ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 12 Οκτωβρίου 2018

11:35 12/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κόμματα
«Έκλεισε» ο Κώστας Κατσιμίγας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Έκλεισε» η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κατσιμίγα για τη θέση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, εν όψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Μαΐου 2019.
Σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος οι υποψηφιότητες θα επισημοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο, με αποκλειστικό θέμα τις υποψηφιότητες για τις Αυτοδιοικητικές

Εκλογές.
Ο κ. Κατσιμίγας σύμφωνα με πληροφορίες κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και είναι σε διαβουλεύσεις με όλες τις δυνάμεις του Δημοκρατικού τόξου. Παραδέχθηκε δε πως έγινε συζήτηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν θέλει χρίσμα, ωστόσο η στήριξή του θα είναι καλοδεχούμενη.

Επιχειρήσεις-Περιβάλλον
Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης αντικαθιστά 8.500 τόνους πρωτογενούς πρώτης ύλης με ανακυκλωμένο πλαστικό, έως το 2025

Οκτώμισι χιλιάδες τόνους πρωτογενούς πρώτης ύλης με ανακυκλωμένο πλαστικό, έως το 2025 δεσμεύθηκε να αντικαταστήσει ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, ανταποκρινόμενος στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα πλαστικά στην Κυκλική οικονομία.
Η ενέργεια είναι σε απόλυτη συμφωνία με την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Πλαστικό και την Κυκλική Οικονομία», που απαιτεί όλες οι πλαστικές συσκευασίες που θα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 να είναι ανακυκλώσιμες.
O Όμιλος Πλαστικά Θράκης ήδη παράγει και διανέμει παγκοσμίως, προϊόντα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος αυξάνει τις επενδύσεις του στον σχεδιασμό και στην παραγωγή ελαφρύτερων, ανακυκλώσιμων λύσεων συσκευασίας και καινοτόμων τεχνικών υφασμάτων.

Αυτοδιοίκηση
Με 239.000 ευρώ χρηματοδοτεί Ο “Φιλόδημος” 5 παιδικές χαρές στο Δήμο Ξάνθης

Στο πλαίσιο της τρίτης Πρόσκλησης, της πράξης «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Ξάνθης», από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείο ΕΣωτερικών, θα διατεθούν για τον σκοπό 239.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Ξάνθης θα καταβάλλει από ιδίους πόρους πόσο της τάξεως των 283.675,97 ευρώ.
Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών ανέρχεται στο ποσό άνω των 522.675,97 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, η εγκεκριμένη πράξη αφορά παιδικές χαρές της πόλης και συγκεκριμένα στον Δημοτικό Κήπο (Παπάκια), στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πάρκο Διοικητηρίου, στο πάρκο Μεξικάνα, καθώς και στο πάρκο Κυψέλης.
Επίσης, την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για δύο ακόμη παιδικές χαρές στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στην πλατεία Ευμοίρου.

Πρόγραμμα Εορτασμού της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα

Ο εορτασμός της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή.
Σήμερα στην Ξάνθη θα γίνουν ομιλίες για τον Μακεδονικό Αγώνα σε μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων . Την Κυριακή θα τελεσθεί στις 10.00 το πρωΐ Επιμνημόσυνη Δέηση-Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.
Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ομιλία από την κα Τσανοπούλου Κλεάνθη, υπάλληλο της ΠΑΜΘ Π.Ε.- Ξάνθης.

Προσλήψεις 118 ατόμων στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης

Εκατόν δεκαοκτώ άτομα με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, θα προσληφθούν για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και περιστάσεων για τις ανάγκες καθαριότητας των Κέντρων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.∆.Υ.) και στις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ.
Ο χρόνος απασχόλησης ορίζεται σε 25 ώρες εβδομαδιαίως.

13 προσλήψεις στο Κέντρο Κοινωνική Πρόνοιας ΑΜ – Θ

Από το Κέντρο Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που εδρεύει στην Καβάλα ανακοινώθηκε η πρόληψη 13 ατόμων με σύμβαση μίσθωση έργου διάρκειας έως δώδεκα (12) μήνες για την κάλυψη αναγκών του.
Στην Ξάνθη θα προσληφθούν 2 άτομα στο Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης

Κόμματα
Νέος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης ο Μιχάλης Πατεράκης

Με απόφαση του Γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Στυλιανού Κονταδάκη, Νέος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης είναι ο Μιχάλης Πατεράκης, μετά την παραίτηση του Νίκου Κιατίπη ,που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στο Δήμο Τοπείρου.

Υγεία
To Noσοκομείο Ξάνθης παρέλαβε τη συσκευή έκχυσης φαρμάκων χωρίς βελόνα Comfort – in

Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης παρέλαβε τη συσκευή έγχυσης φαρμάκων χωρίς βελόνα, το γνωστό Comfort – in που θα χρησιμοποιείται για την τοπική αναισθησία στα χειρουργεία και για το ιατρείο πόνου.
Οι ασθενείς πλέον θα κάνουν τοπικές εγχύσεις φαρμάκων χωρίς βελόνα και χωρίς πόνο. Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η συσκευή Comfort-in μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις θεραπείες αντικαθιστώντας την κλασική σύριγγα και την βελόνα.
Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο παρατηρήθηκε ότι η περίοδος διασποράς του αναισθητικού είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με την παραδοσιακή έγχυση βελόνας, έτσι οι δόσεις του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι σημαντικά μειωμένες.

Εθελοντές-Αιμοδότες
Αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου την Κυριακή

Την προσεχή Κυριακή ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ιάσμου και περιφέρειας η Ελπίδα, καλεί τους εθελοντές αιμοδότες σε αιμοδοσία που θα γίνει στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου, από τις 8 το πρωΐ έως τη 1 το μεσημέρι.
Το σύνθημα είναι «Δώσε και εσύ αίμα, σώσε μια ζωή με το αίμα σου».

Πολιτισμός
Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι 13η περίοδος -Παρασκευή 12 Οκτωβρίου έως και Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ξεκινάει σήμερα Το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι 13η περίοδος» διοργανώνεται στην Ξάνθη από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης την περιφέρεια ΑΜ-Θ και το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων.
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν, Μουσικές συναντήσεις στα σχολεία το πρωΐ και με την συναυλία με τη May Roosevelt στις [21.00] ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΕΞ και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στις [20.00] ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ και ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ με παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με το μέλλον του «Αρχείου Μάνος Χατζιδάκις» της ΦΕΞ και η μουσική Βιβλιοθήκη «Σόνια Θεοδωρίδου» .
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 19 εκδηλώσεις με στόχο να συντονίσει τις μουσικές δράσεις στην Ξάνθη, ώστε να διευρυνθεί ο εκπαιδευτικός τους και όχι μόνο χαρακτήρας.
Κάθε χρόνο συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις της ΦΕΞ περισσότεροι από 1500 μαθητές.
Υπεύθυνος – συντονιστής του Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι 13η περίοδος» είναι ο Γιάννης Κατσούλης και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος ο Σπύρος Γκικόντης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

‘USSAK’ η ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στην Ξάνθη με αφορμή την προβολή της ταινίας τους το USSAK αύριο Σάββατο στις 8 το βράδυ στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ.
Μετά την Προβολής της ταινίας του Κυριάκου Κατζουράκη θα ακολουθητέε συζήτηση με τους δημιουργούς.
Ο Κυριάκος Κατζουράκης, είναι τακτικός καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σκηνοθέτης της ταινίας και η σπουδαία ηθοποιός Κάτια Γέρου, δίδαξε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης επί 25 χρόνια, θα συνομιλήσουν με τους θεατές της ταινίας.

Το USSAK στην κινηματογραφική λέσχη Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης

Η κινηματογραφική λέσχη Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης Θα πραγματοποιήσει την προβολή της ταινίας του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ USSAK στο στέκι της πολιτιστικής την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 20:00.

Εκδήλωση για τον «οικουμενικό» Νίκο Καζαντζάκη στο Ι.Θ.Τ.Π

Ένα αφιέρωμα στον συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη διοργανώνει αύριο το απόγευμα (19.00) στην καπναποθήκη «Π», ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το κινηματογραφικό εργαστήρι του ιδρύματος, την Ε.Τ.3 και την Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ξανθιώτισσας σκηνοθέτιδας, Τάνιας Χατζηγεωργίου, με τίτλο:«Πάνω απ’ όλα το έργο», που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2018.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη. Ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολήθηκαν με τον μεγάλο κρητικό και παγκόσμιο δημιουργό, αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, αφηγούνται ιστορίες που έζησαν και άκουσαν, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του.

Βιβλιοπαρουσίαση
Το βιβλίο της Μαρίας Μαλαμίδου θα παρουσιαστεί στην Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης

Το βιβλίο της Μαρίας Μαλαμίδου «η έμμηνος ρήση μου – στριμωγμένες αδυναμίες κοινής γυναίκας», των εκδόσεων ΚΟΜΝΗΝΟΣ, θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ., στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, με μουσική, βίντεο, ανάγνωση αποσπασμάτων κι ένα θαυμάσιο πάνελ.
Στην παρουσίαση συμμετέχουν η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος-επιμελήτρια εκδόσεων, ο Κώστας Γκοτοσίδης, Στρ. ιατρός, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, η Βίκη Τριανταφυλλιά, φιλόλογος και η Μυρσίνη Λαντζουράκη, θεατροπαιδαγωγός – σκηνοθέτης.
Τον συντονισμό θα κάνει ο δημοσιογράφος- εκδότης Νίκος Παπανικολάου.

Ποιητική βραδιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου δίνει βήμα στους ποιητές διοργανώνοντας για μία ακόμη φορά ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΝΕΟΥ δημοτικού σχολείου Ιάσμου δίπλα στο γήπεδο.
Θα προηγηθεί στις 18:00 στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ιάσμου ,Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας επί της εορτής του Αγίου Κοσμά που είναι την επομένη.
Υπεύθυνος οργανωτικού της εκδήλωσης ο κ Μπατζάκας Γεώργιος.

Αθλητική Ενημέρωση
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Πήγασος» διοργανώνει το 5ο Ποδηλατικό Αγώνα Βουνού

Ποδηλατικό αγώνα βουνού -ενταγμένο στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ε.Ο.Π.- για αθλητές με δελτίο (παμπαίδων, παγκορασίδων, μίνι μεγάλα και μίνι μικρά) καθώς και open, διοργανώνει το πρωί (11.00) της Κυριακής 21 Οκτωβρίου ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Πήγασος».
Η εκκίνηση των μικρών κατηγοριών (παμπαίδων, παγκορασίδων, μίνι μεγάλα και μίνι μικρά) θα γίνει μετά την εκκίνηση των προηγούμενων κατηγοριών σε ξεχωριστή διαδρομή.
Ο αγώνας θα έχει τη μορφή circuit. Για τις μεγάλες κατηγορίες το μήκος στροφής είναι 5,2 χιλιόμετρα και αποτελείται από μονοπάτια (περίπου το 70% της διαδρομής) και δασικούς δρόμους. Για τις μικρές κατηγορίες το μήκος στροφής είναι περίπου ένα χιλιόμετρο.
Μετά τον τερματισμό του πρώτου αθλητή οποιασδήποτε κατηγορίας (εκτός των e-bikes), όλοι οι αθλητές τερματίζουν ανεξάρτητα από τον αριθμό των στροφών που έχουν εκτελέσει.
Η αφετηρία και τερματισμός του αγώνα βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι (MTB bike park), πάνω από τη μονή Παναγίας Καλαμούς στην Ξάνθη.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 8 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν 32 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στους νομούς Έβρου, Καβάλας και Ροδόπης, οκτώ (8) διακινητές, εκ των οποίων ένας 30χρονος ημεδαπός και επτά αλλοδαποί, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά τριάντα δύο (32) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν 5 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενήργησαν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου Δράμας και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαππών Ροδόπης.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, μαΐου, συριζα, εκλογες, ξανθη, σχολεια, καβαλα, νοδε, roosevelt, σπιτι, ιστορικο, θεσσαλονικη, κυριακου, βραδια, mtb, bike, ημεδαπός, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, ημεδαπός, βιντεο, αιμοδοσια, αυτοκινητα, βημα, ηθοποιος, θεμα, ιονιο πανεπιστημιο, ιονιο, μουσικη, ντοκιμαντερ, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, αιμα, αναπηρια, αφορμη, βιβλιο, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γηπεδο, δημος, δωδεκα, εγινε, αιθουσα, ευρω, εκκινηση, εγχυση, ελπιδα, ενεργεια, εξελιξη, επενδυσεις, επτα, εσωτερικων, ζωη, ομιλια, ιστορικο, κινηση, λεσχη, μαΐου, μηκος, μηνες, μινι, μορφη, νικο, νοδε, ομιλος, οκτω, παρουσιαση, ρηση, πλαστικα, προσληψεις, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συριγγα, σπιτι, σχολη καλων τεχνων, τμημα, φεστιβαλ, φορα, χρονος, ωρες, αγωνας, bike, δοξολογια, ενωση, υπουργειο, κηπο, κωνσταντινου, κωστας, κυριακου, κυριακη, νοσοκομειο, πληροφοριες, ποιητες, roosevelt, σπυρος, τριαντα, υγειας
Τυχαία Θέματα