ΕΡΤ Χανίων – Αντ. Μπαλωμενάκης: Αγώνας δρόμου για τα κόκκινα δάνεια (audio)

06:26 11/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο μεγάλο θέμα των «κόκκινων» δανείων και στα νέα δεδομένα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, α Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης. Οι δανειολήπτες καλύπτονται και για όλο το 2017. Ωστόσο, αμέσως μετά είναι περίπου βέβαιο, ότι ο χάρτης των κατασχέσεων θα αλλάξει.

Σύμφωνα με το νόμο προστατεύονται οι δανειολήπτες που διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής

αξίας έως 180.000 ευρώ εάν είναι άγαμοι, 220.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι τρία παιδιά. Αντίστοιχα, θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), 13.906 ευρώ αν πρόκειται για ένα άτομο, 23.659 ευρώ αν πρόκειται για δύο άτομα και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ, έως τρία παιδιά. –αλλά πρέπει βέβαια να κάνουν αίτηση.

Στον αναθεωρημένο «νόμο Κατσέλη», για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία 2 στους 3 δανειολήπτες. Για το 25% που αντιστοιχεί στους πιο αδύναμους, έχει προβλεφθεί η ενίσχυσή τους από το κράτος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μικρές εξοφλητικές δόσεις. Η προστασία παραμένει η ίδια, και δεν επηρεάζεται καθόλου από ενδεχόμενη μεταβίβαση του δανείου σε μη τραπεζική εταιρεία. Μέχρι και σήμερα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί όσων έχουν καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μπαλωμενάκης:

Με τον Κώδικα των Τραπεζών, που εφαρμόζεται από 1.10.2016, οι πιστοδοτικοί οργανισμοί οφείλουν να παίρνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση του μη δυνάμενου δανειολήπτη και να διαπραγματεύονται λύσεις (νέα επιμήκυνση, απομείωση οφειλής, κ.ά.). Οι τράπεζες τηρώντας τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας δεν έχουν προχωρήσει σε διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις προστασίας. Όταν οι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, είναι πρακτικά αδύνατον οι τράπεζες να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες εναντίον της περιουσίας τους χωρίς το χρέος τους να έχει ρυθμιστεί σε επίπεδα τέτοια που να μπορούν να αποπληρώνουν τη δόση. Μέχρι το 2018 δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία: δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων, των αγροτών, και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν υποθηκεύσει πρώτη κατοικία.

Το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας επιβάλλεται συνήθως σε περιπτώσεις φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο πολύ μεγάλα ποσά και δεν έχουν προστρέξει να τα ρυθμίσουν. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων επιτρέπει, βεβαίως, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για πολύ μικρά χρέη προς το Δημόσιο, καθώς προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό οφειλής για το οποίο μπορούν να ληφθούν αυτά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι τα 500 ευρώ! Στην πράξη όμως το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακινήτου λαμβάνεται σε περίπτωση που το χρέος υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα