Επιστολές του Στ. Αλεξίου στη Βικελαία βιβλιοθήκη

13:14 16/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις χειρόγραφες επιστολές του Στυλιανού Αλεξίου, με κύριο πεδίο μελέτης το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παραχώρησε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ο κορυφαίος φιλόλογος Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αντάλλασσε επιστολές με τον αείμνηστο έφορο αρχαιοτήτων και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις οποίες ο Στυλιανός Αλεξίου αναφέρεται σε πλήθος θεμάτων της Ελληνικής Γραμματείας και στο σημαντικό

έργο του Ν. Δ.  Τριανταφυλλόπουλου. Έτσι μία ακόμα αρχειακή συλλογή, προστέθηκε στην σειρά των συλλογών που κοσμούν τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, που ευχαριστεί θερμότατα τον δωρητή για την σπουδαία προσφορά του.

Ο Στυλιανός Αλεξίου

Καθιστοί: Έλλη, Στέλιος και Αμαλία Αλεξίου. Όρθιοι: Λευτέρης Αλεξίου και Γαλάτεια Καζαντζάκη (1938). Από το βιβλίο «Κρασανός Κύκλος» του Δήμου Μαλίων

Ο Στυλιανός Αλεξίου γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1921, γιος του ποιητή Λευτέρη Αλεξίου, εγγονός του λογίου και εκδότη Στυλιανού Αλεξίου και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Το 1946 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ 1951-52 παρακολούθησε με υποτροφία μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ecole Normale Surerieure, στο Παρίσι. Το 1959 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 παρακολούθησε μαθήματα στη Χαϊδελβέργη, με υποτροφία του Ιδρύματος Humboldt. Υπήρξε διακεκριμένος αρχαιολόγος, φιλόλογος και μελετητής τόσο της κλασικής, όσο και της βυζαντινής και της νεότερης ελληνικής γραμματείας και ομότιμος καθηγητής υστεροβυζαντινής, δημώδους και κρητικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου δίδαξε από το 1977 έως το 1991.

Πραγματοποίησε φιλολογικές μελέτες και εκδόσεις έργων, αναμεσά τους, «Έρωτόκριτος», «Απόκοπος», «Βοσκοπούλα», «Διγενής Ακρίτας», «Διονύσιος Σολωμός», καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης στο ΙΕ΄ – ΙΖ΄ αιώνα. Άλλες εργασίες του αφορούν σε θέματα ιστορικής γλωσσολογίας και σε ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων ελληνικών. Το 1993 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, και το 2003 με τον Χρυσού Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Τελευταία του εργασία ήταν η φιλολογική έκδοση του «Κρητικού» του Διονυσίου Σολωμού. Έφυγε από τη ζωή ακμαίος, πνευματικά, στο Ηράκλειο, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, σε ηλικία 92 ετών.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα