ΕΡΤ3 – «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ»: Πολίτες διεκδικούν πρόσβαση σε τρεχούμενο πόσιμο νερό (trailer)

08:08 21/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/05/2018, στις 20:00
«ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ»

Η εκπομπή παρουσιάζει δράσεις που πραγματοποιούν από κοινού άνθρωποι για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως περιβάλλον, εργασία, κοινά αγαθά, δικαιώματα, αλληλεγγύη, κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία και άλλα, διεκδικούν αξιοπρέπεια και μας παρακινούν να βγούμε από την ιδιώτευση και την απάθεια.
Πρόκειται για προσπάθειες που οργανώνονται από τους ίδιους τους δρώντες, προωθούν την ισότιμη και οριζόντια συνεργασία για το συλλογικό και κοινωνικό όφελος και αποτελούν βιωματική

γνώση που διαμοιράζεται ελεύθερα, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των ανθρώπων που αυτενεργούν.

Eπεισόδιο 19

Πολίτες διεκδικούν πρόσβαση σε τρεχούμενο πόσιμο νερό

Την πρωτοβουλία κατοίκων στα προάστια δυτικά της Θεσσαλονίκης για διεκδίκηση του βασικού δικαιώματος πρόσβασης σε τρεχούμενο πόσιμο νερό, παρουσιάζει το «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3. Ενώ συμπληρώνονται 4 χρόνια από το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, οι κάτοικοι σε κοινότητες λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, εδώ και χρόνια, στερούνται την πρόσβαση σε τρεχούμενο πόσιμο νερό. Στα Κύμινα και τα Νέα Μάλγαρα, δεν μπορούν να πιούν το νερό της βρύσης, επειδή στις παροχές από τοπικές γεωτρήσεις, από όπου υδροδοτούνται, εντοπίστηκαν αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων, ενώ οι υποδομές για την εξυγίανση του νερού δεν επαρκούν όταν η ζήτηση στο δίκτυο είναι αυξημένη για άλλες χρήσεις. Για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες, αναγκάζονται να πληρώσουν περίπου ένα μηνιάτικο τον χρόνο για εμφιαλωμένα, με αποτέλεσμα όπως σημειώνουν, να βιώνουν μια ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση του νερού και να παράγονται τεράστιες ποσότητες πλαστικού. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια πρωτοβουλία κατοίκων και να διεκδικήσουν το βασικό δικαίωμα πρόσβασης σε τρεχούμενο πόσιμο νερό, μέσα από μόνιμες λύσεις.

Παραγωγή: ERT3
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκούλιος
Δημοσιογραφική ομάδα: Στέλιος Νικητόπουλος, Πάνος Κάσαρης

Το επεισόδιο της εκπομπής αναρτάται στη διεύθυνση : την ημέρα προβολής του. Δείτε το trailer

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα