Η έκθεση στο στροβοσκοπικό φως ίσως θεραπεύει το Αλτσχάιμερ

17:27 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς φάρμακα, αλλά με μια πρωτότυπη μέθοδο, η οποία χρησιμοποιεί στροβοσκοπικό φως LED, που αναβοσβήνει γρήγορα μπροστά από τα μάτια, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα Αμερικάνικη έρευνα.

Όπως φαίνεται από τα νέα δεδομένα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι έκθεσης των ασθενών

στη συγκεκριμένη ακτινοβολία, είτε φορώντας ειδικά γυαλιά, τα οποία την εκπέμπουν, είπε με το να κάθονται μπροστά από μια τέτοια πηγή φωτός.

Όπως αποδείχτηκε, από δοκιμές σε πειραματόζωα, το στροβοσκοπικό φως LED, που αναβοσβήνει σε συγκεκριμένη συχνότητα, ενισχύει τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα γάμμα και έτσι συρρικνώνει σε μεγάλο βαθμό τις πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, οι οποίες ευθύνονται για τη νόσο.

Σύμφωνα η νέα έρευνα, η συσσώρευση των τοξικών πλακών του Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται ή να επιδεινώνεται από τη διαταραχή στα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου, τα οποία παράγονται από τα δίκτυα των νευρώνων. Η αποκατάσταση των ηλεκτρικών κυμάτων στον εγκέφαλο «καθαρίζει» σε σημαντικό βαθμό και τις πλάκες που έχουν σχηματισθεί.

Αρχικά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της οπτογενετικής, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο των εγκεφαλικών νευρώνων μέσω οπτικών ερεθισμάτων. Στη συνέχεια εφάρμοσαν μια συσκευή που γεννούσε λάμψεις φωτός που αναβόσβηναν σαν φλας με συχνότητα 40 λάμψεων ανά δευτερόλεπτο (τέσσερις φορές πιο γρήγορα από το στροβοσκοπικό φως σε μια ντίσκο).

Μετά από μια ώρα έκθεσης των ματιών των πειραματόζωων στο φως, υπήρξε συρρίκνωση σε ποσοστό έως 60% -δηλαδή πάνω από το μισό- των πλακών του αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο και στον οπτικό φλοιό (του εγκεφάλου) των ποντικιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροεπιστήμης, Λι-Χουέι Τσάι, μιλώντας για τη νέα αυτή μέθοδο αναφέρουν ότι: «Πρόκεται για ένα μεγάλο «εάν», καθώς τόσα πράγματα έχουν δουλέψει αποτελεσματικά στα ποντίκια, αλλά στη συνέχεια έχουν αποτύχει στους ανθρώπους. Αν όμως όντως οι ασθενείς ανταποκριθούν στη νέα θεραπεία, τότε οι δυνατότητές της θα είναι τεράστιες, επειδή είναι μη επεμβατική και πολύ προσιτή», τόνισε η κ. Τσάι.

Οι ερευνητές κατέθεσαν αίτηση για έγκριση της θεραπείας τους στην αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ δημιούργησαν επίσης την εταιρεία Cognito Therapeutics που θα ξεκινήσει δοκιμές σε ασθενείς.

Όπως αναφέρουν, η μέθοδος τους είναι ασφαλής, ανώδυνη, γρήγορη και φτηνή. Το μόνο που απομένει λοιπόν είναι να μπορέσουν οι ειδικοί να την εφαρμόσουν και σε ανθρώπους, προκειμένου να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά της. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν η συρρίκνωση των πλακών της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς είναι μόνιμη ή προσωρινή, καθώς και αν η όλη διαδικασία έχει θετική επίδραση στη συμπεριφορά των ζώων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα