Φοιτητής του ΔΠΘ, «διαλύει» το σκοτάδι της μη ανάγνωσης, με ειδικό λογισμικό για άτομα με προβλήματα όρασης

16:08 3/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Όχι πια σκοτάδι».
Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το ειδικό λογισμικό που δημιούργησε ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής του τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ από το Τσοτύλι Κοζάνης, Απόστολος Γαρούφος.

Με το λογισμικό που δημιούργησε, με τη βοήθεια του καθηγητή του στον Προγραμματισμό, γίνονται αυτόματα μαζικές μεταγραφές από Ελληνικά και Αγγλικά, σε μορφή γραφής Braile, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα ανάγνωσης

σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης.

Ο ίδιος οδηγήθηκε στην ιδέα της δημιουργίας του λογισμικού, όταν μια μέρα δοκίμασε να μπει στη θέση ενός ατόμου με προβλήματα όρασης, καλύπτοντας τα μάτια του και ρωτώντας τον εαυτό του τι ήταν αυτό που του έλειπε στο τέλος της μέρας και δεν το είχε ως παροχή, ήταν η ανάγνωση κυρίως λογοτεχνικών κειμένων.

Το ειδικό αυτό λογισμικό βοηθά γονείς και δασκάλους και φυσικά τα ίδια τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μέσα στο τρέχον έτος θα τοποθετήσει και τις ηχητικές εντολές, για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι ΔΩΡΕΑΝ.
Ο Απόστολος Γαρούφος θα προχωρήσει στις βελτιώσεις που επιδέχεται το ειδικό λογισμικό, ενώ ήδη έχει προχωρήσει και στην ανάπτυξη παιχνιδιών(όπως τρίλιζα) για άτομα τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης.

Ικανοποίηση και περηφάνεια αισθάνονται για τον Μεταπτυχιακό φοιτητή τους οι Καθηγητές του. Μία από αυτούς και η Αντιπρύτανης του Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Αθλητισμού, Ζωή Γαβριηλίδου.
Το ειδικό λογισμικό αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προκειμένου να γίνει 100% προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ και έχει ιδρύσει τη Δομή Προσβασιμότητας, η οποία ήδη λειτουργεί.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πέρα από το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει ξεχωρίζει και για το ανθρώπινο πρόσωπο του και αυτό θα γίνει πολύ πιο έντονο το επόμενο χρονικό διάστημα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα