Ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην καθυστέρηση της γήρανσης

12:04 23/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη γήρανση στη μαγιά, της οποίας τα κύτταρα είναι διαχειρίσιμα, με σκοπό να καταλάβουν εάν διαφορετικά κύτταρα γερνούν με τον ίδιο ρυθμό και για τον ίδιο λόγο.

Αυτό που βρήκαν είναι ενδιαφέρον. Ακόμη και κύτταρα κατασκευασμένα από τα ίδια γενετικά υλικά που βρίσκονται μέσα στο ίδιο περιβάλλον, γερνούν με «εντυπωσιακά διαφορετικούς τρόπους», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν

τα ευρήματά τους στο επισημονικό περιοδικό «Science».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές και παρατήρησαν ότι περίπου τα μισά από τα κύτταρα γέρασαν λόγω μιας σταδιακής εξασθένισης του πυρηνίσκου, ενός στρογγυλού σώματος που βρίσκεται στον πυρήνα ενός κυττάρου. Ωστόσο, τα άλλα μισά γέρασαν λόγω της δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων, που παράγουν την ενέργεια ενός κυττάρου.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα κύτταρα ακολουθούν μία από τις δύο οδούς -την πυρηνική ή τη μιτοχονδριακή – νωρίς στη ζωή, και συνεχίζουν με την πορεία της γήρανσης έως ότου τελικά εξασθενήσουν και πεθάνουν.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν περαιτέρω δοκιμές για να καταλάβουν πώς συμπεριφέρθηκαν τα κύτταρα.

«Για να καταλάβουμε πώς λαμβάνουν τα κύτταρα αυτές τις αποφάσεις, εντοπίσαμε τις μοριακές διαδικασίες που διέπουν κάθε διαδρομή γήρανσης και τις συνδέσεις μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας ένα μοριακό κύκλωμα που ελέγχει τη γήρανση των κυττάρων, ανάλογο με τα ηλεκτρικά κυκλώματα που ελέγχουν τις οικιακές συσκευές», δήλωσε ο Nan Hao, βασικός συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών και Μοριακής Βιολογίας του UCSD.

Αφού μοντελοποίησε το «τοπίο της γήρανσης», η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να χειριστεί και να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία γήρανσης, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπολογιστών για να επαναπρογραμματίσουν το κύριο κύκλωμα και να τροποποιήσουν το DNA του.

Στη συνέχεια κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «νέα διαδρομή γήρανσης», με μια δραματικά εκτεταμένη διάρκεια ζωής. Αυτό, πιστεύουν οι ερευνητές, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην πιθανότητα καθυστέρησης της γήρανσης του ανθρώπου.

«Αυτό είναι ένα μονοπάτι γήρανσης που δεν υπήρξε ποτέ, αλλά επειδή καταλαβαίνουμε πώς ρυθμίζεται, μπορούμε βασικά να σχεδιάσουμε ή να ρυθμίσουμε μια νέα διαδρομή γήρανσης», δήλωσε ο Hao στο CNN.

«Η μελέτη μας αυξάνει τη δυνατότητα ορθολογικού σχεδιασμού γονιδίων ή θεραπειών με βάση χημικά για τον επαναπρογραμματισμό του τρόπου γήρανσης των ανθρώπινων κυττάρων, με στόχο την αποτελεσματική καθυστέρηση της γήρανσης και την παράταση της ανθρώπινης ζωής», εξηγεί ο Hao.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δοκιμάσουν το μοντέλο τους σε σύνθετα κύτταρα, οργανισμούς και τελικά σε ανθρώπους, καθώς και να δοκιμάσουν πώς οι συνδυασμοί θεραπευτικών και φαρμάκων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μακροζωία.

«Η γήρανση είναι ένα θεμελιώδες βιολογικό ζήτημα. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη διαδικασία γήρανσης, η οποία σχετίζεται με πολλές ασθένειες, οπότε αν μπορούμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνσή της ή να προωθήσουμε τη μακροζωία, θα είναι επωφελές για την κοινωνία», δήλωσε ο Hao.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα