Η θέση των γυναικών στην επιστήμη και την έρευνα- Δεδομένα και προοπτικές

18:55 11/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 2015, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 11 Φεβρουαρίου Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη με στόχο την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού μέχρι σήμερα οι γυναίκες είναι το 30% των ερευνητών σε όλο τον κόσμο.

Όχι μόνο στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αλλά μέχρι και σήμερα, το στερεότυπο θέλει τις γυναίκες να βρίσκουν βαρετά τα πεδία της επιστήμης ή ακόμα χειρότερα να μην τα καταφέρνουν στα

μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε χώρες της δυτικής Ευρώπης για λογαριασμό του ιδρύματος L’Oreal δύο στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι οι γυναίκες δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για να γίνουν επιστήμονες πρώτης γραμμής.

Στην ιστορία των Νόμπελ, οι γυναίκες έχουν λάβει μόνο το 3% των βραβείων στις επιστημονικές κατηγορίες. Μόλις επτά γυναίκες κέρδισαν νόμπελ Χημείας, εκ των οποίων οι τέσσερις την τελευταία δεκαετία, και 12 νόμπελ ιατρικής, εκ των οποίων οι μισές μετά το 2000.

Για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη μίλησαν στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η καθηγήτρια Ιατρικής Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και η Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ομότιμη Καθηγήτρια και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών

Όπως εξήγησε η κ. Παπαλεξανδρή πρόκειται για μια σημαντική ημέρα καθώς η συμμετοχή των γυναικών στις θετικές επιστήμες είναι πολύ χαμηλή. Η ίδια αναφέρθηκε στο ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στην επιστήμη και την έρευνα, όπως τουλάχιστον καταγράφεται αυτό στις έρευνες. Όπως είπε το χαμηλό αυτό ποσοστό συμμετοχής γυναικών στις θετικές επιστήμες έχει ως αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να μην έχουν πρότυπα.

Η κ. Καλαντάριδου σημείωσε ότι “οι γυναίκες είναι πιο μεθοδικές” και αυτό μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία μιας έρευνας, τονίζοντας ωστόσο ότι η μεθοδικότητα ξεχωρίζει τις γυναίκες. Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων πως είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια πανεπιστημιακής κλινικής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα