«Η Κομψή Θεραπεία» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

21:25 17/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μια περίοδο που η χώρα μας αλλά και ο κόσμος όλος, πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού, που δοκιμάζει κοινωνίες και οικονομίες, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου, «Η Κομψή Θεραπεία», «Δοκιμάζοντας τις φυσικές άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού», του Daniel Davis.

«Η ανθρώπινη υγεία τονίζεται στον πρόλογο του βιβλίου- είναι θεμελιωμένη σε έναν πανίσχυρο μηχανισμό, το ανοσιακό μας σύστημα. Η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να καταπολεμά τις ασθένειες και να θεραπεύεται συνιστά ένα από τα μεγάλα μυστήρια -και θαύματα-

της φύσης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η ικανότητα αυτή οφείλεται στη δράση ενός εκτεταμένου δικτύου από εξειδικευμένα κύτταρα, ρυθμιστικές πρωτεΐνες και γονίδια ειδικού σκοπού, που όλα μαζί συγκροτούν έναν περίτεχνο μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα. Οι καινούργιες γνώσεις ήταν αναπόφευκτο να γεννήσουν ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε αυτόν τον αξιοθαύμαστο μηχανισμό· έτσι, σταδιακά εμφανίστηκαν φάρμακα νέου τύπου και ειδικές θεραπείες, οι αποκαλούμενες ανοσοθεραπείες, που μας βοηθούν να πολεμήσουμε τον καρκίνο, τον διαβήτη, την αρθρίτιδα και μια σειρά νόσους του γήρατος».
Ο Daniel Davis είναι ένας επιστήμονας με κορυφαία παρουσία στην παγκόσμια ανοσολογική έρευνα. Στην «Κομψή θεραπεία» καταγράφει όλο το πλέγμα των απίστευτων συμπτώσεων, κλινικών παρατηρήσεων, ερευνητικών αναζητήσεων, αποτυχιών, επιστημονικών αντιπαραθέσεων και θριάμβων που μας επέτρεψαν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το ανοσιακό μας σύστημα και πώς το επηρεάζουν παράγοντες όπως το στρες, ο ύπνος, η ηλικία ή η νοητική μας κατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ολότελα νέα προσέγγιση στην ιατρική επιστήμη και πρακτική, αλλά και στην ανθρώπινη ευημερία.

Ο συγγραφέας

Ο Daniel M. Davis είναι καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διευθυντής Ερευνών του Συνεργατικού Κέντρου Έρευνας της Φλεγμονής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Διδάκτορας φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στη Γλασκώβη, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το ανθρώπινο ανοσιακό σύστημα ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Μέλος της βρετανικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών από το 2011, έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 επιστημονικές εργασίες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα