμβρίου 2020. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν το 2,84% του πληθυσμού. Ο ρυθμός του εμβολιασμού στη Γαλλία είναι πάρα πολύ αργός συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικά τα σαββατοκύριακα. Εάν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια για να εμβολιαστεί στο σύνολό του ο ενήλικος πληθυσμός της Γαλλίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Covidtracker.fr.

Εκτός από την γραφειοκρατία που προκαλεί προβλήματα στην διαδικασία του εμβολιασμού, η γαλλική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό ενός μεγάλου μέρους των πολιτών. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Τρίτη ότι όλοι οι Γάλλοι που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 θα μπορέσουν να το κάνουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo, bfmtv, newstatesman

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εμβόλιο Valneva, Άλλη, Γαλλία,emvolio Valneva, alli, gallia