Επιστήμονες συνιστούν λήψη μέτρων για την επόμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη

16:04 7/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολόκληρες πόλεις και οι εκατομμύρια κάτοικοι που ζουν σε αυτές ενδέχεται να κινδυνεύσουν στο πολύ μακρινό μέλλον από πολύ ισχυρές εκρήξεις ηφαιστείων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών. Τα φαινόμενα της φύσης με τις καταστροφικές τους συνέπειες ενδέχεται να πλήξουν το παγκόσμιο εμπόριο, τις διεθνείς επικοινωνίες και μεταφορές , αλλά και να προκαλέσουν ζημιές στα οικονομικά και τεχνολογικά συστήματα του πλανήτη και φυσικά στο περιβάλλον.

Δύο ελληνικά ηφαίστεια, της Σαντορίνης και της Κω, βρίσκονται ανάμεσα

σε αυτά που μπορεί να αποτελέσουν απειλή στο μέλλον, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Δεν είναι αδιανόητη» μια ισχυρή και καταστροφική έκρηξη ηφαιστείου, προειδοποιούν με σχετική ανακοίνωσή τους κορυφαίοι ηφαιστειολόγοι. Στο πλαίσιο αυτό καλούν τους πολιτικούς ηγέτες και τους ειδικούς ανά τον κόσμο να ετοιμάσουν σχέδια για την αντιμετώπιση τέτοιων μελλοντικών, επικίνδυνων φαινομένων.

Με άρθρο τους στο περιοδικό γεωπιστημών «Geosphere», οι Στέφεν Σελφ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ), Κρις Νιούχολ (Κέντρο Mirisbiris Φιλιππίνων) και ‘Αλαν Ρόμποκ (Πανεπιστήμιο Rutgers-Νιού Τζέρσι), που είχαν στο παρελθόν μελετήσει τις εκρήξεις των ηφαιστείων της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ (1980) και του Πινατούμπο στις Φιλιππίνες (1991), επισημαίνουν ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα από ό,τι έως τώρα, αν δεν θέλει να χαθεί ή να απορρυθμιστεί η ζωή του από την επόμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου.

Να σημειωθεί ότι, οι εκρήξεις που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, είναι ισχύος επτά ή οκτώ, όπως ορίζεται από την κλίμακα του «Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας» (Volcanic Explosivity Index-VEI). Τέτοιες εκρήξεις εκτιμάται ότι συμβαίνουν με μέση συχνότητα μία ή δύο φορές ανά χιλιετία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιστημόνων, ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει δει έκρηξη τέτοιου μεγέθους ως τώρα.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ισχύος «επτά» ήταν εκείνη του ηφαιστείου Ταμπόρα της Ινδονησίας το 1815, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και να επέλθουν στον πλανήτη τέτοιες κλιματικές αλλαγές, που το 1816 χαρακτηρίστηκε ως «έτος χωρίς καλοκαίρι» σε Ευρώπη και Αμερική.

Σύμφωνα με τον Κρις Νιούχολ, που μαζί με τον Στέφεν Σελφ δημιούργησε τον διεθνή δείκτη VEI το 1982, «Η επόμενη έκρηξη μεγέθους VEI-7 μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας ή σε εκατοντάδες χρόνια».

«Αυτά τα συμβάντα είναι τρομερά σημαντικά για τον πλανήτη, όμως η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα συμβεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον», τόνισε από τη μεριά του ο Άλαν Ρόμποκ.

Προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη έκρηξη οι επιστήμονες έφτιαξαν ήδη ένα κατάλογο με υποψήφια ηφαίστεια ικανά για έκρηξη ισχύος «επτά» ή και «οκτώ». Αυτά περιλαμβάνουν το Ταούπο στη Νέα Ζηλανδία (εκεί όπου συνέβη η τελευταία στον κόσμο έκρηξη VEI-8 πριν 26.500 χρόνια) και το Νταμαβάντ του Ιράν, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την Τεχεράνη.

«Αν μια έκρηξη VEI-7 συμβεί κοντά σε μια μεγάλη πόλη, θα την εξαφανίσει τελείως» και «τα θύματα θα είναι αρκετά εκατομμύρια, εκτός κι έχει υπάρξει έγκαιρη εκκένωση του πληθυσμού σε μαζική κλίμακα», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς και της Κω, το οποίο πριν 160.000 χρόνια περίπου είχε δώσει ισχυρή έκρηξη (παρόμοια με εκείνη του ηφαιστείου της Θήρας περί το 1610 π.Χ.) είναι τα δύο ηφαίστεια του ελλαδικού χώρου που είναι πιθανό μέσα στις επόμενες χιλιετίες να προκαλέσουν μια νέα μεγα-έκρηξη ισχύος «επτά» βαθμών (VEI-7). Η νέα μελέτη προβλέπει ότι, από τις πιθανές μελλοντικές εκρήξεις των ελληνικών ηφαιστείων θα κινδυνεύσουν άμεσα τα νησιά Σαντορίνη, Νίσυρος, Κως και Γυαλί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Bullit Marquez

Keywords
Τυχαία Θέματα