Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πρώτο «μόνιμο» αστεροειδή από άλλο ηλιακό σύστημα

10:29 22/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Έναν αστεροειδή που κινείται πέριξ του Ήλιου, αλλά με ανάποδη κατεύθυνση από ό,τι οι πλανήτες ανακάλυψαν αστρονόμοι. Ο εν λόγω αστεροειδής εκτιμάται ότι είναι ο «πρώτος μόνιμος κάτοικος»που προέρχεται από άλλο ηλιακό σύστημα, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και το αρχαιότερο ουράνιο σώμα που βρίσκεται πλέον στο δικό μας ηλιακό σύστημα.

Ο αστεροειδής «2015 ΒΖ509» ή απλώς ΒΖ αποτελείται από μια άγνωστη σύσταση, ενώ έχει πλάτος περίπου τρία χιλιόμετρα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι γεννήθηκε σε κάποιο άλλο

ηλιακό σύστημα και πριν από δισεκατομμύριά χρόνια εγκλωβίστηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις στο δικό μας (ηλιακό σύστημα). Έτσι εξηγείται γιατί η τροχιά του είναι ανάποδη σε σχέση με αυτή των άλλων πλανητών και άλλων ουράνιων σωμάτων (του δικού μας ηλιακού συστήματος).

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει και άλλους αστεροειδής με ανάποδη τροχιά που, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η εύρεσή τους συνοδεύεται από ερωτήματα.

Πριν από μήνες είχε ανακαλυφθεί ένας άλλος «εξωτικός» αστεροειδής, στον οποίο δόθηκε η ονομασία «Ουμουαμούα». Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αστεροειδής ήταν «περαστικός» από το ηλιακό μας σύστημα, σε αντίθεση με τον 2015 ΒΖ509, ο οποίος, αν και «άλλης προέλευσης» θεωρείται «μόνιμος κάτοικος» στην ηλιακή μας γειτονιά. (Η τροχιά του είναι βαρυτικά συνδεμένη με του Δία εδώ και τουλάχιστον 4,5 δισ. Χρόνια).

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον δρ Φαδί Ναμουνί του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Γαλλία παρατήρησαν τον BZ με τηλεσκόπια της Χαβάης και της Αριζόνα. «Aν το ηλιακό σύστημα είχε προξενική υπηρεσία και μπορούσε να εκδώσει βίζες σε ‘αλλοδαπούς’ αστεροειδείς, ο Ουμουαμούα θα έπαιρνε απλώς μιας σύντομης διάρκειας βίζα, ενώ ο ΒΖ πράσινη κάρτα παραμονής», δήλωσε ο Ναμουνί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών είναι πιθανό στο μέλλον να βρεθούν και άλλοι αστεροειδής που προέρχονται από άλλο ηλιακό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα