Γ. Κακλίκης: Θετική η παρουσία Καλίν, αν και ο Ερντογάν μπαίνει απρόθυμα στις συνομιλίες (audio)

16:59 26/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, δεν θέλω να δηλώνω ότι έχω σοβαρές ελπίδες για την εξέλιξη, διότι τα έως τώρα δείγματα της τουρκικής πολιτικής, μετά το 2016, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ελληνική πλευρά».

Ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επι τιμή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχετικά με την παρουσία του κ. Καλίν στη χθεσινή διαδικασία, δήλωσε ότι θα μπορούσε να εκληφθεί θετική στις διερευνητικές. Και αυτό γιατί « η προηγουμένη πολιτεία του έχει δώσει δείγματα ηπιότητας κα όχι ακρότητας σε αντίθεση

με τους κυρίους Τσαβούσογλου και Ακάρ. Η παρουσία του είναι δέλεαρ προς τη δύση και στέλνει μήνυμα προς τους τρίτους ότι αναβαθμίζεται η όλη διαδικασία. Δίνει την εικόνα του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος Ερντογάν παρά το γεγονός ότι δεν έχει δείξει δείγματα αβρότητας απέναντι μας τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία του δεξιού χεριού του Ερντογάν, του κ. Καλίν, επιδιώκει να εντυπωσιάσει τη δύση, ότι αποδίδει εξαιρετική σημασία στο διάλογο και με την παρουσία του στις συζητήσεις αποδεικνύει την καλή του πίστη. Έτσι και ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ πιστεύει πως θα έχει και ότι θα απομακρυνθεί από το φάσμα των κυρώσεων». Ο κ. Κακλίκης αναφέρθηκε επίσης στις αντιδράσεις δύο τριών κρατών που επαίνεσαν ήδη την έναρξη των διερευνητικών, γιατί περίμεναν για να μην προχωρήσουν σε λήψη σκληρότερων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ο πρέσβης επί τιμή, εκτίμησε ότι ο Ερντογάν μπαίνει απρόθυμα στο χώρο των συνομιλιών, αλλά προσδοκά ότι θα διευρύνει την ατζέντα και εάν αυτο αποτύχει και ταυτόχρονα διαπιστώσει ότι οι σχέσεις του με τη δύση δεν βελτιώνονται, δεν αποκλείει να επανέλθει η Τουρκία, στη γνωστή τακτική των απειλών. «Ο Ερντογάν αυτό που φοβάται είναι οι ΗΠΑ, αλλά μέχρι τώρα, η κεφαλή της νέας διοίκησης δεν έχει ακόμα απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του».

Σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ότι χθες τέθηκαν τα θέματα αποστρατικοποίησης, γκρίζων ζωνών, εναέριου χώρου αλλά και ενός μηχανισμού για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ο κ. Κακλίκης δήλωσε ότι «η τουρκική πλευρά έθεσε το σύνολο των θεμάτων που κρίνει απαραίτητο να τεθούν στο τραπέζι των διερευνητικών. Η ελληνική πλευρά από τη μεριά της είναι ξεκάθαρη γιατί έχει δηλώσει ότι συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι διερευνητικές το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και επιμένει στην διατήρηση της ημερήσιας διάταξης που υπήρχε. Είχαν μια εστίαση, στη νομική διαφορά περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδα /ΑΟΖ».

Σχετικά με το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει θέσει επιτακτικά το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο κ. Κακλίκης είπε ότι «αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τη νέα αμερικανική διοίκηση, που πριν ακόμα αναλάβει, άφηνε σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα το φέρει στην πρώτη γραμμή. Και βέβαια απορεί κανείς γιατί η ευρωπαϊκή πλευρά δεν το έχει αναγάγει σε μείζον θέμα, οι περιπτώσεις Ντερμιτάς και Καβαλά, είναι τρανταχτές περιπτώσεις. Δια της στάσης της η ΕΕ δεν θέλει να δυσαρεστήσει ένα μεγάλο κράτος από το οποίο εξαρτά τα οικονομικά του συμφέροντα, κάθε κράτος χωριστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα